Najboljša golf igrišča v Evropi

5 golf igrišč, vrednih obiska, po izboru Golf zveze Slovenije.

Golf lahko igrate na vseh kontinentih, a največ golf igrišč je v ZDA in Evropi. Čeprav obstajajo mnoge lestvice najboljših igrišč v posameznih državah, je naloga izbrati pet najboljših vse prej kot lahka. Še posebej zato, ker je na svetu več kot 38 tisoč igrišč.
V Evropi je več kot 9000 igrišč, od tega samo v Združenem kraljestvu (Velika Britanija, Škotska, Irska, Wales) več kot 2200. Na vzhodu Evrope, kjer je golf še vedno nov šport, je igrišč malo. Rusija ima samo 32 igrišč, kar je glede na njeno površino, kot bi iskali iglo v kupu sena. Zato pa je v ZDA več kot 17.000 igrišč, saj je golf zelo razširjen in tudi cenovno zelo dostopen. 

Pri Golf zvezi Slovenije so za naš portal že delili svoje izkušnje o treniranju golfa, tokrat pa so za vas izbrali pet igrišč po ključu prepoznavnosti in geografske bližine, saj je objektivno lestvico najboljših svetovnih igrišč zelo težko sestaviti.

1. Royal Bled (Slovenija)

Slovenija ima samo 16 golfskih igrišč in med njimi je še vedno najboljše Royal Bled, katerega korenine segajo v leto 1937. Je pravi dragulj v centralnem delu Evrope, saj poleg Kraljevega igrišča z 18 luknjami, ki je urejeno po najvišjih svetovnih standardih, lahko odigrate tudi Jezersko igrišče z 9 luknjami. Panoramska kulisa s pogledom na Stol, Karavanke in Triglav z Julijci očara vsakega gosta, prav tako sončna terasa pred klubsko hišo, ki ponuja pogled na dvojno zelenico devete in osemnajste luknje. 

Royal Bled nikogar ne pusti ravnodušnega, saj igrišče zahteva popolno zbranost pri vsakem udarcu, še posebej na drugih devetih luknjah Kraljevega igrišča, kjer številna jezera narekujejo smer in dolžino udarcev.

Za dan v golfskem raju na sončni strani Alp boste odšteli 220 evrov, če želite odigrati samo devet lukenj na Jezerskem igrišču vas bo to stalo 55 evrov.

Golf igrišče s peščenimi ovirami, obdano z drevesi in s pogledom na hribe.

FOTO: Gorazd Kogoj

2. Fontana, Dunaj (Avstrija)

Naši severni sosedi se lahko pohvalijo z več kot 150 igrišči, med katerimi izstopajo tista okrog glavnega mesta. Najbolj znano med njimi je Fontana v dunajskem predmestju Oberwaltersdorf. Postavljeno je na zemljišču, ki je bilo nekoč smetišče. Fontana, ki je zgrajena po vzoru ameriških klubov, kjer luknje obkrožajo vile in stanovanjske hiše, je zaradi velikih finančnih vložkov zelo hitro postala najboljše igrišče v državi. 

Največjo prepoznavnost v širši regiji je požela z organizacijo turnirja Evropske turneje v letih 2006–2009, ko se na njej igrali Colin Montgomerie, Miguel Angel Jimenez, Soren Hansen in najboljši avstrijski poklicni igralci golfa. Na turnirju 2007 je kot prvi Slovenec na evropski turneji nastopil Matjaž Gojčič, ki je odlično odigral prva dva kroga in se uvrstil v rez najboljših. Igrišče navdušuje z urejenostjo, zelo prostornimi in hitrimi zelenicami ter velikim jezerom ob zadnjih dveh luknjah, ki poskrbi za zanimiv zaključek igre. Cena igranja je odvisna od dneva v tednu in v visoki sezoni znaša med 160 in 200 evri.

 

Skupina štirih golfistov med igro golfa pred velikim jezerom in s pogledom na prestižne vile, ki obdajajo igrišče Fontana po vzoru ameriških klubov.

FOTO: Gorazd Kogoj

3. Marco Simone, Rim (Italija)

Italija ima dolgo golfsko tradicijo in več kot 250 igrišč od Torina na severu do Sicilije na jugu. Prestižna igrišča lahko obiščete v vseh pokrajinah, a največ jih boste našli v Toskani in v Rimu z okolico. Z veliko investicijo zaradi organizacije Ryder pokala leta 2023 velja igrišče Marco Simone za “must play” na listi želja vsakega golfskega turista. Igrišče je manj kot uro vožnje oddaljeno od centra Rima. Blizu je mednarodno letališče Fiumicino in pristanišče Cittavecchia, kamor priplujejo križarke s turisti, ki si lahko poleg ogleda večnega mesta izberejo tudi partijo golfa.

Ime je dobilo po bližnjem gradu, ki ga je kupila in obnovila modna ikona Laura Biagiotti, ki je tudi finančno podprla gradnjo prvotnega igrišča leta 1989 po načrtih ameriških arhitektov Toma Fazia in Davida Mezzacaneja. Igrišče v primerjavi z ostalimi v Rimu in okolici ni izstopalo niti po kvaliteti niti po težavnosti, a je imelo velik potencial za tekmo Ryder pokala med Evropo in ZDA. Po obširni prenovi z novo travo in zelenicami, ki lahko gostijo tekme najvišjega nivoja, se sedaj zasluženo blešči v slavi žarometov. 

Igranje na tem prestižnem igrišču vas bo v nizki sezoni med novembrom in marcem stalo 195 evrov in v visoki sezoni 240 evrov. Tisti srečneži, ki poznajo koga izmed članov kluba, pa lahko kot gostje igrajo za 110 evrov.

Par v daljavi med igro golfa na igrišču s tremi peščenimi ovirami in jezerom in s pogledom na toskansko pokrajino z značilnimi drevesi in arhitekturo.

FOTO: Gorazd Kogoj

4. Valderrama, Malaga (Španija)

Na Iberskem polotoku boste lahko našli 398 igrišč za golf, med katerimi ima posebno mesto Valderrama v bližini mesta Sotogrande na obali Sredozemskega morja. Legendarno igrišče je bilo zgrajeno leta 1974 po načrtih priznanega ameriškega arhitekta Roberta Trent Jonesa starejšega. Deset let kasneje ga je kupil poslovnež Jaime Ortiz Patino z željo, da bi ustvaril prestižno igrišče, ki bo nekoč med najboljšimi na svetu. Financiral je obsežno obnovo in redizajn igrišča, ki je postalo najboljše v regiji Costa del Sol, kjer je še nekaj prestižnih in dragih igrišč. 

Člani kluba imajo popolno zasebnost, saj na njem ni dovoljeno fotografiranje. Gostje članov lahko igrajo z njimi, vsi ostali pa imajo na voljo samo sedem štartnih časov med 12. in 13. uro od ponedeljka do petka. Cena igranja raste iz leta v leto, saj je igralcev, ki bi radi preizkusili igrišče, več kot je prostih terminov. Na tem igrišču so igrali za prestižni Ryderjev pokal leta 1997 in vse do leta 2009 vsakoletni finalni turnir Evropske turneje poklicnih igralcev. 

Trenutno vas bo igra stala okroglih 500 evrov, a mora skupina štirih igralcev obvezno imeti vsaj enega kedija, ki stane 60 evrov, v kar pa ni vključena njegova napitnina. Kedi poleg pomoči pri igranju skrbi tudi, da igrišče ostane brezhibno tudi za vse ostale igralce tisti dan. Pa še zanimivost. V nasprotju z ostalimi vrhunskimi igrišči v Valderrami ne morejo igrati zastonj niti PGA profesionalci (igralci ali učitelji). Za igro morajo odšteti 250 evrov.

5. Old Course, St. Andrews (Škotska)

Za konec pa še v domovino golfa, kot imenujemo Škotsko. Tako kot verniki romajo v svoje svete kraje, tako si vsak strasten golfist vsaj enkrat v življenju želi igrati na Škotskem. Links igrišča brez dreves so zaščitni znak škotskega golfa in veter zato zelo vpliva na smer in način igranja. Posebna zanimivost so tudi okrogli bunkerji, v katerih so se v prvinskih časih golfa pred vetrom skrivale ovce. Za rojstno mesto golfa štejejo St. Andrews, ki ima danes deset igrišč. Najbolj slavno med njimi je Old Course. 

Na njem so prvi The Open turnir igrali že 1873 in ga še vedno igrajo vsakih nekaj let glede na razpored igrišč v Združenem kraljestvu, ki ga lahko gostijo. The Open velja za najuglednejši turnir na svetu in zmagati na njem so sanje vsakega profesionalca. Zaradi stare pogodbe je Old Course še vedno državna last in kot park odprt za sprehajalce vsako nedeljo, ko na njem ni dovoljeno igrati. Vse ostale dni pa na njem igrajo tako člani kot gostje z vsega sveta. 

Tudi cena igranja na Old Coursu raste iz leta v leto in je trenutno 320 funtov (okoli 408 evrov) v visoki sezoni in 150 funtov v nizki sezoni, ki traja od novembra do konca marca.

Pogled na luknjo na golf igrišču  St Andrews na Škotskem, v ozadju tribuna za gledalce turnirja in čudovita stara klubska stavba. 

FOTO: Gorazd Kogoj

Ste pravkar začeli pakirati golf palice in načrtovati naslednje potovanje? Ne pozabite na turistično zavarovanje, ki vam bo v pomoč, če pride do neljubih in nepredvidenih dogodkov, zaradi katerih bi potrebovali zdravniško pomoč, predčasno vrnitev domov in podobno.
aktivno življenje, prosti čas, zavarovanje potovanj v tujino, turistično zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.