Pes in nevihta: Kako mu lahko pomagam?

Nasveti, kako poskrbeti, da se bo pes, ki se boji neviht, počutil bolj varno.

Poletje je čas neviht in takrat imajo lahko skrbniki psov, ki se bojijo neviht, kar velike težave.

V Alfakanu se velikokrat srečamo s psi in njihovimi skrbniki, ki imajo različne fobije. Strah pred nevihtami je ena izmed njih. Precej pogosteje se pojavi pri starejših psih oziroma se strah pred nevihtami s starostjo stopnjuje. Če je torej strah že mladega psa, se bo zelo verjetno njegov strah s starostjo le še okrepil.

 

Se da pasji strah pred nevihtami odpraviti?

Težava pri odpravljanju strahu pred nevihtami je, da je narava nepredvidljiva, zato je to situacijo zelo težko trenirati, saj nevihte sami ne morete poustvariti na enak način.

 

Za primerjavo vzemimo odpravljanje streloplahosti, t.j. strahu pred pokom npr. pištole. Strelomirnost, ki je zelo pomembna pri delovnih in lovskih psih, je veliko lažje trenirati, saj lahko takšno situacijo organiziramo in vadimo.  S pomočnikom, ki bo streljal, se dogovorimo, da na začetku poči daleč stran od psa, nato pa pok počasi približujemo. Prav tako se lahko točno dogovorimo, kdaj bo počilo, kolikokrat bo počilo … Pri nevihtah pa žal takšen trening ni mogoč. Lahko si pomagamo s posnetki neviht, vendar se to po naših izkušnjah ne more primerjati z realno situacijo.

 

Ko gre za strah pred nevihtami, je treba vsak primer obravnavati individualno. Nekateri psi se bojijo grmenja, drugi bliska, v večini primerov pa gre za občutljivost na zvok.

 

Razlikovati pa je treba med stanjem, ko je psu samo malo neprijetno, in resno fobijo.

 

Kakšni so znaki strahu pred nevihtami?

Strah pred nevihtami je torej pri psih resnična težava, ki ni vezana na pasmo ali starost, čeprav se z leti po navadi stopnjuje. Pri nekaterih se kaže v bolj blagi obliki s sledečimi znaki:

 • rahla nemirnost,
 • iskanje pravega kotička za umik,
 • rahlo izbuljene oči,
 • rahlo sopenje.

 

Drugi psi pa lahko kažejo bolj resne znake strahu. O pravi fobiji pred nevihtami govorimo, ko so prisotni:

 • močna nemirnost, ki lahko preide tudi v destruktivnost - uničevanje stvari, poškodovanje samega sebe,
 • zelo močno sopenje,
 • cviljenje,
 • slinjenje,
 • močno izbuljene oči.

 

Psi se lahko bojijo neviht zaradi različnih vzrokov: strah se je lahko gensko prenesel z mame na mladičke, lahko je posledica slabe izkušnje, večje občutljivosti, prenizke samozavesti ...

 

Ko se bliža nevihta ...

Psi čutijo nevihto, še preden pride, saj vohajo spremembo vremena. To pa po klasičnem pogojevanju povežejo z neprijetnostjo ob nevihti, zato lahko že pred njo postanejo nemirni.

 

Zelo pomembno je, da odreagirate, še preden začne pes kazati znake panike.

 

Psu, ki se boji neviht, lahko pomagate tako, da:

 • Spremljate vremensko napoved ter se pripravite, ko so napovedane nevihte.
 • Prestavite ga v hišo oz. stanovanje, če je pes sicer zunaj. Izberite prostor, kjer se bo nevihto slišalo čim manj (npr. kopalnica). Pomembno pa je, da je tega prostora že  navajen ter da se tam dobro počuti. Psom velikokrat ustreza, če se lahko kam stisnejo in če so zavarovani z vseh strani – npr. v kakšen manjši boks, ki ga pokrijete z odejo. Pes ima v manjšem prostoru, ki je obdan z vseh strani večji občutek varnosti. Vendar je tudi tu pomembno, da ga na ta prostor prej navadite in da se tam res dobro počuti.
 • Med nevihto mu omogočite, da nekaj počne (npr. gloda kakšno naravno posušeno žvečilko, išče hrano iz kakšne temu namenjene igračke …). Pomembno je, da ga v aktivnost ne silite ali ga ne prosite. Če bo med nevihto delal nekaj, kar zelo rad počne, bo sčasoma nevihto pozitivno pogojil.
 • Pred psa nevihto dobro sprehodite, da bo čim bolj utrujen.
 • Dobro ga opazujete in se mu prilagodite. Nekaj, kar ustreza enemu psu, ni nujno, da bo tudi drugemu.

 

Če je strah pred nevihtami bolj resen in pes kaže hujše znake strahu pa:

 • Psu pred nevihto dajte kakšne naravne kapljice, ki ga bodo pomirile (npr. baldrijan).
 • Pomagate mu lahko z ustreznimi homeopatskimi pripravki.
 • Poskusite lahko s posebnim plaščkom, ki psa tesno objame in ga na ta način pomirja ali ga povijete sami s kakšnim debelejšim trakom, šalom …
 • Med nevihto bodite doma oz. naj bo pes zavarovan (npr. v boksu). Če je strah res močen, lahko privede tudi do uničevanja stanovanja ali samopoškodovanja,
 • Poiščite pomoč pri veterinarju. Naj psu predpiše kakšna močnejša pomirjevala.

 

 

Alfakan inštruktorica Eva je s pridnim sodelovanjem borderskega ovčarja Hilla pripravila video, kjer prikaže, kako izpeljati povijanje proti tesnobi.

 

Če vas ujame na sprehodu

Če vas nevihta s psom ujame v avtu, po naših izkušnjah psi nimajo večjih težav. Drugače pa je na prostem. V tem primeru ravnajte  čim bolj preventivno. Če se vaš pes boji neviht, pazite, da vas ta ne ujame na prostem. Skrbno spremljajte vremensko napoved. Če pa se že zgodi, pa ostanite mirni in ne slabšajte situacije s povzročanjem panike.

 

Če se vaš pes boji neviht, se je dobro posvetovati s strokovnjakom za pasje vedenje, ki vam bo pomagal pri odpravi strahu. Če je strah zelo močen in tudi zgoraj opisane stvari ne pomagajo, pa se posvetujte tudi z veterinarjem, ki bo vašemu psu verjetno predpisal kakšna pomirjevala, saj lahko tako velik strah dolgoročno slabo vpliva na njegovo zdravje.

 

Ker si vsak lastnik želi lepo vzgojenega in poslušnega psa, pa preberite še nasvete o vzgoji psa - o tem koliko časa traja in kako se je najbolje lotiti.

 

domači ljubljenčki, psi, nevihta, zavarovanje psov