Kako zavarovati e-kolo?

Preverili smo, ali lahko e-kolo zavarujete enako kot navadno kolo.

So vas električna kolesa prepričala in razmišljate o nakupu ali se celo sprašujete, kaj potrebujete, da svoje navadno kolo predelate v e-kolo? Gre za vedno bolj popularno možnost transporta, ki je, kot ugotavlja Marjan Kodelja iz Tehnozvezdja, udobnejša od poganjanja pedal. Pa je to edina razlika? Kako je z zavarovanji tovrstnih koles, saj gre za zmogljivejša, dražja, hitrejša prevozna sredstva?

Kaj je električno kolo?

Na dejstvo, da e-kolesa niso več neznanka v Sloveniji, kaže tudi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-C). Takrat se je spremenila definicija kolesa, za katero velja tako običajno kolo, ki ga poganja voznik z lastno močjo, kot kolo s pomožnim motorjem, ki lahko doseže hitrost do največ 25 km/h. 

 

Osnovni paket zavarovanja mikro mobilnosti vključuje:

 

  • Odgovornost zavarovanca: to pomeni kritje morebitnih odškodninskih zahtevkov tretjih oseb za škodo (telesno ali na stvareh), ki ste jim jo povzročili z uporabo mikro prevoznega sredstva – e-kolesa.
  • Asistenco: asistenčne storitve, kot so vaš prevoz, posredovanje informacij in pomoč za prevozno sredstvo doma/na cesti, prevoz prevoznega sredstva, namestitev v hotelu) in kritje stroškov izvedbe.
  • Nezgodo in asistenco po poškodbi: vsebuje kritja za nezgodno smrt, težje poškodbe, zlome, izpahe, opekline in poškodbe mehkih tkiv. Poleg tega pa vsebuje tudi kritja za specialistične preglede, diagnostiko in ambulantno rehabilitacijo po poškodbi.

 

Kaj potrebujem za e-kolo? Zavarovanje proti kraji

V zavarovalnici se zavedamo, da se e-kolesa oziroma kolesa s pomožnim električnim motorjem od običajnih koles razlikujejo tudi v ceni. V povprečju boste morali za nakup tovrstnega kolesa odšteti več denarja kot za navadno kolo. Zato je zavarovanje, predvsem proti kraji, nekaj, kar vas zagotovo zanima.

 

Vemo, da je dobršen del koles odtujen z vlomsko tatvino, zato najprej poskrbite, da e-kolo primerno tehnično zaščitite, potem pa sklenite zavarovanje, ki krije nevarnost vlomske tatvine iz zaklenjenih prostorov – to je že zgoraj omenjeno zavarovanje mikro mobilnosti z izbiro dodatnega kasko zavarovanja.

 

Zavarovanje kaska pri zavarovanju koles poleg zgoraj omenjenega osnovnega paketa vključuje kritje škode zaradi nevarnosti vlomske tatvine, kraje, ropa, požara, toče, strele, eksplozije, viharja, manifestacije in demonstracije, padca letala in potresa. Krije tudi poškodovanje ali uničenje kolesa zaradi prometne nesreče, ko je kolo udeleženo v prometni nesreči, ali zaradi prometne nesreče z vozilom, na ali v katerem prevažate kolo.

 

Zavarovanje odgovornosti za e-kolesa

Kot smo že zapisali, e-kolo ni motorno kolo in ga ni potrebno registrirati. Toda zaradi baterij, pa tudi ker je bolj robustno izdelano, težje in ker dosega dokaj visoke hitrosti, lahko z e-kolesom povzročite škodo tudi tretjim osebam in njihovim stvarem.  

 

Policija ugotavlja, da so kolesarji v več kot polovici primerov tudi povzročitelji najhujših prometnih nesreč, v katere so vpleteni.

 

Samo škoda na drugem vozilu lahko znaša od nekaj sto do nekaj deset tisoč evrov. Višine škod pri telesnih poškodbah pa so lahko še veliko višje. To res niso zanemarljivi zneski, zato vam bo koristila informacija, da lahko zavarovanje odgovornosti, asistence, nezgode in prtljage uporabnikov mikro prevoznih sredstev sklenete tudi v sklopu AvtoMobilnega zavarovanja.

 

Z AvtoMobilnim zavarovanjem lahko zavarujete različne oblike mobilnosti, ki jih uporabljate vi in vaši družinski člani (kolo, električno kolo, električni skiro, rolka in druga prevozna sredstva) ter tudi male živali (pse, mačke …), ki se vozijo skupaj z vami. Ob tem pa lahko izkoristite še številne ugodnosti.

 

 

Na kaj bodite pri zavarovanju mikro mobilnosti pozorni?

Na koncu pa naj poudarimo ključne stvari, ki jih morate vedeti o zavarovanju koles v sklopu zavarovanja mikro mobilnosti:

 

  • Zavarovalna vsota, ki pomeni zgornjo mejo obveznosti zavarovalnice, je pri zavarovanju odgovornosti enotna za osebe in stvari. Znaša 50.000 evrov za posamezni škodni dogodek. To pomeni, da bo 50.000 evrov najvišji možen znesek zavarovalnine, ki jo bo zavarovalnica izplačala, če s kolesom povzročite materialno ali nematerialno škodo tuji osebi. Pri kasku za kolo pa mora zavarovalna vsota odražati vrednost kolesa.
  • Iz zavarovanja je v vsakem primeru izključena oprema, ki je nameščena na kolo kot dodatek (denimo otroški sedež ali števec).
  • Pri zavarovanju novih koles preko spleta mora biti zavarovanje sklenjeno v roku 7 dni od datuma računa nakupa kolesa. Če kolo ni novo, lahko zavarovanje sklenete v naši poslovalnici ali pri zavarovalnem zastopniku, ker si mora kolo ogledati pooblaščena oseba.
  • Zavarovanje odgovornosti in zavarovanje za primer nezgode in asistenca po poškodbi veljata za območje Evrope, medtem ko so asistenčne storitve na voljo v Sloveniji, pri čemer je možna razširitev kritja na Avstrijo, Italijo, Madžarsko in Hrvaško.

 

Koliko stane zavarovanje električnega kolesa?

Poglejmo, koliko približno bi odšteli za zavarovanje električnega kolesa. Da si boste lažje predstavljali, smo pripravili okvirni informativni izračun za električno kolo v vrednosti 2.500 evrov, kar je neka povprečna vrednost električnega kolesa. 

 

Cena zavarovanja koles v sklopu zavarovanja mikro mobilnosti, ki vključuje naslednja zavarovanja: asistenco za kolo in kolesarja, zavarovanje odgovornosti kolesarja, nezgodno zavarovanje in kasko zavarovanje kolesa, bi za tovrstno kolo znašala 146,58 evrov (brez DPZP). 

 

Vendar je to cena brez upoštevanja kakršnihkoli popustov, kot je denimo popust v sklopu Triglav kompleta. Zato vam svetujemo, da se za točen izračun za vaše kolo obrnete na svojega zastopnika in skupaj preverita, kakšne ugodnosti so vam še na voljo.

 

Informativni izračun za zavarovanje svojega e-kolesa lahko le z nekaj kliki enostavno naredite tudi preko spleta. Pri tem se lahko upoštevajo tudi različne ugodnosti in popusti, ki jih imate na voljo.

 

Pri omenjenih zavarovanjih upoštevajte tudi soudeležbo. Ta pri zavarovanju odgovornosti kolesarja znaša 10 %, vendar ne manj kot 100 evrov in ne več kot 1000 evrov. Pri kasko zavarovanju kolesa pa znaša vaša soudeležba (franšiza) pri vsakem zavarovalnem primeru 50 evrov.

prosti čas, sklepanje zavarovanj, zavarovanje koles in kolesarjev, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.