Izognite se udarnim jamam in škodi na vozilu

Udarne jame na cestišču lahko pošteno poškodujejo vaše vozilo. Svetujemo vam, kako voziti, da se jim izognete.

Vremenski vplivi in različne obremenitve lahko na cestišču naredijo globlje luknje, imenovane tudi udarne jame. Če med vožnjo zapeljete vanje, lahko močno poškodujete svoje vozilo.

Nizke temperature, sneg, poledica, sodra, žled, sol (ali mešanica soli in raztopine klorida) pozimi marsikje poškodujejo ceste ter močno povečajo nevarnost za nezgodo. Uradnih podatkov za Slovenijo ni, a pomagamo si lahko s statistiko iz tujine: pri TÜV Rheinland, neodvisni mednarodni organizaciji za preverjanje, testiranje in certificiranje, so ocenili, da našteti dejavniki v Nemčiji vsako leto prizadenejo tretjino vseh cest. 

Ampak udarnih jam ne povzročajo samo zimske razmere. Svoje so vsaj v Sloveniji prispevale še poplave poleti 2023, zaradi katerih so bile poškodovane številne prometne povezave. Ponekod je vzrok za luknje na vozišču prevelika obremenitev cest, žal pa so tudi posledica napak pri projektiranju ali asfaltiranju. 

Kako se izogniti udarnim jamam?

Ne le zaradi udarnih jam, tudi za varnost vseh udeležencev v prometu je seveda prvi in najpreprostejši korak, da vožnjo vselej prilagodite predpisom, signalizaciji in razmeram na cesti. 

Preverite tlak v pnevmatikah vozila: če niso ustrezno napolnjene, je nevarnost, da jih boste poškodovali, ko boste zapeljali čez udarno jamo, večja.


Če opazite, da je cesta v slabšem stanju, zmanjšajte hitrost in upoštevajte varnostno razdaljo med vozili. Tako boste imeli več možnosti, da pravočasno opazite udarno jamo in se ji varno izognete. Če to ni mogoče, strokovnjaki svetujejo, da čez udarno jamo zapeljete počasi, ne da bi zavirali. Tak način vožnje zmanjša možnosti poškodb podvozja.

Kakšne so poškodbe na vozilu zaradi udarnih jam?

Najpogosteje se ob naletih na udarne jame poškodujejo pnevmatike (posledica je lahko na primer, poljudno rečeno, prebita guma), hitro se lahko pojavijo tudi poškodbe na platiščih. 

Udarec v kolo je najpogostejša posledica udarnih jam na cestišču.


Ob močnejših udarcih se lahko zgodi še kaj hujšega: poškodujejo se podvozje, krmilni mehanizem in vodila koles (drog volana, končniki, zglobi, blažilniki), v redkejših primerih se lahko kolo celo odtrga. 

V najslabšem scenariju se lahko zaradi naleta na udarno jamo zgodi tudi večja prometna nezgoda s poškodbami vozil in potnikov, ko zaradi izgube nadzora vozilo zdrsne s ceste ali ga zanese v drugo vozilo oziroma oviro na cesti ali ob njej.

Kakšni so stroški škode na vozilu zaradi udarnih jam in kdo jih plača?

Popravilo škode, ki nastane kot posledica naleta na udarno jamo, ni poceni. Seštejte ceno pnevmatike, stroške njene menjave in optike, dodajte recimo še nov volanski končnik, pa že govorimo o več sto evrih. 

Če je poškodovano podvozje ali če se, kot smo omenili, kolo odtrga, so stroški še precej višji – v takih primerih ne govorimo več o stotakih, ampak o tisočakih. In kdo krije to škodo?

Povračilo stroškov zaradi udarne jame na cesti

Če se izkaže in dokaže, da:
  • ste spoštovali vse cestnoprometne predpise, 
  • ste prilagodili vožnjo trenutnim prometnim razmeram in stanju vozišča, 
  • je bila udarna jama kljub temu za vas popolnoma nepričakovana in 
  • se ji niste mogli izogniti, 


bi bil za škodo lahko odgovoren upravljavec ali vzdrževalec ceste. To pomeni, da bi morali v pravnem postopku zahtevati povračilo škode. Taki postopki se v praksi sicer sprožajo (mimogrede, v njih se med drugim tudi izvedensko ugotavlja, ali je luknja ustrezala definiciji, torej je bila globoka najmanj pet centimetrov), a čas, v katerem se razpletejo, in izid nista vnaprej jasna ali zagotovljena.

Kdo torej krije škodo v primeru poškodbe pnevmatike zaradi udarne jame na cesti?

Stroške škode, ki so jo povzročile udarne jame, krije lastnik vozila, če ima sklenjeno kasko zavarovanje, pa zavarovalnica.


S kasko zavarovanjem vozila si v vsakem primeru – torej tudi takrat, ko udarno jamo spregledate ali podcenite njeno nevarnost – zagotovite vsaj finančno varnost ob morebitni škodi. Ne glede na to, ali vozilo poškodujete ob naletu na udarno jamo (vzrok poškodbe je udarec vozila) ali se ji poskušate izogniti, s tem pa povzročite trk (vzrok poškodbe je torej prometna nesreča), je škoda krita iz splošnega avtomobilskega kaska.

Kaj pa udarne jame pomenijo za voznike in potnike v vozilih?

Vožnja po cestišču, na katerem so udarne jame, ni le neprijetna, ampak je tudi nevarna za voznike in potnike, posebej za motoriste, ki so na svojih vozilih najbolj izpostavljeni. Zato je za varnost motoristov zelo pomembna zaščitna oprema z obvezno čelado, vsi vozniki motornih vozil pa lahko nevarnost zmanjšajo še tako, da povečajo varnostno razdaljo in so dodatno previdni na odsekih, kjer je cestišče poškodovano. 

V hujših prometnih nesrečah zaradi udarnih jam na cestišču se lahko poškodujejo tudi voznik in potniki v vozilu. Povzročitelji stroške telesnih poškodb drugih udeležencev v taki nesreči krijejo z obveznim zavarovanjem avtomobilske odgovornosti, za kritje lastnih stroškov okrevanja in rehabilitacije pa priporočamo sklenitev zavarovanja voznika AO+ in nezgodnega zavarovanja

Kaj krije zavarovanje avtomobilskega kaska in koliko stane, lahko preverite na spletni strani Zavarovanje avtomobilskega kaska, kjer ga lahko tudi sklenete. Različne oblike mobilnosti pa lahko zavarujete z akcijskim AvtoMobilnim zavarovanjem, ki lahko krije zavarovanje odgovornosti, asistence, rehabilitacije po nesreči v prometu in nezgodno zavarovanje.
avto, avtomobilsko zavarovanje, varna vožnja
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.