Pogovoriti se moramo o alkoholu

Delavnica za starše: (Zlo)raba alkohola – nasveti za komunikacijo med starši in mladostniki.

Konec osnovne šole je za mnoge devetošolce velika prelomnica. Pogovori med sošolci in prijatelji se vrtijo okrog »afterpartija« po valeti, kdo je že poskusil katero od alkoholnih pijač ter načrtov za poletne počitnice, ko se bodo otresli vsakodnevnega ritma ter nadzora šole in staršev.

Tudi prehod v srednjo šolo je velika stvar, k temu pa se pridruži pritisk vrstnikov, da je treba poskusiti vse in se znoreti. A zloraba alkohola skupaj s pubertetniško neučakanostjo in odsotnostjo zavor lahko privede do neljubih ali celo tragičnih dogodkov. Zato je konec osnovne šole prelomnica tudi za starše, saj se soočijo z izzivi odraščanja svojega otroka.

 

Kako se z najstnikom pogovarjati o alkoholu?

Kot mama ali oče odraščajočega otroka, ste se prav gotovo že vprašali:

 

  • Kako se naj s svojim najstnikom pogovarjam o alkoholu?
  • Kje in na kakšen način naj postavim meje?
  • Kako se naj se odzovem, ko se otrok vrne domov pod vplivom alkohola?

 

Pridiganje na eni strani ali puščanje popolne svobode – češ, se bo že sam naučil, na drugi nista najboljša pristopa. Lahko pa se opremite s pravimi informacijami in se naučite s svojim najstnikom pogovarjati vključujoče, mirno in z zaupanjem. Predvsem pa ne pozabite, da šteje tudi oziroma predvsem zgled.

 

Vabljeni na delavnico za starše

Pomembne informacije, upoštevanja vredne nasvete ter izkušnje iz prve roke lahko dobite na delavnici za starše (Zlo)raba alkohola – nasveti za komunikacijo med starši in mladostniki, ki jo pripravljamo skupaj z Zavodom VOZIM. Delavnica je namenjena staršem otrok, ki končujejo osnovno šolo, vabljeni pa tudi starši starejših in mlajših otrok.

 

Delavnica (Zlo)raba alkohola – nasveti za komunikacijo med starši in mladostniki bo 21. maja 2019 ob 16.30  v Triglav Labu.

 

Svoja znanja in izkušnje bodo posredovali:

 

  • dr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje bo predstavila dejstva o alkoholu, njegovih vplivih na razvijajoče se možgane in številke o zlorabah pri mladih,
  • Nino Batagelj iz Zavoda VOZIM bo predstavil zgodbo poškodovanca,
  • Sanja Kranjc, Ljubeči odnosi, mag. zakonske in družinske terapije, bo svetovala, kako se pogovarjati z najstnikom o alkoholu. 

 

Na brezplačno delavnico se prijavite z elektronskim sporočilom na naslov lab@triglav.si.

družina, otroci, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.