Osnove vožnje motocikla: Pnevmatike in trening zavijanja

Kakovost gume je ključnega pomena za varno vožnjo.

Od pravilne izbire pnevmatike in njene obrabljenosti je odvisen oprijem koles s podlago. Če pomislimo, da je površina stika med pnevmatiko in asfaltom – in od tega je odvisna naša varnost – velika kot kreditna kartica, gledamo na gume spoštljivo in se zavedamo njihovega pomena. Pri gumah se ne varčuje!

 

Zato obrabljene gume pravočasno zamenjajte. Vsaka pnevmatika ima v svojem dezenu indikatorje obrabljenosti, ki nedvoumno povedo, kdaj jo je potrebno menjati. Toda gumo lahko tudi predčasno uničite. Dva takšna primera sta priljubljeno »kurjenje« gum ali vožnja po dirkališču. Oboje povzroči pregrevanje zmesi gume in čeprav ima še dovolj profila, je taka guma v resnici nevarna, saj je izgubila prožnost in lahko preseneti z nenadno izgubo oprijema med zaviranjem ali v ostrejšem nagibu.

 

Za trening občutkov med vožnjo v ovinku in zavijanje priporočamo izjemno učinkovito vajo, ki jo prikazujemo v zgornjem posnetku.

 

Vajo lahko izpeljete na parkirišču ali podobnem kosu asfalta. V roke vzemite običajno šolsko kredo in od enega do drugega roba gume narišite črto. Nato se zapeljite v krogu. Za urjenje pogleda ter občutkov v sredino kroga položite kak predmet, lahko je tudi kamen, ali pa enostavno krožite recimo okrog odtočnega jaška. V drugi prestavi, s prsti na sklopki in z malo plina kontrolirajte hitrost, pogled naj bo ves čas kroženja usmerjen v sredino kroga, sami pa se skušajte čimbolj nagniti v zavoj.

 

Po nekaj krogih se ustavite in poglejte označbo na gumi, ki ste jo pred tem zarisali. Pogled na to, koliko od zarisane črte vam je še ostalo od sredine tekalne površine do roba gume, vam jasno pokaže, koliko se še lahko nagnete v zavoju, oziroma koliko »rezerve« imate med vašo vožnjo po ovinkih. Vsak dober motorist mora svojo »rezervo« v ovinku poznati in jo prihraniti za morebitno nevarno situacijo.  S tem bo vožnja bolj sproščena in seveda bolj varna. Panika in strah pred tem »rezervnim« nagibom, ki lahko pelje do izleta s ceste v jarek, je motoristu nevaren sovražnik.

 

 

Ne prehitro! Za trenutek se ustavite in poskrbite, da ne zamudite novih strokovnih nasvetov samo za motoriste.

 

Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o vsebinah iz sveta motociklizma.

 

motorno kolo, varna vožnja, video, zavarovanje motornih koles
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.