Kako tvegano živite?

Katere so pasti podjetniškega življenjskega sloga in kaj izveste na menedžerskem preventivnem pregledu.

Kako fit je vaše podjetje, kažejo podatki v letnem poročilu. Kako fit pa je človek, ki podjetje vodi? Kako zdravo živite in katera so poleg pomanjkanja spanja največja tveganja podjetnikov, ki lahko slabo vplivajo na zdravje? O tem smo se pogovarjali z zdravnico Anito Kek Ljubec, specialistko interne medicine - gastroenterologinjo, sicer pa strokovno direktorico Medical centra Rogaška, kjer opravljajo tudi preventivne preglede.

Pomanjkanje spanja

Ljudi po vsem svetu navdušujejo podjetniške superzvezde, kot so Elon Musk, Steve Jobs ali Richard Branson. Pa ne le zaradi svoje vizije in podjetniške spretnosti, ampak tudi zato, ker delujejo kot superljudje. Pohvalili so se namreč s tem, da spijo manj kot 6 ur na noč. Ne zgledujte se po njih. V ZDA je izbruhnila prava epidemija prekratkega spanca, raziskave pa ocenjujejo zaradi tega vsaj 400-milijardno ekonomsko škodo letno.

 

Tudi slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje navaja zaskrbljujoč podatek, da skoraj 60 odstotkov odraslih Slovencev spi manj kot 7 ur na noč. A zdravniki pravijo, da bi moral odrasel človek spati vsaj 8 ur.

 

Pri podjetnikih je problematično tudi nočno delo, omeniti pa je treba še menjave bioritma zaradi potovanj. Že ob potovanju enkrat mesečno bi morali poskrbeti za ustrezno regeneracijo, razlaga zdravnica Anita Kek Ljubec, specialistka interne medicine in gastroenterologinja, strokovna direktorica MC Rogaška, kjer opravljajo preventivne menedžerske preglede. Nekateri podjetniki pa so na poti tudi več kot 200 dni na leto in to je zagotovo dejavnik tveganja, ki ga na splošno prevečkrat pozabimo.

 

Toda zdravniki ne priporočajo le dovolj spanca, pač pa tudi dovolj dobrega spanca. To pa pomeni predvsem, da hodite spat vedno ob isti uri in da odstranite vse dejavnike, ki bi utegnili motiti vaš spanec. Tudi spanje je treba načrtovati. 

 

Kajenje, kava, energijske pijače, alkohol in pomirjevala

Kako biti boljši od konkurence? Kako narediti presežek? Kako biti ves čas na preži za pravimi priložnostmi?

 

V tako tekmovalnem svetu, kot je podjetništvo, je težko biti samo človek. Zato je tako enostavno poseči po cigaretah, kavi, energijskih pijačah ali drugih poživilih. Pomagajo, da ostanete budni, osredotočeni, hitrejši pri reševanju problemov.

 

Naštete razvade so poživila in vsak od njih vsebuje enega ali več stimulansov, ki v krajšem časovnem obdobju res pripomorejo k boljšemu psiho-fizičnemu odzivu na izzive, ob dolgoročnem uživanju ali pretiravanju pa izčrpavajo telo in izzovejo odvisnost.

 

Se sprašujete, kako naj prenehate kaditi? Poskusite z desetimi učinkoviti nasveti.

 

A ko je napornega dneva konec, ko bi se moralo telo umiriti in spočiti, adrenalin kar noče popustiti. Mnogi zato poskusijo sprostiti stres z alkoholom, da lažje zaspijo, pa posegajo po pomirjevalih. Če se to zgodi občasno, se telo lahko regenerira brez večjih težav. Če pa to preide v stalen delovni in življenjski vzorec, pa lahko pričakujete dolgoročne posledice za zdravje, svari zdravnica Anita Kek Ljubec.

 

Prezrt pomen prehranjevalnega vzorca

Kaj je zdrava hrana in kje so kritične točke, že dolgo vemo: preveč holesterola, preveč sladkorja, preveč predelane hrane, premalo polnovredne in z esencialnimi sestavinami bogate hrane, premalo vlaknin.

 

Toda problem ni le nezdrava hrana oziroma nepravilno razmerje hranil, pač pa tudi neprimeren prehranjevalni vzorec.

 

Se vam dogaja, da vam med delovnikom »vse pade dol«? Da kar naenkrat začutite veliko pomanjkanje energije? Problem lahko tiči v tem, da ne zaužijete 5 uravnoteženih obrokov na dan.

 

Dr. Kek Ljubec navaja, da je predvsem opustitev zajtrka in prekomerno hranjenje v pozno-popoldanskih in večernih urah lahko razlog za nihanje energije, prekomerno utrujenost, pa tudi za povečevanje telesne teže na račun kopičenja telesnih maščob.

 

Premalo ali preveč športa?

Eden od dejavnikov tveganja pri sodobnem načinu življenja, še posebej pa zahodnega sveta, je vse manj gibanja. Vsakdan je še prevečkrat sestavljen iz dolgotrajnega neprekinjenega dela in sedečega načina življenja, ki po besedah dr. Kek Ljubec lahko sčasoma povzroči bolečine, manjšo gibljivost in zakrčenost mišic, največkrat v predelu vratu in/ali hrbtenice.

 

Preveč sedite? Pomagajo vam lahko te preproste vaje.

 

Če pa ste že prišli do spoznanja, da je v vašem življenju telesne aktivnosti premalo, vseeno previdno. Vse bolj je opazen trend, da se v srednjih letih ljudje kar naenkrat zavejo, da premalo naredijo zase, in nato s športom pretiravajo oziroma da pretiravajo le z eno obliko vadbe, denimo s tekom.

 

Prav nič šale ni v trditvi, da preveč teka lahko tudi škoduje. Obremenjujete namreč le nekatere skupine mišic in sklepov, poleg tega pa tudi v šport in gibanje, ki bi lahko bila priložnost tako za fizično kot psihično sprostitev, vnesete tekmovalnost in pehanje za boljši rezultat. Zato premislite, kaj je vaš cilj: vadba ali številke?

 

Stres je čudovit. Če ga ni preveč

Stres je pravzaprav čudovit mehanizem oziroma način, kako se naše telo odzove na nevarnost. V krvni obtok se začnejo izločati hormoni adrenalin, kortizol in noradrenalin, vse v telesu pa je pripravljeno na boj ali beg. To velja za kratkoročni stres. Če pa ste stresu podvrženi daljše obdobje, to lahko načne vaše fizično in psihično počutje. 

 

Zdravniki ocenjujejo, da je stres najpomembnejši dejavnik tveganja pri podjetnikih. Kolikšen bo njegov vpliv na zdravje posameznika, je odvisno od številnih dejavnikov, pravi naša sogovornica Anita Kek Ljubec, in sicer od prirojenih značilnosti, konstitucije, osebnosti, do pridobljenih izkušenj, vzgoje, znanja, čustvene zrelosti ...  Znano je, da nakopičen stres izrazito slabo vpliva na imunski sistem in tako obstaja večje tveganje za razvoj rakastih bolezni, avtoimunih bolezni, srčno-žilnih bolezni.

 

Predvsem je tveganje za zdravje večje pri tistih, ki stres kopičijo v sebi in ne najdejo ustrezne oblike sproščanja.

 

Četudi vam delo v vašem podjetju predstavlja izziv in hkrati vir zadovoljstva, ne sme postati vse v vašem življenju. Poskušajte najti ravnovesje in se posvetite tudi čemu drugemu. Dobra izbira so: počitek, zmerna športna dejavnost, navdihujoča knjiga, hobi, dobri in izpolnjujoči odnosi s prijatelji in/ali družino.

 

Dejstvo je, da bo skrbi in dela vedno preveč. A vsaj deloma si lahko pomagate tako, da prvič: nekaj nalog razdelite na svoje sodelavce. In drugič, da vnaprej načrtujete čas, ki ni namenjen poslu, in to na dnevni, tedenski in letni ravni.

 

Rešite test in preverite, kateri dejavniki tveganja so še prisotni v vašem življenjskem slogu.

 

Dejavniki, na katere ne morete vplivati

Tveganje podjetnikov se razlikuje po starosti in spolu. Opazne so medgeneracijske razlike, pa tudi izrazite razlike, ki izhajajo že iz otroštva glede na vzgojo in življenjske razmere, razlike glade na temeljne vrednote posameznikov.

 

A na določene dejavnike tveganja nimamo vpliva. Kot pojasnjuje Anita Kek Ljubec, je družinska obremenjenost z boleznimi dejavnik tveganja za razvoj določenih bolezni, na primer raka dojke, raka debelega črevesa, sladkorno bolezen, povišan krvni pritisk. Po drugi strani pa so bolezni bližnjih tudi tisti dejavnik, ki navadno poveča skrb za zdravje, tako da se bližnji bolnika prej odločijo za preventivne preiskave in so bolj pozorni na zdrav življenjski slog.

 

Možnost za razvoj kroničnih bolezni se s starostjo povečuje. Naravni proces razvoja kroničnih bolezni je tak, da se večina začne z blagimi spremembami, ki jih največkrat ne opazimo.

 

Povišan krvni pritisk imenujemo tudi »tihi ubijalec«. Lahko se pojavi tiho in traja tudi leta, preden ga odkrijemo. V svoji tihi fazi se bolezen ne čuti, vseeno pa se dogajajo spremembe na ožilju življenjsko pomembnih organov, ki so lahko že nepopravljive, ko se bolezen izrazi.

 

Zato je naloga preventivnih programov bolezen odkriti takrat, ko jo lahko učinkovito zdravimo ali ozdravimo in še ni povzročila nepopravljive škode.

 

Na prvi preventivni pregled kmalu po 40. letu

Ko se prvič odločate za preventivni diagnostični program, v MC Rogaška svetujejo razširjene laboratorijske preiskave, preiskave za oceno stanja in delovanja srca in ožilja, pljuč, prebavil, sečil in gibalnega sistema in kožnih sprememb. Ženskam priporočajo tudi preglede dojk in rodil, moškim prostate.

 

Anita Kek Ljubec, dr. med., specialistka interne medicine – gastroenterologinja

 

Vsak sklop, ki ga pokriva določeno specialistično področje, se začne s pogovorom s specialistom o morebitnih znakih in simptomih boleznih, dosedanjih zdravstvenih težavah, nato pa ste napoteni na specifične slikovne ali funkcionalne preiskave. Po preiskavah sledi še pogovor o zdravstvenem stanju z napotki za naprej.

 

Kot podjetnik spadate v skupino z večjim tveganjem za zdravje. Zato zdravniki priporočajo redne preglede po 40. letu starosti. Tistim, ki imajo prisotnih več dejavnikov tveganja, pa tudi prej.

 

Velika vrednost preventivnega programa je, da se lahko s strokovnjaki celostno posvetijo vsakemu posamezniku. Zadnje leto pri udeležencih preventivnih programov lahko opravijo tudi celovit slikovni prikaz telesa, slikanje celotnega telesa z magnetno resonanco. Dr. Anita Kek Ljubec je zaskrbljena, koliko skritih, pa zelo resnih bolezni so odkrili na ta način pri navidezno zdravih posameznikih, na srečo pa so bile spremembe pri vseh še v fazi, ko je bilo možno učinkovito zdravljenje.

 

Sestavni del vsakega preventivnega programa je tudi prehransko svetovanje. Diplomirani klinični dietetik opravi prehransko oceno in bioimpedančno analizo telesne sestave in svetuje ustrezno prehranjevanje, ki bo varovalo zdravje.

 

Kako pogosto na preventivni pregled?

Ponovne preglede svetujejo glede na ugotovljeno stanje in ogroženost posameznika, navadno nekoliko ožji program na leto ali dve in ponoven razširjen program vsake 4 ali 5 let. Ker je velik problem pri podjetnikih tudi pomanjkanje časa, je program organiziran tako, da vse preiskave opravite v dveh dneh, če gre za razširjen program, oziroma v enem dnevu, če vmes ni priprave za endoskopske preiskave prebavil.

 

Razširjen preventivni diagnostični program stane od 1.625 evrov. Možni so tudi cenejši, vendar ožji, preventivni diagnostični programi, cena le teh je med 550 in 1.040 evri. Ali lahko menedžerski preventivni pregled uveljavljate kot davčno priznani odhodek oziroma kot boniteto, preverite pri svojem računovodstvu.

 

Preventivni diagnostični programi so poleg zgodnjega odkrivanja bolezni pomembni tudi zato, da se s strokovnjaki pogovorite o vaših navadah in reakcijah, morebitnih skrbeh in strahovih in tako lažje najdete pravo in čimbolj preprosto pot do ohranitve ali izboljšanja svojega zdravja.

 

Zdravnica Anita Kek Ljubec pravi, da se priporočila za zdrav življenjski slog slišijo zelo preprosto. V resnici pa gre za ideal, ki ga je praktično nemogoče popolnoma doseči. V praksi se izkaže dobro, če poskušate tem smernicam slediti čim več svojega časa, ča znate prisluhniti svojemu telesu in se tako naučiti, kaj vam daje energijo in kaj vas izčrpava.

zdravje, preventiva, prosti čas, tek, posel
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno podjetniško pot. Enkrat na mesec v vašem nabiralniku.