Najem avtodoma: preverite zavarovanje

Kaj velja preveriti pred najemom avtodoma, da bodo počitnice zares neobremenjene?

Počitnice z avtodomom veljajo za posebno doživetje, saj omogočajo ogromno mero svobode, hkrati pa zadosten občutek domačnosti. Seveda  nakup in vzdrževanje avtodoma predstavljata velik finančni zalogaj, zato se mnogi raje odločijo za najem. Vendar morate biti tudi pri najemu previdni in pred odločitvijo skrbno vnaprej preveriti določila pogodbe in vključeno zavarovalno polico.

Preverite, kako je zavarovano vozilo

Ko se boste lotil iskanja najbolj ustreznega avtodoma za vaše potrebe, oziroma potrebe vaše družine, vas bodo najprej zagotovo najbolj zanimali modeli, ki so na voljo in cena najema. Ob tem pa je enako pomembno, da preverite tudi pogoje najema, ki bodo sestavni del pogodbe z najemodajalcem. Kot boste videli, so si določila različnih lastnikov precej podobna, kljub temu velja skrbno preučiti vse člene, ki določajo vaše pravice in odgovornost.

 

Z vozilom sme upravljati zgolj oseba, ki je navedena v pogodbi, torej, če bo na potovanju več voznikov, poskrbite, da so vsi navedeni v pogodbi. Število prevoženih kilometrov običajno ni omejeno, v ceno pa morata biti vključena tako obvezno kot kasko zavarovanje. Kasko krije škodo zaradi uničenja ali poškodovanja zavarovanih stvari, ki je posledica presenetljivih in od voznikove volje neodvisnih dogodkov. Pred najemom preglejte vsa kritja sklenjene zavarovalne police. Največkrat je vozilo kasko zavarovano z 1 % nekje tudi z 2 % odbitne franšize.

 

Zavarovanje za avtodom je obvezno – zavarovan mora biti, tako kot avto, po pogojih, ki veljajo za obvezno avtomobilsko zavarovanje.

 

Pred prevzemom avtodoma boste praviloma morali položiti varščino zaradi pokrivanja tovrstnih morebitnih dodatnih stroškov. V primeru nezgode, ki se krije iz lastnikove zavarovalne police, vi krijete škodo odbitne franšize in izgubo bonusa. Če pa bi se pri vozniku vozila ob prometni nesreči ugotovila bodisi vinjenost bodisi velika malomarnost, kasko zavarovanje ne velja in je najemnik odgovoren za vse stroške popravila.

 

Avtodom pred najemom z lastnikom skrbno preglejte takoj od zunaj kot od znotraj in popišite morebitne poškodbe, da ne bi kasneje za njih odgovarjali sami. Še bolje je, če jih fotografirate.

 

Avtodom ni avto

Preden se dokončno odločite za najem, je dobro, da skupaj z lastnikom opravite tudi poskusno vožnjo. Kljub temu, da za vožnjo avtodoma zadošča vozniško dovoljenje B kategorije, se je treba vozila navaditi. To vam bo precej olajšalo samo potovanje. Obenem pa bodo prvi kilometri na poti manj stresni in manj bo možnosti za napake.

 

Skrbno se seznanite tudi z navodili za uporabo. Namreč s podpisom pogodbe se zavežete za odgovornost ob škodi zaradi denimo preseženega tovora. Pazite, da s prtljago, gorivom, vodo, potniki itd. ne presežete skupne teže avtodoma 3500 kg. V tujini vas lahko ustavijo in tehtajo. Kazni za prekrške pa so lahko zelo visoke.

 

Ob težavah pokličite lastnika

Če kljub vsej previdnost le pride do težav, je že v pogojih vnaprej natančno opredeljeno, kako ukrepati. Vsekakor je najbolje, če o tem najprej obvestite lastnika in se skupaj dogovorita o nadaljnjih postopkih. Naslednji korak bo v večini primerov klicanje policije, da boste o dogodku pridobili policijski zapisnik. Če gre za prometno nesrečo, boste za uveljavljanje škode morali izpolniti tudi evropsko poročilo o prometni nesreči, pridobiti skico nezgode, priporočljivo pa je vozilo in poškodbe tudi poslikati. Ob vrnitvi avtodoma lastniku, ki zadeve ureja naprej, predate vso dokumentacijo.

 

Za poškodbe, ki ne izhajajo iz prometne nezgode, odgovarja najemnik sam.

 

V primeru okvare avtodoma na potovanju poiščite najbližji pooblaščeni servis, kjer boste po predhodnem dogovoru z lastnikom poskušali odpraviti težavo. Če okvara ni nastala po vaši krivdi, boste k vračilu avtodoma predložili račun, ki pa se mora glasiti na lastnika avtodoma. Najemodajalec vam potem povrne nastale stroške.

 

Želite več tovrstnih člankov? Vpišite svoj elektronski naslov in poslali vam bomo najboljše strokovne nasvete s področja avtomobilskih zavarovanj direktno v vaš elektronski nabiralnik.

 

potovanja, varna vožnja, zavarovanje avtodoma, dopust
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.