Pri nočni vožnji bodite še pozornejši

Vožnja ponoči ima svoje prednosti, a tudi pasti.

Če se na cesto odpravite ponoči, poskrbite, da boste pripravljeni na vožnjo in boste lahko varno prispeli na cilj.

Ponoči na cestah praviloma ni zastojev, temperature so prijetnejše kot podnevi, otroci mirno spijo na zadnjih sedežih: vse to so argumenti, zakaj se odpraviti na pot v nočeh. Tudi sami kdaj sedete za volan takrat, ko bi bili sicer v postelji? S tem ni nič narobe, ampak pozor: vozite le, ko ste dovolj spočiti in zbrani, da ne boste na cesti ogrožali sebe ali drugih. Če se odločite za pot ponoči, se pripravite nanjo in predvsem ne podcenjujte izziva, ki ga lahko predstavlja taka vožnja.


Utrujenost deluje enako kot alkohol

Če vas čaka daljša nočna vožnja, si lahko pomagate z nekaj preprostimi pravili. 


1. PRAVILO: Pred odhodom se spočijte. 

Začnite načrtovati že kak dan prej in si odmerite čas, da se naspite vsaj popoldne pred odhodom. Vožnja po celem dnevu je obremenilna, in če se že odpeljete utrujeni, je nevarnost za nezgodo takoj večja.


Če ste budni 18 ur skupaj, lahko za volanom delate enake napake kot oseba s pol grama alkohola na liter krvi.


Če pa se odločite za celonočno pot in ste budni 24 ur skupaj (npr. ste za volanom od jutranjega vstajanja do sedmih zjutraj naslednji dan), je vaše stanje že primerljivo z osebo, ki ima en gram alkohola na liter krvi. Utrujenost je vzrok za kar 20 odstotkov nesreč. 


2. PRAVILO: Naj vam ura ne narekuje tempa.

Naj se vam ne mudi! Včasih vozniki čutijo utrujenost, a si ne privoščijo premora, ker gledajo na uro in preračunavajo, koliko kilometrov in ur imajo do cilja. Kdo, ki je na poslovni poti, meni, da ne sme zamuditi dopoldanskega sestanka, na katerega hiti stotine kilometrov stran, tisti, ki se je ponoči odpravil na počitnice, pa recimo računa, ali bo ujel trajekt, ki ga bo popeljal do končne destinacije. 

Izognite se časovnim stiskam. Dopustite si možnost, da se lahko na poti tudi ustavite, če ugotovite, da niste več dovolj pri močeh.


Pot tako lahko varno nadaljujete nekaj ur kasneje. Sestanek bo moral počakati, trajekt pa tudi prej ali slej spet pride. 


3. PRAVILO: Ne podcenjujte zaspanosti.

Saj imam samo še pol ure do cilja, saj poznam vsak kilometer te poti, saj se lahko naspim jutri na cilju: če vam med vožnjo po glavi begajo take misli, ste verjetno že utrujeni. 


Če zehate, postajate nemirni, opažate, da se odzivate počasneje in vam misli tavajo drugam, ali če pogosteje kot sicer z volanom popravljate smer vožnje, ne bi smeli voziti naprej.


Zelo utrujen voznik lahko doživlja izredno nevarne epizode mikrospanca, ko zatisne oči za nekaj sekund. 


Nevaren mikrospanec

Zelo hitro se vam lahko zgodi, da med vožnjo, ne da bi se zavedali, zatisnete oči. Poznate občutek, ko doma zvečer gledate televizijo in vas za trenutek ali dva zmanjka? Ta pojav imenujemo mikrospanec, in če vas doleti med vožnjo, je seveda izjemno nevaren.


Če vozite s hitrostjo sto kilometrov na uro in nevede zaspite za tri sekunde, se avto v tem času premakne za več kot osemdeset metrov.


V tem času vas lahko odnese s ceste ali na nasprotni vozni pas in posledice so lahko tragične.


Prepoznajte znake mikrospanca. Ta se bliža, ko: 

  • pretirano mežikate in neprestano zehate; 
  • vam glava zaniha naprej ali pa se vam strese telo; 
  • se ne zavedate, kaj se je zgodilo v zadnjih sekundah; 
  • si težko uredite misli ali se počutite izgubljene.


Kaj pomaga na nočni vožnji?

Če se zaveste, da ste doživeli epizodo mikrospanca, je čas, da se ustavite in vsaj na kratko zadremate. Če ste le nekoliko utrujeni, pa uporabite nekaj ukrepov za podaljšanje sposobnosti varne vožnje ponoči. 


  • Privoščite si postanek in popijte kavo ali energijski napitek. To pomaga, da postanete bolj zbrani in manj zaspani. A ne pretiravajte s količino zaužitih poživil, hkrati pa pazite tudi, da boste popili dovolj vode. 
  • Občasno se ustavite na počivališču, stopite iz avtomobila in se razgibajte ter se prepričajte, da ste še vedno v šoferski formi.
  • Če imate v avtu sopotnike, ne bo odveč, če vsaj eden ostane buden in se pogovarja z vami. Sogovornik bo včasih še hitreje kot vi sami opazil, da ste utrujeni. 


Nikdar pa ne podcenjujte nevarnosti in realno ocenite, ali ste še sposobni reagirati na dogodke na cesti. Vidljivost je ponoči slabša, odzivi utrujenega človeka pa počasnejši, zato se ob naštetih znakih ne prepričujte, da ste še vedno sposobni voziti. 


Tudi avto mora biti brezhiben

Samo vaša optimalna pripravljenost pa ni dovolj za varno vožnjo. Nanjo vplivajo tudi drugi dejavniki. Ne le da je ponoči vidljivost slabša, tudi nepričakovanih dogodkov je več. V bližino cest, še posebej lokalnih, pogosteje kot čez dan zaide divjad. Ker lahko žival skoči na cesto dobesedno iz teme, je časa za reakcijo bistveno manj, kot če bi se vam to zgodilo podnevi. 


Zato je še pomembnejše, da je na nočno vožnjo pripravljen tudi vaš avto. 


Posebno varnostno vlogo ponoči imajo vaše luči: neustrezne, nedelujoče, umazane ali nepravilno usmerjene povečajo nevarnost za prometno nezgodo.


Enako velja za (ne)pravilno uporabljene dolge ali kratke luči. Z dolgimi seveda vidite dlje, a če z njimi svetite v druge voznike in jim onemogočate varno vožnjo, spet tvegate, da se zgodi kaj neželenega. 


Nočna vožnja ima gotovo svoje prednosti in tudi v temi se do želene destinacije da priti varno. Poskrbite pa, da ne boste podcenjevali nočnih razmer na cesti in precenjevali svojih sposobnosti za vožnjo.

 

Da boste na poti brezskrbni, poskrbite tudi za primerno zavarovanje avtomobila, ki naj vključuje asistenco na cesti. Sklenete ali podaljšate ga lahko kar po spletu.
avto, potovanja, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.