Full face čelada: zakaj jo izbrati?

Preberite, kaj je dobro vedeti o full face čeladi.

Pri kolesarjenju čelada ni modni dodatek, temveč pogosto lahko prepreči najhujše. A kako izbrati pravo in zakaj je smiselno razmisliti o nakupu posebne, full face čelade? Za nasvete smo vprašali Kolesarsko društvo Rajd. Pojasnjujemo pa tudi, kaj morate vedeti o zavarovanjih, če ste strasten kolesar ali kolesarka.

Full face čelade, za katere še ni pravega slovenskega izraza, se zaradi večje zaščite obraza tudi pri nas množično uporabljajo, pojasnjujejo pri KD Rajd. Za razliko od odprtih čelad, ki pokrivajo samo vrh glave do višine čela in ušes, te čelade povsem zaobjamejo glavo in tako zaščitijo tudi brado in strani glave. Edina večja odprtina je na predelu oči, nosu in ust.

 

Z uporabo čelade lahko preprečite najhujše

 

Običajno se full face čelada uporablja skupaj z zaščitnimi očali (t. i. goggles), ki v celoti pokrijejo predel oči.

 

Full face čelada bo v primeru padca vašo glavo bolj zaščitila kot klasična odprta čelada. Prav tako močno poveča stransko zaščito glave, če pride do stranskega udarca z glavo ob tla. Klasična odprta čelada vas bo v tem primeru sicer delno zaščitila, a na precej manjši površini.

 

Full face čelade za spust so v vseh pogledih bolj varne kot navadne čelade, saj nudijo boljšo zaščito tudi na vrhu glave, ki jo sicer pokriva tudi navadna čelada. V kombinaciji s ščitnikom vratu (ang. neck brace) lahko full face čelada prepreči tudi poškodbo zgornjih vretenc hrbtenice.

 

Najpogostejše poškodbe v primeru udarca v obraz so udarci v brado ter poškodba zob in nosu

 

Full face čelade so skoraj obvezne za vse, ki kolesarijo pretežno navzdol – v kolesarskih parkih ali drugih poteh. Danes jih uporabljajo tudi mnogi »klasični« gorski kolesarji, ki kolesarijo na vrh in se nato spustijo.

 

Predvsem za mlade kolesarje, ki še nimajo tako veliko izkušenj in prakse, jih priporočajo tudi za vožnjo v popularnih pumptrackih, vožnjo po spretnostnih poligonih in kolesarskih parkih.

 

 

 

Prednosti: Slabosti:
Največja možna zaščita glave. Te čelade niso zračne in so zato manj udobne za uporabo (primerne so za krajše vožnje/spuste).
Če uporabljate zaščitna očala, so ta bistveno bolje nameščena in ne pritiskajo na obraz. Večja teža.
Močno poveča samozavest na kolesu. Močno poveča samozavest na kolesu.

 

Kako kupiti pravo full face čelado?

Pri nakupu katerekoli čelade bodite pozorni, da se njena velikost in oblika lepo prilegata glavi. Tako bo pravilno »stala« na glavi, kar pa je tudi predpogoj za varnost. Čelado pred nakupom vedno preizkusite in je ne kupujte na slepo.

 

Cenovni razpon čelad je zelo velik in je največkrat povezan z materialom (npr. školjka iz plastike ali karbona) ter tehnologijami za zaščito glave. Vse imajo takšno ali drugačno trdo peno, mnoge sodobne čelade tudi sisteme za zmanjšanje sunkovite rotacije možganov v primeru padca.

 

Vse čelade, ki se prodajajo v Sloveniji, morajo imeti ustrezen certifikat EN, ki je zagotovilo za določeno stopnjo zaščite. Dobro je, če čelada ustreza tudi standardom CPSC/ASTM (ZDA) in AS/NZS (Avstralija in Nova Zelandija), saj to pomeni, da je bila preverjena tudi z drugimi metodami. 

 

Pri full face čeladah je najbolj pomembna odločitev, ali potrebujete čelado s školjko iz enega kosa (največja zaščita, a manjše udobje/zračnost) ali za čelado s snemljivim ščitnikom obraza (običajno lažja in bolj zračna). Izbirajte med priznanimi znamkami čelad, še svetujejo v KD Rajdu.

 

Zakaj torej full face čelada in ne navadna kolesarska čelada?

Odgovor je pravzaprav zelo jasen – večja varnost, pojasnjujejo pri KD Rajdu. Odprte čelade so zagotovo bolj prijetne za uporabo. A večjo zaščito za primer (hujšega) padca nudijo full face čelade.

 

V primeru hujšega padca je treba čelado pregledati ali kar zamenjati. Notranja plast čelade iz trde pene je narejena tako, da se v primeru udarca deformira in s tem razprši silo udarca. Taka čelada potem ne ščiti več. Tudi če čelada ni bila nikoli udarjena, se sčasoma, tudi zaradi izpostavljenosti soncu, njena kvaliteta slabša, zato je priporočljivo, da jo zamenjate vsakih nekaj let.

 

Seveda mora vsak zase oceniti, kako (tvegano) vozi in se odločiti, katera čelada je prava. Zračne full face čelade s snemljivim prednjim delom so lahko za marsikoga dober kompromis

 

Pravilna uporaba čelade

Najpomembneje je, da si čelado nadenete in da jo tudi pravilno pritrdite. Predvsem otroci imajo pogosto povsem napačno pritrjene čelade ali pa te sploh niso zapete. Tudi prizor družine na kolesu, pri čemer starša nimata čelade, je prepogost. Odrasli moramo biti otrokom zgled.

 

Pomembno je, da kolesarsko čelado uporabljate natančno. Ni dovolj, da si čelado zgolj nataknete na glavo, ampak mora biti tudi pravilno zapeta. Več nasvetov za pravilno namestitev lahko preverite tukaj. Z nasveti pa vam bodo pomagali v vsaki kolesarski trgovini ali društvu, še pojasnjujejo pri KD Rajdu. 

 

Kaj pa zavarovanje?

Da bodo vaše kolesarske dogodivščine čim bolj varne, ne pozabite na sklenitev nezgodnega zavarovanja, s katerim boste poskrbeli, da vas posledice nezgode ne bodo preveč finančno obremenile.  

 

Čelado nosite zaradi lastne varnosti. Dejstvo, ali ste nosili čelado, pa vpliva tudi na morebitno izplačilo zavarovalnine, kajti če se zgodi nesreča, vi pa niste nosili čelade, vam zavarovalnica ni dolžna izplačati zavarovalnine v celoti.

 

Kako pa lahko zaščitite svoje kolo? Več tukaj.

družina, otroci, nezgodno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.