Kako uredim zavarovanje ob nakupu rabljenega vozila?

Da bo odgovor »enostavno«, preverite naše ključne nasvete.

Po obsežnem brskanju po malih oglasih ste našli avtomobil, ki vam ustreza, in se dogovorili za nakup rabljenega vozila. A preden bo avto vaš, vas čaka urejanje vseh potrebnih dokumentov, kamor sodi tudi zavarovanje. Preverili smo, kaj vas čaka in kaj morate pripraviti, da se kje ne zatakne.

Ne zafrknite se pri nakupu rabljenega vozila

Nakup rabljenega avtomobila res velja za stroškovno ugodnejšo alternativo nakupu novega avtomobila. A le, če se prav odločite. Zato vam, preden začnete z urejanjem dokumentacije, svetujemo, da v članku preverite, da niste ob izbiri vašega vozila storili ene izmed najpogostejših napak.

 

Ena izmed teh je pomanjkljiv pregled dokumentacije vozila. Že samo iz podatkov iz prometnega dovoljenja lahko namreč ugotovite, kdaj je bilo vozilo prvič registrirano, ali je bil avtomobil uvožen, koliko časa ima prodajalec vozilo v lasti itd.

 

Prenos lastništva

Preden se za avto dokončno odločite, svetujemo, da ga zapeljete na testno vožnjo in da, ga skrbno pregledate tako sami kot s pomočjo strokovnjaka. Če ne poznate nikogar, ki bi vam lahko pomagal, vam svetujemo, da se obrnete na AMZS. Pri njih vam lahko rabljen avtomobil pregledajo izkušeni in izurjeni mehaniki. Če avto ustreza vsem merilom, dobi pozitivno oceno – in AMZS izda certifikat o tehnični brezhibnosti avtomobila.

 

AMZS DEKRA certifikat o tehnični brezhibnosti pomeni, da je avto brez večjih poškodb, da na njem ni znakov nestrokovnih popravil, da nima znakov korozije, da je bil strokovno vzdrževan in servisiran, da je prejšnji lastnik z njim ravnal skrbno, da je notranjost čista in lepo vzdrževana ter da na podvozju ni vidnih nepravilnosti.

 

In zdaj je čas za nakup vozila. Tukaj pa se začnejo različne odgovornosti in dolžnosti tako na strani vas kot kupca in na strani prodajalca. Poglejmo, na kaj morate biti pozorni vi.

 

Avtomobil boste dobili šele, ko bo opravljen prepis lastništva in plačan denar. S prodajalcem morata zato najprej sestaviti prodajno pogodbo. Ta mora biti izpolnjena v celoti in oblikovana oziroma označena tako, da kakšni kasnejši pripisi ne bodo mogoči. Primer take pogodbe lahko najdete na spletni strani – informiran.si.

 

Za prenos lastništva morata biti osebno pristna tako stari kot bodoči lastnik. To lahko naredita na najbližji upravni enoti ali pri ponudniku tehničnih pregledov motornih vozil. Pri tem ne pozabita na osebne dokumente.

 

Postopki so standardizirani in stroški storitve bolj ali manj enaki ne glede na to, kje se odločite urejati prepis. Načeloma velja, da prodajalec plača postopek spremembe lastništva, kupec pa vozilo registrira.

 

Prenesite si brezplačen seznam nujnih opravil, ki jih morate urediti pred nakupom rabljenega vozila in po njem ter mu sledite.

 

Urejanje zavarovanja rabljenega vozila

Če boste prepis urejali na upravni enoti, morate s seboj že imeti dokazilo o sklenjenem zavarovanju za novo vozilo. Sicer boste zavarovanje sklenili ob ureditvi prepisa. Če zavarovanje želite skleniti pri svojem že poznanem zastopniku, ga boste prav tako morali skleniti vnaprej. Za to boste potrebovali originalno staro prometno dovoljenje, kjer so razvidni podatki o avtomobilu in vas kot novem lastniku vozila, in ne kopije.

 

Če boste za vozilo sklepali avtomobilski kasko, si ga bo pred sklenitvijo zavarovalni zastopnik moral ogledati. V tem primeru je pomembno, kar že smo zapisali zgoraj, da ste vozilo pred nakupom dobro pregledali, kajti zastopnik bi lahko, če bi opazil poškodbe ali napake, zavarovanje tudi zavrnil.

 

Odgovarjamo tudi na nekaj najpogostejših vprašanj, ki jih imajo stranke v zvezi z zavarovanjem rabljenega vozila:

 

  • Kaj če je avto zavarovan do denimo julija, kupujemo ga pa januarja, kako ga zavarujem?
    Ob nakupu, torej januarja, bo prodajalec prekinil obstoječe zavarovanje avtomobilske odgovornosti in kaska, če ga ima, vi pa ga morate skleniti na novo.
  • V povezavi z zgornjim vprašanjem: ali lahko sklenem zavarovanje za krajši čas zaradi poteka registracije?
    Da, zavarovanje se lahko sklene do poteka prometnega dovoljenja, in to je običajen postopek. Lahko pa uredite tudi celoletno zavarovanje. V takem primeru mora vozilo na tehnični pregled in seveda se obračunajo stroški za celo leto.
  • Kako je z bonusi, kaj se prenaša in kaj ne?
    Bonus se s starega na novega lastnika ne prenaša. Obstajajo pa določene izjeme in posebnosti, in sicer v okviru prenosa lastništva med družinskimi člani. Pred sklepanjem zavarovanja predlagamo, da z zavarovalnim zastopnikom preverite, ali ustrezate pogojem za prenos bonusa. Seveda pa lahko prenesete svoj bonus, ki ste ga pridobili v preteklosti s starim vozilom, na vozilo, ki ga kupujete.

 

Registracija rabljenega vozila

Registracijo lahko uredite na upravni enoti ali na pooblaščeni organizaciji, kjer opravljajo tehnične preglede vozil, pooblaščeni gospodarski družbi ali samostojnem podjetniku, ki se ukvarjajo s prodajo vozil. Pri registraciji boste potrebovali potrdilo o sklenjenem zavarovanju.

 

Če sta prodajalec in kupec hkrati prisotna pri postopku in boste vozilo takoj registrirali, se lahko kot kupec odločite, da obdrži registrske tablice.

 

Če vam tablice niso všeč ali bi jih želeli zamenjati zaradi drugega registrskega območja, lahko kupite nove. Cena tablic za vozilo (2 kosa tablic) je 18,64 €. V takem primeru se stare tablice vrnejo in gredo na uničenje.

 

Če pa ima prodajalec vozila lastniške tablice, so njegove, jih lahko uporabi na svojem drugem,  novem vozilu. Kupec takih tablic od prodajalca ne more prevzeti.

 

Sledi še plačevanje za cestnino.

 

Ko vse to uredite, lahko prodajalec prenese pridobljen zavarovalni bonus in poda zahtevek za vračilo cestnine, ki mu ga vrne Upravna enota po obdelavi zahtevka.

avto, varna vožnja, rabljen avto, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.