Obvezna in priporočljiva oprema kolesarja

Za varno in prijetno kolesarjenje je ključna prava oprema kolesarja.

Varno in prijetno kolesarjenje terja več kot kolo in navdušenega kolesarja, ki bo pritiskal na pedale. Poskrbeti je treba tudi za ustrezno dodatno opremo kolesarja in kolesa. Kaj je najbolj nujno in kaj priporočljivo za najboljšo izkušnjo in čim manj skrbi? Piše KD Rajd.

Ponudba tipov, znamk in izvedb koles je izredno velika, a to ni še nič v primerjavi s ponudbo dodatne opreme. Že osnovne stvari, kot so oblačila, bo morda težko izbrati, kaj šele vse dodatke za kolo. Zato mora vsak kolesar dobro razmisliti, kaj želi in seveda upoštevati, kar že je v domači garderobi oz. garaži.


Pri opremi kolesarja je kvalitetna čelada na prvem mestu

Začnimo z opremo kolesarja, pri kateri je na prvem mestu kvalitetna čelada. O koristih in prednostih ne bi smelo biti več debat, vsak bi se moral voziti s čelado ne glede na način vožnje, znanje, starost ali hitrost. Gorski kolesarji radi posežejo po čeladah z integiranim ščitnikom obraza, zelo dobrodošla je tudi za otroke. Čelada ni modni dodatek, saj lahko pogosto prepreči hujše poškodbe, če bi prišlo do padca. Pri nakupu katerekoli čelade bodite pozorni, da se njena velikost in oblika lepo prilegata glavi. Tako bo pravilno »stala« na glavi, kar pa je tudi predpogoj za varnost. Čelado pred nakupom vedno preizkusite in je ne kupujte na slepo.

Več o prednostih uporabe čelade z integriranim ščitnikom obraza in kako izbrati pravo, lahko preberete tukaj.

Kako izbrati prava kolesarska oblačila

Ustrezna kolesarska oblačila morajo predvsem zagotavljati udobje in odvajanje znoja. V grobem jih ločimo na oprijeta (»lycra«) in široka (»baggy«), v vsakem primeru pa naj imajo hlače dober in ustrezen sedalni vložek. Priporočamo tudi uporabo aktivnega športnega perila. Za prvo plast je tudi poleti najboljša lahka in zračna majica, saj ohranja kožo bolj suho. 

Za daljše izlete dajte v nahrbtnik vsaj rezervo za prvo plast oblačil.


Kolesarjenje v hladnejših delih leta ter mokrem seveda terja veliko več oblačil. V idealnem primeru bi imel vsak kolesar srednje topel in zelo topel komplet, kjer pa je pametno oblačenje po plasteh še toliko bolj pomembno. V hladnejšem vremenu je treba poskrbeti še za tople rokavice, podkape, zaščitne maske in drugo opremo. Poleg osnovnih oblačil je obvezna oprema kolesarja še anorak z zaščito pred vetrom in dežjem kajti nevihta vas lahko hitro ujame. Zaščita prav tako pride prav na spustih. 

Ne pozabite na rokavice in ustrezno obutev

Tudi rokavice so priporočljiva oprema kolesarja, saj nudijo dobro zaščito pred praskami. Za skoraj vse so dandanes bolj primerne tiste z dolgimi prsti. Kolesarski čevlji so stvar osebne izbire glede na uporabljen tip pedal ne glede na uporabo pedal z vezmi (»clip-in«) ali brez njih (»flat«) se priporoča uporabo namenskih kolesarskih čevljev, ki imajo prilagojen podplat, in v primeru terenskih čevljev večinoma tudi zaščito prstov. Običajna (tekaška) športna obutev ni najboljša izbira.

Obvezna so tudi dobra zaščitna očala

Med obvezno opremo kolesarja sodijo tudi dobra zaščitna očala, ki ščitijo pred vetrom, prahom in blatom, vejami in seveda sončnimi žarki. Predvsem gorski kolesarji morajo poseči tudi po zaščitni opremi telesa. Vsak kolesar mora imeti s seboj tekočino, mnenja o uporabi bidonov ali nahrbtnikov s hidracijskim mehom pa so si različna. Vzemite kar vam bolj ustreza, edino kar šteje, je, da ne ostanete brez vode ali napitka, še posebej na vroč dan. Glede na to kakšen tip kolesarja ste oz. kako dolg je načrtovan izlet, je na seznamu opreme še nahrbtnik ali torbica za okoli pasu.

Ne pozabite na zavarovanje. V okviru akcije AvtoMobilno lahko zavarujete različne oblike mobilnosti, ki jih uporabljate vi in vaši družinski člani (kolo, električno kolo, električni skiro, rolka in druga prevozna sredstva) ter tudi male živali (pse, mačke ...), ki se vozijo skupaj z vami.Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

prosti čas, aktivno življenje, zavarovanje mikro mobilnosti, avtomobilno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.