Prometna nesreča s tujcem: Kako se izogniti zapletom?

Kako ravnati, če ste udeleženi v prometni nesreči, ki jo je povzročil tujec?

V letu 2015 se je največ prometnih nesreč zgodilo meseca julija. Kar vas verjetno ne preseneča, glede na povečano gnečo na cestah v poletnih mesecih.  Ne le, da poleti sami opravimo več voženj, na cestah se poveča tudi število vozil iz tujine. Samo lani so po podatkih Slovenskega zavarovalnega združenja tujci v Sloveniji povzročili 1.955 prometnih nesreč. Kako ravnati v tem primeru? Nadaljujemo serijo člankov o prometnih nesrečah s posebnostmi.

Brez zelene karte je reševanje škode oteženo

Ob tovrstnih primerih je zelo pomembno, da od povzročitelja dobite kopijo mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila oziroma zelene karte oziroma podatke o zavarovanju, predvsem kadar gre za vozilo, registrirano v državi, ki ni znotraj sistema zelene karte. Če mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila nima kopije, naredite fotokopijo ali jo fotografirajte.

 

V sistemu zelene karte so države Evropske Unije, Islandija, Norveška in Švica, sledijo še: Albanija, Andora, Azerbajdžan, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Maroko, Moldavija, Črna gora, Srbija, Tunizija, Turčija, Ukrajina. Z nacionalnimi biroji držav, ki niso v sistemu zelene karte, so namreč postopki reševanja škod brez predložitve kopije oziroma fotokopije zavarovanja zelo oteženi.

 

Tudi pred potovanjem v Združeno kraljestvo vam svetujemo, da si priskrbite veljavno Mednarodno karto za zavarovanje motornega vozila (t.i. zeleno karto), s katero se boste v primeru preverjanja zavarovanja avtomobilske odgovornosti najlažje izognili morebitnim težavam.

 

Če mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila ne morete dobiti, v Slovenskem zavarovalnem združenju svetujejo, da skušate pridobiti vsaj njeno številko in veljavnost, ter to navesti v policijskem zapisniku ali evropskem poročilu o prometni nesreči.

 

Policijski zapisnik ni nujen

Policijo je potrebno poklicati za vse tiste primere, kot bi jo poklicali sicer: ob nastanku večje materialne škode, poškodbah katerega izmed udeležencev, ob sumu, da je soudeleženec vozil pod vplivom alkohola ali narkotikov, če se ne morete dogovoriti glede krivde, če kateri od udeležencev noče posredovati svojih podatkov oziroma odkloni sestavo in podpis poročila o prometni nesreči. Policijo pokličite tudi, če boste želeli uveljavljati avtomobilski kasko. V ostalih primerih pa policijski zapisnik ni nujen, pomembno pa je, da se natančno izpolni Evropsko poročilo o prometni nesreči, četudi je bila na kraju prometne nesreče policija.

 

Ob tem na policiji poudarjajo, da je nujno, da si v primeru prometne nesreče v Sloveniji, ki jo povzroči voznik vozila s tujo registrsko oznako, pravilno zapišete vse bistvene podatke o tujem vozniku in motornem vozilu. To so predvsem ime in priimek voznika, registrska oznaka vozila, tip in znamka vozila, ime zavarovalnice in številka zavarovalne police oziroma mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila.

 

Ali veste, kaj storiti ob prometni nesreči z nezavarovanim vozilom, ko povzročitelj pobegne s kraja nesreče ali ob nesreči v tujini? Osvežite svoje znanje, kako ravnati ob prometni nesreči.

 

Kako poteka uveljavljanje škode?

Za plačilo škod, ki jih v pri nas povzročijo vozniki vozil s tujo registrsko tablico, jamči Slovensko zavarovalno združenje kot nacionalni biro zelene karte in član Sveta birojev. Združenje za obravnavanje tovrstnih škod, znanih kot mednarodne škode, pooblasti eno izmed svojih članic, to je zavarovalnico, ki izvaja zavarovalne posle zavarovanja avtomobilske odgovornosti. To velja predvsem za primere, ko nimate podatkov o zavarovalnici povzročitelja prometne nesreče. Takrat se za pomoč pri uveljavljanju povračila škode lahko obrnete na katerokoli zavarovalnico. Ta bo ocenila škodo na vozilu in vas s poizvedbo o zavarovanju tujega vozila napotila na Slovensko zavarovalno združenje. Združenje bo pridobilo podatke o zavarovanju in po prejemu informacij od pristojnega tujega biroja zelene karte pooblastilo za reševanje zahtevka eno od svojih članic.

 

Vendar pozor! Slovenski oškodovanci v nesrečah, ki jih bodo od začetka leta 2021 naprej povzročili vozniki vozil, registriranih v Združenem kraljestvu, ne bodo imeli več pravice uveljavljati odškodninske zahtevke v Sloveniji pri pooblaščencu odgovornostne zavarovalnice.

 

Če pa imate podatek o tuji zavarovalnici, pri kateri je zavarovan voznik, lahko vložite odškodninski zahtevek neposredno na pristojni slovenski zavarovalnici, ki je korespondent tuje zavarovalnice. VZavarovalnici Triglav so vam ti podatki na voljo na vseh cenilnih mestih, v primeru dvoma pa se lahko preverijo tudi pri Slovenskem zavarovalnem združenju. 

 

Škodo v takem primeru potem povrne zavarovalnica, ki kot korespondent ali pooblaščenec rešuje odškodninski zahtevek, ko so zbrani vsi potrebni podatki in dokumenti za dokončno rešitev odškodninskega zahtevka oziroma zahtevka iz naslova zavarovalne pogodbe.

 

Ko se zgodi nesreča, je vprašanj in dilem ogromno. Odgovore imate lahko na dosegu roke. Naročite svoj brezplačen izvod Voznikovega vodnika ob prometni nesreči.

 

Želite več tovrstnih člankov? Vpišite svoj elektronski naslov in poslali vam bomo najboljše strokovne nasvete s področja avtomobilskih zavarovanj direktno v vaš elektronski nabiralnik.

 

prijava škode, škodni primer, avto
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.