TEST: Kako skrbite zase?

Kako poskrbeti za vse tri stebre zdravja: gibanje, prehrano in duševno zdravje.

Zdravje in dobro počutje sta odvisna od številnih dejavnikov. Če je načet en steber zdravja, je pritisk na druga dva lahko hitro premočan. Ko imate v mislih svoje počutje, zato ni smiselno upoštevati le gibanja, samo zdrave prehrane ali zgolj duševnega zdravja. Veste, kako se posvetiti sebi in zgraditi trdne temelje zdravja? Nekaj odgovorov so ponudili strokovnjaki na webinarju.

»Če je presežek ali manko pri enem od stebrov zdravja, se prej ali slej pokažejo težave,« je na posvetu povedala Sabina Hamberger, klinična dietetičarka

 

Preveč enega in premalo drugega vas lahko hitro potegne v začarani krog slabega počutja.

 

Najpogosteje se krog odvija tako: preveč (neprimerne) hrane, premalo energije in volje za gibanje, kot posledica pa slabo duševno počutje. Zaradi psihičnih stisk spet več in slabše jeste, zmanjkuje vam energije. Tako ste lahko, če se ne odločite za spremembo, v ta vzorec ujeti v nedogled.

 

Vendar pa Primož Kirn, magister športnega treniranja specialne populacije, opozarja, da za spremembo ni potrebno veliko.

 

Ne začnite prehitro in z nerealnimi cilji. Bolj ko bodo vaši cilji realni, bolj boste zadovoljni sami s sabo, s tem pa tudi pomembno motivirani,« pravi športni trener Primož Kirn.

 

Že en sam, tudi zelo majhen korak lahko povzroči cel plaz dobrodošlih sprememb na bolje. Med njimi naj bosta tudi dovolj spanja in skrb za vsakodnevno izpraševanje o lastnem počutju. »Če nimate volje za gibanje in potrebujete veliko hrane, se je treba vprašati, kateri psihološki manko hranite,« opozarja psihologinja Klavdija Zver Zahwi.

 

Čez dan spremljajte svoje misli, čustva in doživljanje. Šele ko ugotovite, kaj v vas sproža neželeno vedenje in počutje, lahko kaj spremenite.

 

Pomislite: bi skrb za uravnoteženo prehrano in gibanje ter s tem tudi za zadovoljstvo in psihološko stabilnost lahko postala del vaše vsakodnevne higiene? Splača se, saj pot do dobrega počutja ni nujno dolga.

 

Je res treba stradati, da bi shujšali? Koliko gibanja je dovolj? Kako najti motivacijo za spremembo, če ste brezvoljni in utrujeni? Odgovore vam ponuja webinar, ki si ga lahko ogledate tukaj.

 

Pred ogledom pa rešite test in preverite, ali ste s svojim življenjskim slogom dovolj prijazni do sebe.

 

 

Test lahko rešite tukaj.

 

Skrb za svoje zdravje ni le zdravljenje bolezni, ko se te pojavijo. Bolje si je prizadevati za dobro preventivo. Če pa zbolite, je bistveno, da lahko hitro dostopate do specialistov in koristnih nasvetov zdravnikov.

 

zdravje, preventiva, aktivno življenje, Zdravstveno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.