Feratanje za družine z Očistimo gore in GRZS

Prijavite se na feratanje, kjer vam bodo gorski reševalci pokazali, kako to početi varno.

Kako otroke vzpodbuditi h gibanju in preživljanju časa v naravi? Zanimiva in privlačna alternativa hribolazenju je feratanje. To postaja vse bolj priljubljeno, a tega športnega podviga se naj lotijo posamezniki in družine, ki so na nekoliko večji izziv tudi dobro pripravljeni in poznajo »pravila igre«. Ta pa lahko spoznate tudi z nami – če bo vaša družina izžrebana, da se udeleži brezplačnega dogodka Feratanje za družine z Očistimo gore in GRZS.

Zakaj je feratanje vse bolj priljubljeno?

Različno zahtevnih ferat je vsako leto več, do njih pa tudi ni treba daleč, saj se prav gotovo v širši okolici vašega kraja nahaja kakšna ferata. Priljubljenost feratanja raste skupaj s priljubljenostjo andrenalinskih športov. Ferate so namreč športni objekti v naravnem okolju.

 

Osebe, ki se podajajo na ferato, morajo biti dobro fizično pripravljene. Potrebne so predvsem gibljivost, moč in vzdržljivost, pri gibanju v feratah pa je enako ali celo bolj pomembno delo rok kot nog. Zato je nujno poznati svoje zmožnosti oziroma zmožnosti otrok, če se v ferato podate skupaj z njimi.

 

Starši se morate seznaniti, kaj pomenijo oznake ferat in upoštevati, ali so primerne za starost vaših otrok, še bolje pa je, da se na prvo ferato podate z izkušenim vodnikom.

 

Sicer pa je plezanje v ferati z otroki lahko zelo zanimiva in dragocena izkušnja. Poleg uživanja v naravi in lepih, a tudi prepadnih razgledov, boste v ferati lahko opazovali, kako se vaši otroci odzivajo na težje izzive. In seveda, kaj je lepšega, kot skupaj priplezati na vrh?

 

V ferato z gorskimi reševalci

Da bi bila vaša nova družinska izkušnja varna, za vas v organizaciji Očistimo gore in Gorsko reševalno zvezo Slovenije organiziramo brezplačen dan feratanja v ferati Hvadnik v Gozdu Martuljek za 4 družine, ki ga bomo izvedli 30. 5. 2021. V primeru slabega vremena bo dan feratanja prestavljen na 12. 6. 2021.

 

Prijave bodo odprte do 17. 5. 2021, nato bomo z žrebom izbrali 4 družine, ki jim bomo posredovali nadaljnja navodila. Dogodek se bo izvedel skladno s priporočili NIJZ glede preprečevanja epidemije koronavirusa.

 

Prijavijo se lahko družine z otroki, ki so starejši od 12 let.

 

Z nami bodo gorski reševalci, ki bodo poskrbeli za opremo in povedali vse, kar je pomembno za varno feratanje:

 

  • razložili, kaj pomenijo oznake ferat in katere ferate so primerne, da se nanje podajo družine z otroki,
  • priporočali, kako se na feratanje telesno in psihično pripraviti,
  • predstavili, katero opremo je potrebno imeti in kako jo uporabljati za varen obisk ferate,
  • pokazali pravilno tehniko vpenjanja in gibanja v ferati in
  • razložili pravila obnašanja v ferati.

 

Prijave na dogodek Feratanje za družina z Očistimo gore in GRZS so zaključene.

očistimo gore, pohodništvo, preventiva, družina, otroci, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.