Kako zavarovati e-kolo?

Preverili smo, ali lahko e-kolo zavarujete enako kot navadno kolo.

So vas električna kolesa prepričala in razmišljate o nakupu ali se celo sprašujete, kaj potrebujete, da svoje navadno kolo predelate v e-kolo? Gre za vedno bolj popularno možnost transporta, ki je, kot ugotavlja Marjan Kodelja iz Tehnozvezdja, udobnejša od poganjanja pedal. Pa je to edina razlika? Kako je z zavarovanji tovrstnih koles, saj gre za zmogljivejša, dražja, hitrejša prevozna sredstva?

Kaj je električno kolo?

Na dejstvo, da e-kolesa niso več neznanka v Sloveniji, kaže tudi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-C). Takrat se je spremenila definicija kolesa, za katero velja tako običajno kolo, ki ga poganja voznik z lastno močjo, kot kolo s pomožnim motorjem, ki lahko doseže hitrost do največ 25 km/h. 

 

Vendar pa dejstvo, da ima kolo pomožni motor, malce zaplete stvari, ko gre za zavarovanje. Mnogi veste, da paketno zavarovanje doma krije krajo kolesa iz zaklenjene kleti. Vključeno je tudi kritje za škodo, ki jo pri vožnji s kolesom povzročite tretjim osebam. A vse to velja le za kolesa, ki jih poganjate z lastno močjo, ne pa za e-kolo, ki ima pomožni motor. Vendar to še ne pomeni, da lahko kolo zavarujete enako kot motorno kolo, saj ga ni potrebno registrirati in za vožnjo z njim ne potrebujete vozniškega dovoljenja. Električno kolo lahko zavarujete zgolj z zavarovanjem koles in kolesarjev.

 

Kaj potrebujem za e-kolo? Zavarovanje proti kraji

V zavarovalnici se zavedamo, da se e-kolesa oziroma kolesa s pomožnim električnim motorjem od običajnih koles razlikujejo tudi v ceni. V povprečju boste morali za nakup tovrstnega kolesa odšteti več denarja kot za navadno kolo. Zato je zavarovanje, predvsem proti kraji, nekaj, kar vas zagotovo zanima.

 

Vemo, da je dobršen del koles odtujen z vlomsko tatvino, zato najprej poskrbite, da e-kolo primerno tehnično zaščitite, potem pa sklenite zavarovanje, ki krije nevarnost vlomske tatvine iz zaklenjenih prostorov – to je zgoraj že omenjeno zavarovanje koles in kolesarjev.

 

Zavarovanje kaska pri zavarovanju koles vključuje kritje škode zaradi nevarnosti vlomske tatvine (samo iz zaklenjenih prostorov; navadna tatvina ni krita), ropa, požara, toče, strele, eksplozije, viharja, manifestacije in demonstracije, padca letala in potresa. Krije tudi poškodovanje ali uničenje kolesa zaradi prometne nesreče, ko je kolo udeleženo v prometni nesreči, ali zaradi prometne nesreče z vozilom, na ali v katerem prevažate kolo.

 

Če pa se ob padcu poškodujete vi, imate v sklopu tega zavarovanja vključeno tudi nezgodno zavarovanje za kolesarja.

 

To zavarovanje vključuje tudi asistenco, ki omogoča skrb za kolo in vas kot zavarovanca, če vas kolo pusti na cedilu. To pomeni organizacijo storitev in kritje stroškov za pomoč doma in na cesti ter prevoz vas in kolesa, morebitno namestitev v hotelu in posredovanje informacij. Asistenco lahko z doplačilom razširite, da velja za območja Avstrije, Italije in Hrvaške, v nasprotnem primeru velja le v Sloveniji.

 

Zavarovanje odgovornosti za e-kolesa

Kot smo že zapisali, e-kolo ni motorno kolo in ga ni potrebno registrirati. Toda zaradi baterij, pa tudi ker je bolj robustno izdelano, težje in ker dosega dokaj visoke hitrosti, lahko z e-kolesom povzročite škodo tudi tretjim osebam in njihovim stvarem.  

 

Policija ugotavlja, da so kolesarji v več kot polovici primerov tudi povzročitelji najhujših prometnih nesreč, v katere so vpleteni.

 

Samo škoda na drugem vozilu lahko znaša od nekaj sto do nekaj deset tisoč evrov. Višine škod pri telesnih poškodbah pa so lahko še veliko višje. To res niso zanemarljivi zneski, zato vam bo koristil informacija, da je zavarovanje odgovornosti vključeno v zavarovanje koles in kolesarjev. Njegov namen je, da krije škodo, ki jo kot lastnik in uporabnik kolesa povzročite tretjim osebam ali njihovim stvarem in ste zanjo odgovorni po zakonu.

 

Na kaj bodite pri zavarovanju pozorni?

Na koncu pa naj poudarimo ključne stvari, ki jih morate vedeti o zavarovanju koles in kolesarjev:

 

  • Zavarovalna vsota, ki pomeni zgornjo mejo obveznosti zavarovalnice, je pri zavarovanju odgovornosti enotna za osebe in stvari. Znaša 30.000 evrov za posamezni škodni dogodek. To pomeni, da bo 30.000 evrov najvišji možen znesek zavarovalnine, ki jo bo zavarovalnica izplačala, če s kolesom povzročite materialno ali nematerialno škodo tuji osebi. Pri kasku za kolo pa mora zavarovalna vsota odražati vrednost kolesa.

 

  • Iz zavarovanja je v vsakem primeru izključena oprema, ki je nameščena na kolo kot dodatek (denimo otroški sedež ali števec).

 

  • Pri zavarovanju novih koles preko spleta mora biti zavarovanje sklenjeno v roku 7 dni od datuma računa nakupa kolesa. Če kolo ni novo, lahko zavarovanje sklenete v naši poslovalnici ali pri zavarovalnem zastopniku, ker si mora kolo ogledati pooblaščena oseba.

 

Koliko stane zavarovanje električnega kolesa?

Poglejmo, koliko približno bi odšteli za zavarovanje električnega kolesa. Da si boste lažje predstavljali, smo pripravili okvirni informativni izračun za električno kolo v vrednosti 2.500 evrov, kar je neka povprečna vrednost električnega kolesa. 

 

Cena zavarovanja koles in kolesarjev, ki vključuje naslednja zavarovanja: asistenco za kolo in kolesarja, zavarovanje odgovornosti kolesarja, nezgodno zavarovanje in kasko zavarovanje kolesa, bi za tovrstno kolo znašala okrog 130 evrov.

 

Vendar je to cena brez upoštevanja kakršnihkoli popustov, kot je denimo popust v sklopu Triglav kompleta. Zato vam svetujemo, da se za točen izračun za vaše kolo obrnete na svojega zastopnika in skupaj preverita, kakšne ugodnosti so vam še na voljo.

 

Pri omenjenih zavarovanjih upoštevajte tudi soudeležbo. Ta pri zavarovanju odgovornosti kolesarja znaša 10 %, vendar ne manj kot 100 evrov in ne več kot 500 evrov. Pri zavarovanju materialne škode na kolesu pa znaša vaša soudeležba (franšiza) 50 evrov vendar le v primeru prometne nesreče in vlomske tatvine.

 

Če razmišljate zgolj o zavarovanju odgovornosti in asistence, lahko to sklenete zelo ugodno v sklopu akcije AvtomMobilno zavarovanje.

 

prosti čas, sklepanje zavarovanj, zavarovanje koles in kolesarjev, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.