Katera naj postane Naj planinska pot 2020?

V izboru je 7 čudovitih planinskih poti, ki pa so potrebne obnove. Glasujte!

Že tretje leto izbiramo naj planinsko pot. S svojim glasom povejte, katera planinska pot naj postane Naj planinska pot 2020. Markacistom, ki skrbijo za pot, bomo namenili sredstva za obnovo.

Letos v izboru za glasovanje zelo zahtevne planinske poti

Tukaj je! Že tretje glasovanje za naj planinsko pot. Z njim pri Očistimo gore nadaljujemo z delom, ki smo ga na pobudo markacista Nina Fijačka pričeli pred dvema letoma. Želimo namreč osvetlili delo markacistov ter prispevati k ozaveščanju tako vse obsežnejše planinske in pohodniške javnosti kot splošne javnosti o stanju slovenskih planinskih poti.

 

Tokrat smo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije pripravili izbor 7 čudovitih visokogorskih planinskih poti Julijskih Alp, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. Planinske poti, za katere lahko glasujete, so v nekaterih delih ali v celoti označene kot zahtevne oziroma zelo zahtevne planinske poti. A da bi bile spet varne, zahtevajo obnovo.

 

Zato vas vabimo, da s svojim glasom poveste, katera naj postane Naj planinska pot 2020, mi pa bomo zmagovalki namenili sredstva za obnovo.

 

Predvidevamo, da bo obnova zahtevna, zato bo pri vseh poteh potrebno sodelovanje tehnične skupine PZS. Svet naših Alp je še posebej izpostavljen mehanskim geografskim spremembam, saj je apnenec porozen in krušljiv. Marsikateri odsek predlaganih poti je uničen zaradi podora in hudourniških voda.

 

Zaradi slabega stanja obisk planinskih poti odsvetujemo. Če pa se boste vseeno odločili, da obujete planinske čevlje in se podate na katero izmed njih, morate vedeti, da so poti deloma tudi izpostavljene, na določenih odsekih pa so nameščene jeklenice in klini, ki jih bo treba zamenjati.

 

Na vseh poteh je potrebna uporaba čelade in samovarovalnega kompleta.

 

Oddajte svoj glas!

Glasovanje poteka od 12. maja do 25. junija. Glasujete lahko enkrat dnevno. To pomeni, ko ste oddali svoj glas, lahko za svojo favoritko spet glasujete naslednji dan. Tukaj pa lahko preberete pravila in pogoje glasovanja in izbora Naj planinska pot 2020.

 

Glasovanje za naj planinsko pot se je s 25. 6. 2020 zaključilo. Največ glasov je prejela Bambergova planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice.

 

V izboru za Naj planinsko pot 2020 so:

Robanov kot–Kocbekov dom na Korošici

Pot nas pelje mimo slikovitih pašnikov Robanovega kota do Robanove planine, ki jo objemajo visoki vrhovi Velikega vrha, Ojstrice in Krofičke. Pot nadaljujemo skozi gozd, potem pa strmo navzgor, pri čemer nam pomagajo lesena in jeklena varovala, ki so potrebna temeljite obnove. Pri vzponu nam nagaja tudi čudovito bujno ruševje, ki poti daje čar pa tudi izziv markacistom. Na Molički planini se pot malo bolj položi in počasi privede do pogorelega Kocbekovega doma na Korošici.

 

Za pot skrbi Planinsko društvo PD Celje Matica. Potrebna je obnova varoval, čiščenje podrasti, erozijski ukrepi, odvodnjavanje, zamenjava jeklenic in klinov, montaža novih jeklenic in klinov, označitev poti.

 

Fotografija: Manca Ogrin.

 

Jubilejna planinska pot z Vršiča preko Zadnjih plat na Prisojnik skozi zadnje okno

Od poštarskega doma na Vršiču se podamo po zložni poti, ki vodi mimo Sovne glave in ob zahodnem in jugozahodnem pobočju Prisojnika. Šele pod Malim Razorjem se podamo na zelo zahteven odsek planinske poti, ki nas vodi skozi atraktivno znamenitost zadnjega okna, preko Zadnjega Prisojnika in naprej na Prisojnik. Ves čas imamo lep pogled na okoliške vršace.

 

Pot, za katero skrbi PD Pošte in Telekoma Slovenije, je dobro zavarovana, a potrebna obnove: zamenjava potrganih jeklenic in drugih varoval, čiščenje poti in označitev poti.

 

Fotografija: Matej Planko.

 

Tamar–skozi Grlo preko Slemenove Špice–mimo Črnih vod–Tamar

V večjem delu je pot kategorizirana kot lahka. Skozi Grlo pot vodi po melišču, ki odpira prelepe razglede. V kratkem delu nad Grlom nas po poti varno pospremi približno 10 m jeklenice. Naprej pa pridemo na pot v skrbništvu PD Jesenice, ki nas zlagoma popelje na vrh Slemenove Špice z dobro poznanim razgledom na Jalovec. Pri spustu mimo Črnih vod je nujna previdnost, saj je pot pogosto polna nasutega kamenja in kadar je mokra, še zlasti nevarna za zdrs. V samem Tamarju hudourniške struge razdirajo pot, ki je res nujna obnove.

 

Za pot skrbi Planinska zveza Slovenije. Treba bo sanirati poti zaradi hudourniških voda, obnoviti varovala,  postaviti drogove in table, označiti poti, čiščenje podrasti in urediti odvodnjavanje.

 

Fotografija: Matej Planko.

 

Bambergova planinska pot iz Luknje preko Plamenic—Triglav

Zelo zahtevna planinska pot iz Luknje preko Plamenic proti vrhu Triglava je dobro poznana kot Bambergova pot, najatraktivnejša in hkrati najzahtevnejša planinska pot, po kateri se lahko povzpnemo proti Triglavu. Zaradi velikih višin in prepadnih polic je priljubljena pri izkušenejših planincih. Vodi mimo znamenite Sfinge in odpira prelepe razglede na gore nad dolino Soče in severno steno Triglava.

 

Pot, za katero skrbi PD Ptuj, je nujna temeljite obnove in zamenjave jeklenic. Na določenem mestu je podor pot preoblikoval tako, da je treba namestiti nova varovala. Treba je še vgraditi drogove za usmerjevalne table in označiti pot. Obnovo bo prevzela PZS.

 

Fotografija: Edvard Tomšič.

 

Kranjska koča na Ledinah–Koroška Rinka

Na začetku je ta zelo zahtevna planinska pot sicer zložna in nudi lepe razglede, kmalu pa se po klinih in jeklenici vzpne preko strmih severnih pobočij. Varovala, ki so potrebna obnove, nas pripeljejo na vrh Koroške Rinke. Tu, v središču Kamniško-Savinjskih Alp, se širi pogled na vse okoliške hribe.

 

Za pot skrbi PD Kranj, a je že od leta 2018 zaradi pomanjkanja financ zaprta. Treba bo zamenjati dotrajana varovala na poti.

 

Fotografija: Tine Marenče.

 

Planina Korošica–Hanjževo sedlo–Veliki vrh v Košuti

Do planine Korošice pridemo s ceste za Ljubelj po gozdnem kolovozu. Pot z dokaj divje planine zlagoma vodi do sedla, kjer nas pričaka strma stena Košute. Pot je tu opremljena z jeklenicami in klini, ki nam pomagajo premagati izziv, ki ga predstavlja ta zelo zahtevna planinska pot. Višje postane pot položnejša. Skalo prekriva plast zemlje, ki jo hudourniške vode odnašajo v dolino in markacistom nalagajo delo. Po grebenu čez vrh teče državna meja z Avstrijo in razveseli nas pogled preko Karavank ter ostalih slovenskih in avstrijskih hribov.

 

Pot zahteva obnovo varoval in namestitev novih ter sanacijo poti zaradi hudournika, ki odnaša material. Za pot skrbi PD Tržič.

 

Fotografija: Vili Vogelnik.

 

Pekel—Rjavina—dom Valentina Staniča—pot čet Rž—Kredarica

Iz doline Kot nas v Peklu pot usmeri proti Rjavini. Kmalu nas na tej zelo zahtevni poti začnejo spremljati jeklena varovala, ki pomagajo pri napredovanju, a so potrebna sanacije zaradi podora. Vrh Rjavine odpira prelepe poglede na okoliške vrhove. Naprej pot nadaljujemo ob varovalih in nato zlagoma do prve postojanke Doma Valentina Staniča pod Triglavom. Za tiste, ki želijo še dlje, pa pot vodi naprej po zahtevni poti čez Rž do Kredarice ali celo dlje na najvišji vrh Slovenije.

 

S sredstvi bi markacisti PD Javornik–Koroška Bela zamenjali dotrajana varovala, obnovili varovala, sanirali podor in označili pot.

 

Fotografija: Dušan Klinar.

 

očistimo gore, pohodništvo, prosti čas, aktivno življenje, zdravje, dopust
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.