Vse o zavarovanju vašega voznega parka

Izberete lahko individualno ali skupinsko polico.

Kako boste zavarovali svoja vozila, je odvisno od števila vozil, ki jih imate vpisana na podjetje. Avtomobilska zavarovanja za podjetje lahko uredite z individualnimi policami, če pa imate denimo deset vozil in več, lahko zavarujete vse hkrati s skupinsko avtomobilsko polico. Pojasnjujemo, kako to gre.

Avtomobilska zavarovanja za podjetja: za posamezno vozilo ali za celoten vozni park

Brez vozila v marsikaterem podjetju ne gre, za mnoga podjetja pa so vozila celo ključna za njihov posel. Vozni park lahko pomeni visok, a nujen strošek, v katerega so všteti nakupna cena vozil, registracija, zavarovanje, gorivo in vzdrževanje. Da bodo stroški manjši, je morda na mestu premislek o nakupu le ene znamke vozil. Tako boste lahko pridobili ugodnejše pogoje financiranja, servis in vzdrževanje boste opravljali pri enem servisnem ponudniku in bili ob tem deležni tudi ugodnosti in količinskih popustov.

 

Kaj pa zavarovanje? Za vsa vozila pravnih oseb je mogoče skleniti enaka zavarovanja z enakimi kritji kot za vozila fizičnih oseb; torej zavarovanje avtomobilske odgovornosti, zavarovanje avtomobilskega kaska, zavarovanje za poškodbe voznika (AO+), avtomobilsko asistenco kot tudi kasko karambol, avtomobilsko in pravno zaščitno ter GAP zavarovanje.

 

Avtomobilsko zavarovanje lahko sklenete za vsako vozilo posebej, za večje število vozil, na primer za deset oziroma več, pa se lahko s svojim komercialistom pogovorite o skupinski avtomobilski polici. Ob prihodu novega vozila v garažo vašega podjetja vozilo enostavno priključite v skupno zavarovalno polico.

 

Skupinska avtomobilska polica

Pri skupinskem zavarovanju je prednost ta, da pridobite potrdilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti, ki ga potrebujete za registracijo, le ob začetku – torej, ko se vozilo doda na skupinsko polico. Potrdilo velja, dokler je vozilo na polici oziroma dokler vozilo ni odjavljeno iz prometa. Torej nimate vsakoletnih skrbi, ali imate zavarovanje urejeno ali ne. Premija se obračuna ob začetku zavarovalnega leta z akontacijo in konec leta z poračunom premije. S skupinsko polico tako prihranite čas ter hkrati lažje načrtujete stroške na letni ravni.

 

Prednost skupinske avtomobilske police je v tem, da ste razbremenjeni plačil zavarovalnih premij za vsako vozilo posebej.

 

Sklenitev skupinskega zavarovanja in plačilo premije

S skupinsko avtomobilsko polico je mogoče zavarovati različne tipe vozil (osebne avtomobile, gospodarska vozila, tovorna vozila, delovne stroje z lastnim pogonom). Zavarovanje avtomobilske odgovornosti za delovne stroje brez lastnega pogona morate skleniti posebej, in sicer s premoženjskim zavarovanjem.

 

V okviru skupinske zavarovalne police se vsakemu vozilu posebej določi zavarovalna vsota in željena kritja za posamezno vozilo.

 

Ob prvi sklenitvi zavarovanja bo komercialist pripravil skupinsko avtomobilsko polico, na kateri bo opredeljeno:

  • vozila, za katera sklepate zavarovanje,
  • zavarovalna vsota vsakega vozila posebej,
  • katera zavarovanja želite imeti,
  • premijski razred oziroma bonus – malus ter
  • doplačila in popusti.

 

Ob tem se izračuna akontacija premije, ki jo lahko poravnate v enkratnem znesku ali v obrokih po dogovoru.

 

Ker se zavarovalno leto največkrat ne sklada s finančnim letom, zavarovalnica konec koledarskega leta pripravi obračun. Če bo potrebno, ob poteku zavarovalnega leta izdamo še poračun zavarovalne premije, kar pa je odvisno od dinamike sprememb v voznem parku. Torej, če ste med letom vozni par povečali, bo potrebno doplačilo zavarovanja, če ste ga zmanjšali, vam bo zavarovalnica del premije vrnila.

 

Sistem bonus - malus

Tudi pri skupinski polici se beleži bonus - malus.  Obstajata dve možnosti za izračun bonifikacije, in sicer tako, da se:

  • upošteva število prijavljenih škod, se pravi individualen obračun bonusa. Vsako vozilo je glede na pretekle škode razporejeno v svoj premijski razred,
  • upošteva razmerja med izplačanimi škodami in plačano premijo; to je skupinski bonus. V izračunu se upošteva razmerje med likvidiranimi škodami in plačano zavarovalno premijo za obdobje preteklih treh koledarskih let.

 

Doplačila in popusti

Za pravne osebe veljajo določena doplačila, in sicer glede na kritja, ki bi jih želeli dodatno zavarovati. Vendar vam tudi kot pravni osebi večji obseg sklenjenih zavarovanj prinese večji paketni popust. Paketi so enaki kot za fizične osebe. Pridobiti je mogoče do 14 % paketnega popusta.  Enako je s stalnostnim popustom. Zberete lahko do 5 % stalnostnega popusta.

 

Če ste manjše podjetje, pa morda že poznate naš lojalnostni program za mikro in majhna podjetja. To je Triglav podjetniški komplet, s katerim je mogoče pridobiti do 25 % popusta, ki ga je mogoče uveljavljati pri podaljšanju ali sklenitvi novih zavarovanj s področja ožjih premoženjskih zavarovanj in avtomobilskih zavarovanj. Seveda tudi avtomobilska zavarovanja štejejo k skupnemu popustu, in sicer avtomobilsko zavarovanje za eno vozilo doprinese eno odstotno točko k skupnemu Triglav podjetniškemu komplet popustu.

 

 

Prijava škode

Za podjetje je še posebej pomembno, da po nesreči ali neljubem dogodku poškodbe na vozilu čim hitreje servisirate, za škodo pa prejmete čim hitreje ustrezno povračilo, saj si zastoja dela in poslovanja prav gotovo ne želite. Škodo iz avtomobilskih zavarovanj prijavite:

  • po spletu,
  • po telefonu na telefonsko številko 080 555 555 ali
  • v eni od naših poslovalnic ali pri katerem od naših pogodbenih partnerjev.

 

Pomembno je, da ohranite dokazila škode in jo prijavite čim prej. Če imate glede prijave vprašanja, se obrnite na vašega zastopnika oziroma komercialista.

 

Vas zanima več o vzdrževanju vozil, zavarovanju in varni vožnji v različnih vremenskih razmerah? Nadaljujte z branjem člankov v naši rubriki Na poti.

 

Če si želite zagotoviti varno in nemoteno opravljanje dejavnosti tudi takrat, ko se zgodi kaj nepredvidenega, pa preverite, katera zavarovanja za podjetja vam lahko pri tem pomagajo.

 

avto, sklepanje zavarovanj, prijava škode, avtomobilska asistenca, podjetniški komplet, posel, avtomobilsko zavarovanje posel
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno podjetniško pot. Enkrat na mesec v vašem nabiralniku.