7 stvari, ki jih o kampiranju niste vedeli

Kaj morate urediti, da bodo počitnice res brez skrbi?

Kam lahko postaviš prikolico, kateri šotor je najboljši, ali se res splača na pot z avtodomom? To so vprašanja, na katere ljubitelji kampiranja že znate odgovoriti. Mi pa obvladamo zavarovanja in vemo, kako se lahko za počitnice in kampiranje dobro zavarujete...

1. Potrebujete zavarovanje prtljage.

Ko je šotor kot prtljaga na ali v vozilu  naj bo zavarovan z zavarovanjem prtljage.

 

Če imate sklenjeno avtomobilsko kasko zavarovanje, bo zavarovalnica ob nesreči in fizični škodi na vozilu in dodatnih delih, recimo na šotoru, krila le škodo na vašem vozilu. Stroške popravila dodatne opreme, v tem primeru šotora, boste morali poravnati sami, če šotor ni posebej vključen v zavarovalno polico in zavarovan z zavarovanjem dodatne opreme.

 

Vse, kar morate vedeti o zavarovanju prtljage in kako z avtomobilskim zavarovanjem to sklenete ugodneje.

 

2. Posebnosti zavarovanja bivalnih prikolic. 

Po Zakonu o obveznih zavarovanjih v prometu morajo biti vsa priklopna vozila, ki se uporabljajo v prometu, registrirana in s tem zavarovana. To velja tudi za bivalno prikolico, ko jo prevažate do kraja, kjer jo boste postavili.

 

Pri Zavarovalnici Triglav lahko poleg zavarovanja avtomobilske odgovornosti izberete tudi zavarovanje avtomobilskega kaska, pravne zaščite in avtomobilske asistence.

 

Za lahka priklopna vozila (do 750 kg največje dovoljene mase) lahko pridobite le tretjo registrsko tablico. Zavarovanje avtomobilske odgovornosti za tovrstno vozilo ni potrebno. Vendar le, če se za vleko uporablja vozilo, na katerega se nanaša tretja tablica.

 

Posebnost pri priklopnih vozilih – prikolicah je, da za škodo, ki jo povzroči bivalna prikolica, ko je speta z  vozilom, odgovarja lastnik motornega vozila. Krita je iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti vozila, ki vleče prikolico. Če prikolico posodite drugemu lastniku, potem je lahko škoda krita iz zavarovanja prikolice. 

 

3. Zavarovanje za avtodom je obvezno.

Za avtodom velja enako kot za osebni avtomobil: obvezno ga morate zavarovati za obvezno avtomobilsko zavarovanje. Vendar ste s tem poskrbeli le za škodo, ki jo lahko povzročite drugemu vozilu.
 

Ker nakup in vzdrževanja avtodoma lahko predstavljata precejšnji strošek, vam svetujemo tudi sklenitev splošnega avtomobilskega kaska. Če se zgodi prometna nesreča, bo tako krita tudi morebitna škoda na vašem vozilu. Kasko namreč krije škodo zaradi uničenja ali poškodovanja zavarovanih stvari, ki je posledica presenetljivih in od voznikove volje neodvisnih dogodkov.

 

Če se boste raje odločili za najem avtodoma, preverite vključena zavarovanja – brez kaska ga ne vzemite.

 

4. Avtomobilska asistenca tudi za avtodome in bivalne prikolice.

Zavarovanje avtomobilske asistence smo dopolnili s ponudbo za avtodome in bivalne prikolice. Če asistenca ni sklenjena tudi zanje, potem je storitev asistence samoplačniška.

 

Preberite si zgodbe voznikov, ki smo jim priskočili na pomoč.

 

Kadarkoli potrebujete pomoč na cesti, lahko pokličete 080 2864 (iz tujine +386 2222 2864) in pomagali vam bomo rešiti nastalo težavo.

 

5. Zavarovanje odgovornosti krije tudi vašo odgovornost za škodo v kampu.

Zavarovanje odgovornosti vključuje tudi kritje vaše odgovornosti za škode, vendar ne odgovornostnih škod, ki jih povzročite z vozilom. Če boste v kampu v Evropi sosedu ponesreči poškodovali prikolico, ko boste postavljali svoj šotor, je škoda, ki je nastala na sosedovi prikolici, lahko predmet odškodninskega zahtevka iz naslova odgovornosti.

 

Če bo vložen odškodninski zahtevek in bo zavarovalnica ugotovila vašo odškodninsko odgovornost, bo  sosedu povrnila škodo.

 

6. Zavarovanje potovanj v tujino sodi tudi v vsak tuj kamp.

Ker številni radi odkrivate lepote tujih kampov, vam svetujemo sklenitev zavarovanj potovanj v tujino. Tako se boste učinkovito zavarovali pred nepredvidenimi dogodki in posledicami, ki se zgodijo vam in vašemu premoženju na potovanjih v tujini.

 

Morda menite, da zavarovanja potovanj v tujino ne potrebujete, toda naše izkušnje pravijo drugače.

 

Zavarovanje potovanj v tujino namreč krije stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodijo v tujini. Krije tudi stroške pravne pomoči, stroške, ki izhajajo iz odgovornosti, stroške poškodbe ali uničenja prtljage in osebnih stvari, prekinitev potovanja zaradi nepredvidenih dogodkov, zlorabo plačilnih kartic in stroške izdelave novih dokumentov.

 

7. Zavarujete lahko mobilno hiško.

Počitniško ali mobilno počitniško hišo lahko zavarujete z zavarovanjem doma.

 

Stvari v počitniških prikolicah in šotorih pa ne morete zavarovati z zavarovanjem doma.

zavarovanje doma, sklepanje zavarovanj, turistično zavarovanje, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.