Izbor uredništva: Kaj je novega pri CPP?

Vzemite si 5 minut za novosti v cestnoprometnih predpisih.

Preverite novosti pri CPP in osvežite stara pravila. Rešite kratka testa o pravilni vožnji z električnim skirojem in o svetlobnih oznakah na vozilih. Nato še preberite, čemu služijo bele prečne črte na vozišču.

Novosti pri CPP: Vožnja z električnim skirojem

Ste tudi vi lastnik električnega skiroja? Potem je dobro vedeti, kje nova dopolnila Zakona o pravilih cestnega prometa dovoljujejo vožnjo z njim in z drugimi lahkimi motornimi vozili.

 

V testu Električni skiro – kaj je prav in kaj ne? lahko preverite, katere cestnoprometne predpise za vožnjo s skirojem morate poznati in upoštevati.

 

Če vi ali člani vaše družine radi uporabljate električni skiro oziroma druga mikroprevozna sredstva, pomislite tudi na zavarovanje. Vse o zavarovanju električnega skiroja najdete v našem članku.

 

Utripajoče luči na vozilih – kaj pomenijo?

Ali veste, kaj pomenijo posebne svetlobne oznake na vozilih? Rdeče, modre, rumene, sirene in različne kombinacije. Čisto vsaka vas na nekaj opozarja in zahteva vašo pozornost na cesti. Zato rešite kratek test Posebne svetlobne na vozilih in preverite, katerim vozilom morate dati prednost.

 

Pojasnjujemo: Prečne črte na vozišču

Ste se kdaj vprašali, kaj pomenijo in čemu služijo bele prečne črte na vozišču?

 

 

Če pritegnejo vašo pozornost, da zmanjšate hitrost, potem je njihov namen dosežen. Bele prečne črte na voziščih sodijo namreč med ukrepe za umirjanje prometa. Poleg črt vedno stoji tudi znak, ki omejuje hitrost. Kaj še morate vedeti o tem in podobnih ukrepih? Preberite v članku Pojasnjujemo: Prečne črte na vozišču

avto, varna vožnja, preventiva