Avtomobilska zavarovanja za starše mladih voznikov

5 stvari, ki jih morate vedeti, preden svojemu mlademu vozniku zaupate vozilo

V družini imate mladega voznika. Kaj to pomeni? Da imate doma nekoga, ki meni, da obvlada vožnjo? Nekoga, ki vas opozarja na vaše napake v prometu? Nekoga, ki nujno potrebuje avto takrat kot vi? Ali nekoga, ki za uporabo vašega vozila potrebuje posebno doplačilo pri avtomobilskem zavarovanju? Vsaj pri zadnjem vam lahko pomagamo. Pojasnjujemo 5 ključnih stvari, ki jih morate vedeti.

1. Koliko časa boste imeli mladega voznika?

Zavarovalnica Triglav uporablja izraz mladi voznik za vse tiste voznike, ki imajo vozniško dovoljenje manj kot 3 leta, ne glede na starost voznika. Zato je uradni naziv, ki ga uporabljamo za mlade voznike, voznik z manj kot tremi leti vozniških izkušenj.

 

2. Mladim voznikom manjka izkušenj

Vas in vašega otroka zagotovo zanima, zakaj se mlade voznike obravnava drugače. Veste namreč, koliko truda in časa je otrok vložil, da je vozniški izpit uspešno opravil.

 

Raziskave, kot jo navaja Evropska komisija, so pokazale, da je število nesreč s smrtnim izidom pri mladih od 15. do 24. leta starosti skoraj 2-krat višje kot pri bolj izkušenih voznikih.

 

Najpogostejša vzroka za nesrečo pri mladih sta izguba nadzora nad vozilom in neprilagojena hitrost. Nesreče se največkrat zgodijo ponoči.

 

Po podatkih javne raziskave o stališčih voznikov iz leta 2014 Javna agencija RS za varnost v prometu navaja, da se vozniki, ki so stari med 18 in 24 let, v precej večji meri strinjajo s trditvijo, da je prehitra vožnja za 20 km/h v naselju bolj prijetna, saj tako hitreje pridejo na cilj. Strinjajo se tudi, da bodo njihovi prijatelji bolj verjetno prekoračili dovoljeno hitrost. Pri prometnih nesrečah z mladimi je žal pogosto prisoten tudi alkohol.

 

Da bi znižali število prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi, in jih spodbudili k varni vožnji, veljajo za to skupino strožji predpisi. Ko vozi voznik začetnik, v organizmu ne sme imeti alkohola. Vozniško dovoljenje pa mu preneha veljati, če v 3 letih doseže ali preseže 7 kazenskih točk.

 

Obenem se mora mladi voznik tudi več izobraževati. Zakon o vozilih pravi, da mora voznik začetnik, ki je opravil vozniški izpit in pridobil vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A ali B, opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov. To lahko naredi najhitreje 6 mesece po opravljenem vozniškem izpitu in najkasneje do 21. leta oz. v roku 2 let.

 

3. Dražje avtomobilsko zavarovanje?

Omenjena statistika vpliva tudi na premijo avtomobilskega zavarovanja. Če bo vaš mladi voznik uporabljal vaše vozilo, morate pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti plačati 30 % doplačilo zaradi povečane nevarnosti. Enako velja tudi za katero koli drugo vozilo, ki ga bo ta voznik vozil.

 

Toda doplačilo ni obvezno. Ko vaš otrok naredi izpit in vozi vaše vozilo brez doplačila za mladega voznika, ni v prekršku. A pozor, če bi povzročil nesrečo, bi zavarovalnica oškodovancu škodo povrnila v celoti, vi kot lastnik vozila pa bi morali del škode vrniti zavarovalnici.

 

Ne izgubljate časa z brskanjem po spletu. Naj koristni nasveti najdejo vas. Naročite se na naš e-novičnik.

 

4. Doplačilo lahko zmanjšate 

Zavedamo se, da niso vsi mladi vozniki neodgovorni. A večini manjka izkušenj, ki pa so nujne predvsem v kritičnih situacijah. Zato smo zanje pripravili možnost dodatnega pridobivanja izkušenj v varnem okolju in jim ponujamo dve možnosti: brezplačno Delavnico Triglav mladi, ki se opravlja v enem od treh centrov varne vožnje po Sloveniji ali tečaj varne vožnje na simulatorju varne vožnje, ki se nahaja v Triglav Labu v Ljubljani.

 

Delavnico Triglav mladi mladi vozniki opravijo isti dan kot zakonsko predpisani Program dodatnega usposabljanja za voznika začetnika, in sicer kot dodatno praktično vajo na poligonu. »Vozniki začetniki z vadbo na poligonu pridobijo izkušnje, saj se s kritičnimi situacijami srečajo v nadzorovanih okoliščinah,« poudarja AMZS inštruktor Brane Legan.

 

Pogoj za pristop k dodatni praktični vaji je, da voznik začetnik na spletni strani opravi e-izpit. Prijavi se na posebej razpisane termine Programa dodatnega usposabljanja za voznika začetnika in hkrati Delavnico Triglav mladi.

 

Z udeležbo na brezplačni Delavnici Triglav mladi doplačilo pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti znižate s 30 % na 15 %.

 

Znižano doplačilo velja za celotno obdobje povečane nevarnosti, torej za vsa 3 leta.

 

Na elektronski naslov dobite potrdilo o opravljeni Delavnici Triglav mladi, ki ga lahko uveljavite pri:

 

  • zavarovanju avtomobilske odgovornosti,
  • zavarovanju voznika za škodo zaradi telesnih poškodb
  • in zavarovanju splošnega avtomobilskega kaska.

 

 

Opravljen tečaj na simulatorju varne vožnje je enakovreden udeležbi na Delavnici Triglav mladi.

 

Z njim si lahko mladi vozniki ravno tako pridobijo 50 % znižanje doplačila za mladega voznika. Za opravljanje tega tečaja jim ni treba čakati, da preteče najmanj 6 mesecev od opravljenega vozniškega izpita, kot to velja za opravljanje Delavnice Triglav mladi, ki je vezana na Program dodatnega usposabljanja voznika začetnika.

 

Na tečaj varne vožnje na simulatorju se lahko mladi vozniki prijavijo na spletni strani, pogoj za prijavo pa je opravljen e-izpit (teoretični del), ki je že sedaj del Delavnice Triglav mladi.

 

5. Če vaš mladi voznik obvlada varno vožnjo in to tudi dokaže, ste lahko popolnoma brez doplačila

Ste vseeno prepričani, da je vaš otrok dober in varen voznik, zato se vam ne zdi prav, da mora biti pri avtomobilskih zavarovanjih na istem kot vsi tisti mladi vozniki, ki vožnje ne obvladajo dovolj dobro? Z opravljeno Delavnico Triglav mladi ali z opravljenim tečajem varne vožnje na simulatorju in uporabo aplikacije DRAJV, ki si jo naloži na pametni telefon, ima možnost, da si zagotovi 100 % znižanje doplačila.

 

DRAJV je prva brezplačna aplikacija v Sloveniji in regiji, ki ob pomoči signala GPS in senzorjev v pametnem telefonu spremlja varnost vožnje. Voznike za varno vožnjo nagradi s popustom pri zavarovalni premiji.

 

Z aplikacijo mora mladi voznik prevoziti vsaj 10 voženj. Skupna razdalja teh mora biti vsaj 300 km, pri tem pa mora zbrati najmanj 90 od največ 100 točk. Prepričani smo, da bo z DRAJVOM postal še bolj varen voznik. 

 

Ko izpolni zgoraj navedene pogoje, lahko takoj zahteva kodo, ki vam prinese 50 % znižanje doplačila za mladega voznika.

 

Kodo za znižano doplačilo za mladega voznika lahko uporabite takoj, tudi na že veljavni polici z doplačilom in si tako zagotovite vračilo dela premije. Vse, kar morate narediti, je, da zastopniku ali na prodajnem mestu Zavarovalnice Triglav pokažete kodo.

 

Uporabo aplikacije priporočamo vsem voznikom, tudi vam. Morda se lahko pomerite s svojim mladim voznikom in dokažete, da tudi vi še vedno obvladate veščine varne vožnje. S tem tudi vi pridobite dodatne ugodnosti pri avtomobilskem zavarovanju, ki lahko premijo zavarovanja avtomobilske odgovornosti (AO), kaska in zavarovanja za telesne poškodbe voznika (AO+) znižajo kar za 25 %.

 

Tako, večino težav iz uvoda smo rešili. Kako se boste odločili, kdo dobi avto, ko ga potrebujeta oba? To odločitev pa raje prepustimo vam.

%
Zavarujte in prihranite. Avtomobilsko zavarovanje vam v Triglav kompletu prinaša 2 % dodatnega popusta.

Zanima me več
avtomobilsko zavarovanje, mladi voznik, avtomobilska asistenca, DRAJV
Preberite tudi