Na popotovanju: Bohinj

Obiščite kraljestvo zlatoroga.

Večina ozemlja občine Bohinj leži v Triglavskem narodnem parku, kjer boste lahko raziskovali prelepe samotne kotičke in čudovito neokrnjeno naravo. Vse o možnosti nastanitev na območju Bohinja, aktivnostih in informacij, ki jih je dobro vedeti pred odhodom, preverite v nadaljevanju. 

Zanimivosti

Globoka tiha voda Bohinjskega jezera in mogočni gorski vrhovi, ki ga obdajajo, so navdihovali največje slovenske pesnike in pisatelje. Zato ni nenavadno, da k sebi še vedno vabi popotnike, ki jih bolj kot turistični blišč mikajo doživetja planšarske tradicije in osupljiva dela narave, ki je tu dala duška svoji ustvarjalnosti.


Že ob vhodu v dolino, v kateri leži največje slovensko stalno jezero, vas pozdravi idilična slika starega kamnitega mostu in cerkvice v Ribčevem Lazu. Prvi naslednji postanek je običajno slap Savica,do katerega je treba premagati 553 stopnic. Se pa splača! 

Tudi sicer je Bohinj pravi pohodniški raj, prepreden s potmi za planince različnih stopenj zmogljivosti.


Pot na Vodnikov razglednik, ki se začne ob cerkvici na Koprivniku, je primerna tudi za začetnike. Označbe vas bodo po pol ure hoje pripeljale do razglednega vrha s križem in klopjo, s katerega se odpira pravljičen razgled na dolino, jezero in Julijske Alpe. Prav tu je navdih našel pesnik Valentin Vodnik, ki je opeval lepote slovenskih planin.


Čas obiska

V vsakem letnem času lahko v Bohinju izkusite različna doživetja. Izberite tistega, ki vam je najbolj pri srcu, ali pa Bohinj obiščite večkrat in spoznajte, kaj vse vam ponuja v različnih letnih časih. 


Možnosti nastanitve

Hotel Bohinj, Hotel Center, Kamp Bohinj, Kamp Danica, Hotel Kristal, Hostel pod Voglom, Koča Zala Vogel, Planinska koča Merjasec


Aktivnosti

Planinarjenje, pohodništvo, supanje, kolesarjenje, jadralno padalstvo, jahanje, alpinizem, vožnja s kanujem ali kajakom, poleti plavanje in pozimi smučanje na Voglu.


Načrtujete v Bohinju različne planinske in pohodniške podvige? Da boste nanje ustrezno pripravljeni, si prenesite brezplačen seznam stvari, kaj vse mora biti v planinskem nahrbtniku.


Dobro je vedeti

Za plovbo po Bohinjskem jezeru s supi, kajaki, kanuji in drugimi plovili morate plačati pristojbino ter pridobiti dovolilnico. Vstop na jezero je z vodnimi vozili dovoljen samo na vstopno-izstopnih mestih in v pristaniščih.


Ker je vreme v Bohinju pogosto precej nestanovitno in se hitro spreminja, imejte s seboj vedno opremo za vse razmere.


Poleg telesa si tu lahko razmigate tudi možgane. V avtokampu Bohinj v Ukancu poiščite knjižico z nalogami in se z otroki odpravite na Zlatorogovo pot. Izzivi iz knjižice vam bodo predstavili lepote pokrajine in vas kratkočasili med pohajkovanjem.

Za otroke je primeren tudi sprehod iz Stare Fužine proti dolini Voje, na poti pa si lahko ogledate pravljična korita in tolmune, ki jih je izdolbla reka Mostnica.


Za manj zahtevne planince je primerna tudi krožna pot na Planino v Lazu z izhodiščem na Planini Blato. Skozi iglasti gozd se boste vzpeli do višje lege, kjer kraljujejo macesni, ki se jeseni odenejo v čudovite rumeno- rdeče barve. Planina v Lazu je posuta s pastirskimi kočami v starem alpskem slogu. Bivalni prostori so nad hlevom za živino, strehe so pokrite z lesenimi skodlami, sredi vasi pa je skupna sirarna. Poleti potrkajte na kakšna vrata ter pri pastirjih poskusite skuto in sir. Nato pa se ob koritu osvežite s studenčnico z gora in napolnite čutare.


Kaj še vas čaka?

Bohinj daleč naokoli slovi po svojih mlečnih izdelkih. Mleko krav, ki se hranijo z alpsko travo in zelišči, je namreč veliko okusnejše kot mleko hlevske živine. Vsak dober kmečki gospodar je imel v gorah svoje planšarije in pastirje, ki so skrbeli za živali. Na boljših travnikih so se pasle krave, na revnejših pa ovce in koze. 

V skupnih sirarnah, kakršna je tudi današnja Bohinjska sirarna, še vedno pridelujejo skuto, albuminsko skuto iz sirotke, trši bohinjski sir in mehki mohant. Mlečne izdelke lahko kupite v vaških prodajalnah in na stojnicah ob jezeru. Predstavitev pastirskega življenja si oglejte v Planšarskem muzeju v Stari Fužini.

Vabljeni pa ste tudi na Kravji bal, na katerem vsako jesen v Ukancu množice gledalcev slavnostno pričakajo pastirje, ki s planin priženejo živino na prezimovanje. Lahko pa se odpravite tudi na eno od kmetij na Bohinjski sirarski poti, kjer vam bodo med drugim ponudili domače jedi, kot so žganci s kislim mlekom in kruh z zaseko.

Iz Ukanca se strmo na planino Vogel dviguje gondola, iz katere je čudovit razgled na jezero in dolino. Vsako zimo se po zasneženih strminah zapodijo smučarji in deskarji na snegu, saj je Vogel, ki leži v Triglavskem narodnem parku, eno najbolj priljubljenih smučišč v Sloveniji. 

Poleti belo barvo zamenja zelena, namesto smučarjev pa tu takrat srečate planince, gorske kolesarje in drzne avanturiste, ki se spuščajo z jadralnimi padali. V bližini spodnje postaje gondole v Ukancu je še ena najbolje varovanih in najbolj ganljivih bohinjskih skrivnosti. V tišini gozda za železno ograjo leži vojaško pokopališče z leseno kapelo in 282 grobovi mladih avstro-ogrskih vojakov, ki so v prvi svetovni vojni padli na soški fronti. Napisi na lesenih križih spominjajo na to, da so vojne nesmiselne, življenja pa zelo dragocena.
Prosti čas, dopust, aktivno življenje, potovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.