Vse o subvenciji za nakup e-kolesa

Preverite pogoje razpisa in koristne napotke pri izbiri e-kolesa.

S subvencijami za nakup električnih koles lahko prihranite veliko denarja in zmanjšate svoj okoljski odtis.

V Evropski uniji je bilo samo lani prodanih preko šest milijonov e-koles, kar predstavlja že več kot četrtino celotne prodaje koles. Pomoč iz baterije pri poganjanju že dolgo ne velja več le za modno muho, saj si z električnimi kolesi pomagajo tisti, ki si želijo premagati daljše razdalje, se povzpeti na kak višji oziroma strmejši klanec ali na izletu ujeti tempo hitrejšega kolesarja v skupini. Vse pogosteje pa e-kolo postaja tudi okolju prijazno prevozno sredstvo za pot v službo in po vsakdanjih opravkih.


Električno kolo je praktično za mestne vožnje, z njim se lahko izognete iskanju parkirnega prostora in prihranite veliko denarja, ki bi ga sicer porabili za gorivo. S subvencijo pa lahko privarčujete tudi pri nakupu. V Uradnem listu RS, št. 44/2024 z dne 31. maja 2024, je objavljen javni razpis družbe Borzen za sofinanciranje nakupa električnih koles prek Eko sklada. 


Koliko bodo stala električna kolesa s subvencijo?


Subvencijo lahko prejmete za dva tipa koles:

  • Za mestno ali zložljivo električno kolo, primerno za dnevne poti, serijsko opremljeno z blatniki in lučmi. Zgornja meja za subvencijo je 25 % od maloprodajne cene z vključenim DDV, vendar ne več kot 500,00 evrov. Cena kolesa z DDV ne sme biti več kot 2.500 evrov.
  • Za električno tovorno kolo subvencija znaša do 30 % od maloprodajne cene z vključenim DDV, vendar ne več kot 1.000,00 evrov. 


Pomembno: E-kolesa za športno rabo ter rabljena ali testna kolesa niso upravičena do subvencije.


Cena mestnega električnega kolesa s subvencijo je torej:

  • 1.350 evrov za kolo, ki sicer stane 1.800 evrov (s subvencijo 25 %);
  • 1.900 evrov za kolo, ki sicer stane 2.400 evrov (z maksimalno subvencijo 500 evrov).

Kdo lahko pridobi subvencijo za električno kolo?

Subvencije so namenjene polnoletnim fizičnim osebam, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji, dodeljeno davčno številko s strani Finančne uprave RS in so nakup opravile v času polnoletnosti. 

Kako izpolnite vlogo za pridobitev sredstev?

Vlogo za subvencijo oddate po tem, ko ste kolo že kupili, in sicer na spletni strani borzen.si v elektronski aplikaciji, v kateri se morate registrirati. Priložiti je treba: 

  • dokazilo o posesti e-kolesa (fotografijo, na kateri se vidi celo e-kolo); 
  • račun in potrdilo o nakupu; 
  • izpolnjeno, podpisano in žigosano izjavo prodajalca, pri katerem je bilo e-kolo kupljeno; 
  • vašo izjavo o nakupu kolesa. 

En vlagatelj lahko pridobi subvencijo za eno e-kolo. 

Za subvencije za električna kolesa je namenjenih štiri milijone evrov, od tega v letu 2024 dva milijona. Javni poziv bo odprt do porabe sredstev. 

Preden se z e-kolesom podate v gost mestni promet, ga najprej dobro spoznajte.


Varna vožnja z e-kolesom

Vožnja z električnim kolesom je lažja kot s klasičnim modelom, ker pri njej ne potrebujete toliko fizične moči za poganjanje pedalov. A prinaša tudi posebnosti. Električno kolo je težje, po navadi tudi manj okretno. Posebej morate paziti pri zaviranju ali zavijanju, saj se kolo, ki ga elektrika praviloma poganja do maksimalne hitrosti 25 kilometrov na uro, obnaša drugače kot klasično. Tudi padci ali trki so pri večjih hitrostih nevarnejši.

Kakšne so posebnosti e-koles, katero opremo potrebujete, na kaj paziti pri vožnji z njimi in kako jih servisirati, preberite v članku 5 izzivov pri vožnji z električnim kolesom.


Električno kolo je praviloma dražje od primerljivega klasičnega modela, zato je zanj pametno skleniti zavarovanje, ki krije poškodovanje, uničenje ter posledice tatvine, kraje, požara, eksplozije in podobnih nezgod.


Z zavarovanjem mikromobilnosti sebe in kolo zavarujete tudi za primere, ko z njim drugim povzročite poškodbe ali škodo. Nikar pa ne pozabite še na asistenčno pomoč, če se vam pripeti nezgoda ali se vaše električno kolo pokvari.


Poskrbite za brezskrbno mobilnost. Preverite podrobnosti o zavarovanju električnega kolesa z zavarovanjem mikromobilnosti.


Kolesarjenje, aktivno življenje, zavarovanje mikro mobilnosti, prosti čas, zavarovanje koles in kolesarjev
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.