Vse prednosti asistenčnih sistemov

Prispevajo k varnosti, prinesejo pa vam tudi popust.

Če ravno kupujete avto, ste morda ob vprašanju, s katerimi asistenčnimi sistemi želite opremiti svoje novo vozilo, v precejšnji zadregi. Nekatere avtomobilske znamke namreč ponujajo že 40 asistenčnih sistemov. Kateri so torej tisti asistenčni sistemi, ki najbolj pripomorejo k varnosti? V članku razložimo tudi, koliko popusta ste z asistenčnimi sistemi deležni pri zavarovanju.

Za večjo prometno varnost: pasivni in aktivni asistenčni sistemi

Ko govorimo o asistenčnih sistemih, večnima pomislimo na najmodernejše dosežke avtomobilske tehnologije. A v resnici asistenčne sisteme poznamo že dolgo in so del obvezne opreme v avtu. Govorimo lahko namreč o pasivnih in aktivnih sistemih. Pasivni so karoserija, ki ublaži velik del naletne energije, nasloni za glavo, varnostni pasovi, napihljive vreče (air bag) in podobno.

 

Na drugi strani imamo aktivne asistenčne sisteme, ki pomagajo vozniku aktivno preprečiti prometno nesrečo oziroma močno omiliti njene posledice. Najbolj poznana sta seveda ABS in ESP. In kateri aktivni sistemi so najkoristnejši? Katere sisteme torej ob nakupu vključiti v svoje vozilo?

 

Na portalu Vozim se smo pripravili izbor asistenčnih sistemov, ki prispevajo k prometni varnosti in izbor asistenčnih sistemov, ki pripomorejo k večjemu udobju.

 

Asistenčni sistemi kot del dodatne avto opreme ne pripomorejo le k večji varnosti, pač pa tudi k udobju, še posebej tisti, ki vozniku olajšajo ali od njega prevzamejo nekaj opravil. Taki sistemi so denimo samodejni vklop luči in brisalcev, samodejno parkiranje in podobno. V vsakem primeru pa je za optimalno delovanje avto sistemov pomembno, da voznik razume njihovo delovanje ter jih zna tudi upravljati.

 

Asistenčni sistemi dokazano pripomorejo k večji varnosti

Podatki policije in Agencije za varnost prometa kažejo, da je za veliko večino prometnih nesreč kriv voznik oziroma njegove napačne odločitve. Najpogostejši vzroki za nesreče so vožnja po napačnem voznem pasu, premajhna razdalja, neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in alkohol.

 

Kaj pa vozilo? Vas je kdaj zanimalo, kateri objektivni dejavniki, ki se nanašajo bodisi na vozilo bodisi na voznika, vplivajo na pogostost prometnih nesreč? Kaj vse v svojo presojo oziroma analizo vzamejo zavarovalnice?

 

Pri Zavarovalnici Triglav opazujemo vsaj 50 različnih faktorjev. Pri vozilu so to novonabavna vrednost, moč motorja, prostornina motorja, starost vozila, tip goriva, znamka vozila … ter seveda asistenčni sistemi. Pri vozniku pa njegova starost, kraj prebivališča, v kateri premijski razred se uvršča … Izrišejo se zanimive koleracije, kot je denimo korelacija med stilom vožnje in znamko vozila oziroma tipom vozila.

 

Po podatkih Zavarovalnice Triglav lahko rečemo, da se ob uporabi asistenčnih sistemov zmanjša pogostost prometnih nesreč za 10 % do 40 % - odvisno od znamke vozila in samega asistenčnega sistema.

 

Temu podatku pritrjujejo tudi evropske in ameriške raziskave. A kaže si zapomniti, da eno izmed velikih tveganj za prometno nesrečo predstavlja kombinacija, na katero nimata veliko vpliva ne voznik in ne asistenčni sistemi. To je kombinacija ceste in avtomobilske pnevmatike. Če je oprijem slab, zdrsa ali naleta ne bosta mogla preprečiti niti najbolj izkušen voznik niti noben asistenčni sistem. Zato so izbira pravih pnevmatik, pravočasna menjava in skrb ustrezen za tlak še kako pomembni.

 

Koliko popusta ste deležni z asistenčnimi sistemi?

Na podlagi podatkov in analiz naše zavarovalnice k zmanjšanju tveganja za prometno nesrečo v okviru zavarovanja AO največ prispeva sistem za preprečevanje naleta (city stop oz. city break). K varnosti pa močno prispevajo tudi: radarski tempomat, sistem za nadzor and smerjo vozila oz. lane assist in asistenca za mrtvi kot. Zato ste za vozilo, ki je opremljeno vsaj z enim od teh asistenčnih sistemov, deležni popusta.

 

Pri Zavarovalnici Triglav priznamo do 15-odsotni popust na AO, zavarovanje splošnega kaska in AO+ za vozila, ki imajo vgrajene asistenčne sisteme.

 

20-odstoni popust priznamo tudi pri delni kombinaciji kaska K – kraja, če ima vozilo vgrajeno alarmno napravo.

 

Verjetno pa si zastavljate vprašanje, če asistenčni sistemi prispevajo k večji varnosti, zakaj potem niste deležni večjih ugodnosti.

 

Čeprav ti sistemi dokazano pomagajo zmanjšati verjetnost za nastanek škode, pa lahko ob določenih  škodnih dogodkih pomenijo večjo povprečno škodo.

 

Radarski tempomat denimo pomaga vzdrževati varnostno razdaljo, zato je manj verjetnosti za trke na avtocestah ter hitrih in regionalnih cestah. Kot voznik lahko pričakujete, da vas bo obvaroval kakšne škode iz AO in zavarovanja splošnega kaska, pričakujemo pa tudi manjše telesne poškodbe voznika, kar krije zavarovanje AO+.

 

A na drugi strani, ker se ta občutljivi sistem nahaja za sprednjim odbijačem, je lahko višina škode iz naslova zavarovanja splošnega avtomobilskega kaska, če se trku vseeno ne bi dalo izogniti, višja. Prav tako so škode višje, če se v vaš odbijač zaleti neznano vozilo na parkirišču, ki jo krije delni kasko kombinacija H - parkirišče.

 

Takemu dogodku po vsej verjetnosti sledi ne le popravilo odbijača, pač pa tudi zamenjava radarskega tempomata in njegova ponovna kalibracija. Kar pomeni kar od 3 do 4 krat višjo škodo v primerjavi z vozilom brez tempomata. Enako velja za druge asistenčne sisteme, denimo za parkirne senzorje, nadzor nad smerjo vozila (lane assist), sistem za opozarjanje na mrtve kote in podobno.

 

Tudi asistenčne sistemi imajo svoje pasti

Asistenčni sistemi lahko močno pripomorejo k preprečevanju prometnih nesreč. Postajajo vse bolj dovršeni in vozila z njimi vse bolj aktivna in avtonomna. Čeprav znajo že sami opaziti, opozoriti, zavirati, zavijati, je do avtonomne vožnje je še daleč.

 

Čeprav v določenih delih že omogočajo samostojno vožnjo, so za zdaj »le« namenjeni pomoči vozniku. Zato se lahko zgodi, da voznik zapade v katero od pasti pri njihovi uporabi: pretirano se zanaša nanje, s tem pa lahko postopoma slabi njegova vozniška kondicija. Namesto na vožnjo svojo pozornost usmerja na delovanje in uravnavanje sistemov ali pa namerno preizkušanja njihove zmožnosti in meje. 

 

Odgovornost voznika za varnost je še vedno trdno v rokah voznika.

avto, avtomobilsko zavarovanje, varna vožnja, sklepanje zavarovanj, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.