Zavarovanje motorja: vse kar morate vedeti

Pojasnjujemo zavarovanje motornih koles za bolj brezskrbno vožnjo.

Zavarovanje motorja je po zakonu obvezno. Za vožnjo s svojim jeklenim konjičkom torej morate imeti sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti – AO, tako kot vsako registrirano vozilo. Pa bo dovolj? Ali veste, kaj to zavarovanje krije in katere nevarnosti niso vključene, pa jih lahko zavarujete? Pojasnjujemo, kakšne možnosti imate na voljo, da boste na motorju ob previdni vožnji še bolj varni.

1. Obvezno zavarovanje motorja

Začnimo s tem, kar je obvezno. Tako kot vaš avto, morate zavarovati tudi vaš motor. Skleniti morate zavarovanje avtomobilske odgovornosti, ki je po zakonu obvezno in ga mora imeti vsako registrirano vozilo.

Značilnosti zavarovanja avtomobilske odgovornosti so:


 • krije škodo, ki jo vi kot voznik motorja povzročite drugim udeležencem prometne nesreče:  materialno na vozilu ter ostali infrastrukturi in nematerialno, ki je bila povzročena tretji osebi (telesne poškodbe, smrt).
 • Krije tudi škodo sopotnika na vašem motornem kolesu, ne pa vas kot voznika.
 • Velja za področje Evrope oziroma držav podpisnic sistema zelene karte. Zelo priporočljivo je, da si priskrbite zeleno karto. Z njo kot voznik v primeru policijske kontrole ali prometne nesreče dokažete, da imate sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Številne države jo zahtevajo že ob prečkanju meje.

 

2. Kaj je še na voljo za celovito zavarovanje motorja?

Kot smo pojasnili, zavarovanje avtomobilske odgovornosti zadošča le za kritje škode, ki jo nenamerno povzročite drugim udeležencem nezgode. Kaj pa vi in vaš motor? Na voljo imate več možnosti.

 

Zavarovanje voznika motornega kolesa za škodo zaradi telesnih poškodb (AO+)

AO+ krije škodo za telesne poškodbe voznika, če je ta povzročitelj nesreče in je v nesreči poškodovan.

 

Naš zastopnik temu reče tudi kasko za telesne poškodbe voznika in takole pojasnjuje na primeru: Sklenjeno imate obvezno  avtomobilsko zavarovanje, AO+ in kasko. Zaleteli ste se in povzročili nesrečo. Ker ste sami sebi povzročili škodo, boste motor popravili iz kaska, ker pa ste poškodovali tudi sami sebe, imate za svoje telesne poškodbe AO+. To zavarovanje je za motoriste posebej priporočljivo, saj so poškodbam izpostavljeni veliko bolj kot vozniki osebnih vozil.

 

Zavarovanje avtomobilskega kaska za motorna kolesa

Če smo že pri kasku, ga predstavimo bolj natančno. Kasko zavarovanje krije škodo, ki jo kot motorist povzročite sami sebi, in škodo, ki je nastala zaradi dogodkov, ki niso odvisni od vas in jih niste mogli predvideti.

 

Naštejmo nekaj najpogostejših primerov: 

 

 • V prometu ali mirovanju: prometna nesreča, trčenje, zdrs motorja, udarec kakšnega predmeta.
 • Objestno dejanje tretjih oseb.

 

Po naših podatkih znaša povprečna škoda na motorju okoli 1.400 evrov, kar ni zanemarljiv strošek. Zato vsekakor razmislite o sklenitvi splošnega kaska.

 

Za svoj motor lahko sklenete splošni kasko oziroma izberete delno kasko zavarovanje, ki vključuje posamezne kombinacije: B – požarne nevarnosti in naravne nesreče, D – živali, E – steklo, J – zunanja svetlobna telesa in ogledala, K – kraja.

 

Delni kasko lahko sklenete tudi brez splošnega kaska, razen kombinacije K − kraja. Kombinacijo B − naravne in elementarne nesreče pa lahko sklenete le skupaj z zavarovanjem splošnega kaska ali obveznim zavarovanjem avtomobilske odgovornosti.

 

Poudariti moramo, da če zavarujete avtomobilski kasko brez delnih kombinacij, nimate povsem enakega kritja. Predvsem pa imate lahko za določene dogodke dogovorjeno franšizo, ki je pri delnih kombinacijah ni. V nadaljevanju pa ti škodnih dogodki vplivajo tudi na spremembo bonusa.

 

Primer: Zgodi se lahko, da se motor prevrne in se pri tem poškodujeta ogledalo in luč. Ko hočete uveljavljati škodo, se izkaže, da je škoda manjša, kot znaša odbitna franšiza pri splošnem kasku. Če bi imeli sklenjeno dodatno delno kombinacijo J – zunanja svetlobna telesa in ogledala, bi lahko škodo brez težav pokrili iz te. Pri delnih kombinacijah namreč franšize ni. Dodatna prednost delnih kombinacij je ta, da uveljavljanje škode ne pomeni tudi spremembe bonusa.

 

Če je zavarovanje odgovornosti obvezno, asistenca pride prav pri mnogih težavah z motorjem na cesti, z zavarovanjem AO+ motorist poskrbi zase, se mnogim motoristom zavarovanje kaska za motor ne zdi nujno oziroma pravijo, da se ne splača. Zavarovanje kaska je priporočljivo za neizkušene motoriste, za tiste, ki letno naberejo veliko kilometrov in tiste, ki se veliko oziroma dnevno vozijo z motorjem v vseh vremenskih razmerah. Te namreč mnogo bolj vplivajo na vožnjo motorja kot pri avtu.

 

Zavarovanje avtomobilske asistence

Med vožnjo z motorjem se vam lahko marsikaj pripeti, zaradi česar ne boste mogli nadaljevati poti in boste rabili prevoz domov. Zato ne bo odveč premislek o sklepanju zavarovanja avtomobilske asistence za motorna kolesa z močjo motorja nad 4 kW.

To je oblika zavarovanja, ki vam 24 ur na dan zagotavlja pomoč – asistenčne storitve in kritje stroškov tako v Sloveniji kot v večini evropskih držav. Asistenčni center je dosegljiv na 080 2864 (iz tujine +386 2222 2864).

  

Zavarujte motor 

Da bo nova motoristična sezona varna in brezskrbna, zavarujte motor, sebe in morebitnega sopotnika na motorju. To lahko naredite skupaj z zastopnikom. Zavarovanje AO, AO+ in zavarovanje asistence pa lahko enostavno uredite tudi po spletu.


Ker se zavedamo pomena osveževanja motorističnih spretnosti, vas vabimo, da nadgradite zavarovanje še z obiskom delavnic varne vožnje. Vsi, ki boste sklenili zavarovanje do 12. 5. 2024 in podali soglasje za prejemanje trženjskih sporočil, se lahko potegujete za 2 mesti na brezplačnem dogodku Motoristi za motoriste, ki bo 2. 6. 2024 na AMZS Centru varne vožnje Vransko.


3. Katere so ugodnosti pri zavarovanjih?

Na odločitev, katera zavarovanja izbrati, bo seveda vplivala tudi cena oziroma ugodnosti, ki so vam na voljo.

 

Kaj vpliva na ceno?

 • Moč motorja – se upošteva pri zavarovanju AO. Večja moč = višja premija.
 • Razmerje med močjo motorja (kW) in njegovo maso (kg). Ta kriterij nam pokaže uporabnost motorja in njegove posebnosti in se upošteva tako pri zavarovanju AO, AO+ in zavarovanju avtomobilskega kaska. Recimo, da je masa motorja 220 kg in moč 73 kW. Če bi ob enaki moči motor tehtal 260 kg, bi bila premija zaradi tega nižja za približno 6 %.
 • Starost motornega kolesa vpliva na premijo avtomobilskega kaska. Pri motornih kolesih, starejših od štirih let boste prihranili 10 %, pri starejših od šest let pa 20 %.
 • Bonus - malus: pri zavarovanju AO vam priznamo bonus v enaki višini, kot ga imate za osebno vozilo, ki je zavarovano pri Zavarovalnici Triglav.
 • Starost zavarovanca
 • Pri sklepanju novega zavarovanja splošnega kaska za motorno kolo vas razvrstimo v premijski razred, ki je za dva razreda višji od premijskega razreda, po katerem imate določeno premijo za AO za motorno kolo.
 • Če ta zavarovanja (kasko, AO ipd.) priključite v Triglav komplet, boste deležni popusta na sklenitev novega ali podaljšanje že sklenjenega zavarovanja. Triglav komplet je lojalnostni program, ki nagrajuje vašo zvestobo, s katerim lahko pridobite do 40 % popusta na premoženjska zavarovanja. Za več informacij lahko vprašate svojega zastopnika, ali obiščete spletno stran. Člani Triglav kompleta pa lahko uveljavljate tudi popust na zavarovanje motorja.
 • Izberite paketno zavarovanje. Paketi se razlikujejo po številu vključenih zavarovanj in višini paketnih popustov, ki so jih deležna vsa zavarovanja v paketu.

 

 

Če vozite z aplikacijo DRAJV, lahko z varno vožnjo pridobite do 15 % popusta na zavarovanja AO, AO+ in kasko. Z aplikacijo DRAJV lahko motoristi spremljate svoje vožnje, ob tem pa izboljšujete svoje vozne navade.

 

DRAJV lahko uporabljate in popuste zbirate tako kot voznik avtomobila in kot motorist. V aplikaciji v svojem profilu pred vožnjo vsakokrat le izberete ustrezno prevozno sredstvo.

 

Če torej DRAJV uporabljate kot motorist, je merjenje in analiza vožnje prilagojena vožnji motorja, ki je bolj dinamična. Skupna ocena vaše motoristične vožnje z DRAJV-om je odvisna od hitrosti, v manjši meri pa tudi od sil ob pospeševanju, zaviranju in sil v ovinku. Pred vožnjo poskrbite, da bo telefon varno pritrjen v nosilcu na krmilu, lahko pa je spravljen tudi v nahrbtniku ali oblačilih.

 

Ko ste poskrbeli za formalnosti, pa vas vabimo k branju in načrtovanju novih podvigov z vašim dobro zavarovanim jeklenim konjičkom.

potovanja, motorno kolo, varna vožnja, prosti čas, dopust, avtomobilsko zavarovanje, avtomobilska asistenca, zavarovanje motornih koles
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.