Z aplikacijo DRAJV mu zaupam

Kako lahko aplikacija DRAJV pomaga staršem in mladim voznikom ob prvih samostojnih vožnjah?

Na vsak samostojen korak svojih otrok smo starši neizmerno ponosni. Običajno pa nas tudi skrbi. Predvsem za varnost. Šele ko je sin opravil izpit za avto, sem se v celoti zavedala, kaj to pomeni. Da na sopotnikovem sedežu ne bo inštruktorja ali mene, ampak bodo lahko njegovi prijatelji. In da bo vozil moj avto. Zato sem se z njim dogovorila za uporabo aplikacije DRAJV.

Postal je mladi voznik

Nikoli nisem prav dosti razmišljala o tem, kako bo, ko bodo moji otroci stari 18 let in bodo opravili vozniški izpit. Verjetno se mi je zdel ta dan toliko oddaljen v prihodnost, da si je bilo škoda beliti glavo s tem. Ampak je prišel. In to kot strela z jasnega, ko je trmoglavi malček čez noč zrastel v polnoletnega mladeniča, ki je seveda že kar za rojstnodnevno darilo prejel paket »vozniški izpit«.

 

Se vaš otrok pripravlja na vozniški izpit? Svoje znanje lahko preveri s testom Test CPP: Najtežja vprašanja in z drugimi testi in vsebinami na portalu Vozim se.

 

Ko je začel z vožnjami v avtošoli, se mi zdi, da sem misel na to, da bo nekoč – pravzaprav pa kmalu – sam sedel za volan, še vedno odganjala stran od sebe. A vse zaman. Dan, ko je opravil vozniški izpit, je prišel – pa če je bilo to meni všeč ali ne. Seveda sem vesela, da ga je opravil. A dejstvo, da bo odslej izpostavljen v prometu, me je spravljalo v stisko.

 

Prve samostojne vožnje

Še isti dan si je želel prijatelje peljati na prvo vožnjo. Zato sem že nekaj minut za tem, ko je oznanil veselo novico, preko spleta sklepala polico za mladega voznika. Na srečo sem dobro seznanjena, kaj pomeni in kaj nas lahko doleti, če bi se zgodila prometna nesreča, pa tega zavarovanja ne bi imeli. O finančnih posledicah nočem niti razmišljati, kaj šele o kakšnih drugih.

 

Kaj je zavarovanje Mladi voznik in zakaj ni le dobro, ampak nujno, da ga novopečeni voznik ima, si preberite v članku Avtomobilska zavarovanja za mlade voznike.

 

Zavarovanje za mladega voznika je bilo torej urejeno. Ampak jaz sem bila še vedno nemirna – dejstva, da se bo po cesti vozil sam, tudi to ni moglo pomiriti. Zakaj? Zato, ker se še spomnim sebe in vem, da mi je kljub znanju manjkalo izkušenj. Predstavljam si, da bo pri njemu podobno.

 

Naj vozi z DRAJV-om

Potem se mi je posvetilo – sicer pozno glede na to, da sem mobilno aplikacijo DRAJV nekaj časa praktično dihala – ampak prešinila me je genialna ideja. Sin nima svojega avta, mož ima službenega, torej ostane za možnost izposoje moj avto.

 

A moj avto – moja pravila. In moje pravilo je, da kadarkoli vozi moj avto, mora uporabljati aplikacijo DRAJV in pri vsaki vožnji doseči vsaj 90 točk.

 

Tako sem zagotovo veliko bolj brezskrbna, saj je na vsakem prevoženem kilometru motiviran, da upošteva cestne predpise, da vozi po omejitvah hitrosti in da med vožnjo ne uporablja telefona. Uporaba telefona me v resnici še najbolj skrbi. En pogled in trenutek nepazljivosti lahko ima za posledico nepopravljivo škodo. Aplikacija DRAJV namreč beleži tudi premike telefona – kar je pozitivna vzpodbuda, da sin telefon pred vožnjo odloži na varno mesto in ga med vožnjo ne uporablja.

 

Moj mladi voznik je pravilo presenetljivo dobro sprejel. Aplikacija DRAJV mu je na nek način tudi v pomoč pri vožnji in z veseljem pregleduje, kje je naredil kakšno napako, kje so bile sile v ovinku premočne ali kje je preveč pospeševal.

 

To, da sin med vožnjo uporablja aplikacijo DRAJV, je zame, kot bi ga v avtu spremljal angelček.

 

Nagrada za varno vožnjo

Trenutno je njegov rezultat vseh voženj 96 od skupno 100 možnih točk. Včasih celo skupaj pogledava, kje je naredil kakšno napako. To je zelo poučno, saj tako na primer razume, da tudi če je omejitev hitrosti 90 km/h, je potrebno to pri vožnji v kakšen oster ovinek prilagoditi. Všeč mu je, ko mi pokaže prvo stran aplikacije in se pohvali z rezultatom in všeč mu je, kadar dobi oceno vožnje 100 točk.

 

Na nek način morda celo malo tekmujeva, kdo bo dosegel boljši rezultat.

 

Z uporabo aplikacije DRAJV skrbi za svojo varno prihodnost in skrbi za to, da bomo naslednje leto za zavarovanje mladega voznika plačali kar 20 % manj. In ravno v tem trenutku, ko to pišem, me je prešinila nova ideja, ki mu bo zagotovo všeč – ta prihranek bo dobil on. Zagotovo bo vesel, ko bo lahko prijatelje odpeljal v kino in na kakšno brezalkoholno pijačo – seveda z DRAJV-om.

 

varna vožnja, preventiva, avtomobilsko zavarovanje, mladi voznik, DRAJV
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.