Kako naj preneham kaditi?

Postavite si mejnike: prvi teden, prvi mesec, prvo leto brez kajenja.

»Zasvojenost z nikotinom je potencialno ozdravljiva in na voljo je veliko različnih opcij za zdravljenje,« pravi dr. Tomaž Čakš, dr. med. Vsem, ki se sprašujete: »Kako naj preneham kaditi?« svetuje, da ne obupate. Kajti, ko nehate kaditi, se sproži serija fizičnih in psihičnih reakcij, s katerimi se morate spopasti. Čeprav gre za daljši proces, so pogosto najtežje prve minute, ure in dnevi.

Kako preneham kaditi?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije navaja 10 učinkovitih nasvetov:

1. Določite si datum, ko boste nehali kaditi. 

To je lahko denimo 31. januar, ki velja za mednarodni dan boja proti kajenju in je odlična priložnost, da se odločite za življenje brez kajenja. Lahko pa izberete tudi katerikoli drugi dan.


Takrat iz svoje okolice odstranite vse, kar vas spominja na cigarete ali druge tobačne izdelke.

 

2. Svojim najbližjim, prijateljem in sodelavcem povejte, da boste prenehali kaditi, in jih prosite za pomoč.

Vnaprej jim povejte, kaj vam bo pomagalo in kaj ne.

 

3. Pri svojem izbranem zdravniku povprašajte po delavnicah za skupinsko odvajanje od kajenja »Da, opuščam kajenje« ali po drugih oblikah pomoči.

Obstaja tudi brezplačna telefonska linija za pomoč pri odvajanju od kajenja na številki 080 27 77. Telefonska številka po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje deluje vsak dan med delovniki, vikendi in prazniki med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

 

4. Razmišljajte pozitivno.

Vsak dan brez cigarete je uspeh. Kot boste videli v nadaljevanju, je že 24 ur po zadnji cigareti tveganje za srčni napad vsaj za odstotek nižje.

 

5. Ob opustitvi kajenja se ne bojte povišanja telesne teže. 

Izogibajte se hrani, ki je bogata z maščobami in ima veliko kalorij. Izogibajte se nezdravim prigrizkom. Dr. Tomaž Čakš, dr. med., nacionalni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije za področje obvladovanja kajenja, pravi, da je pri opuščanju kajenja zelo pomembno spreminjanje celotnega načina življenja, kar pa vključuje predvsem telesno aktivnost in primerno prehrano.

 

»Ne moremo zanikati, da se marsikdo po prenehanju kajenja zredi, vendar je vse to obvladljivo. Pa tudi kakšen kilogram več je bistveno manjše tveganje za zdravje kot nadaljevanje kajenja.«

 

Nikar pa se med odvajanjem od kajenja, ne odločajte še za dieto. Preveč odrekanja ima namreč lahko negativne posledice in lahko prej obupate.

 

6. Uživajte čim več tekočine. 

Najbolje vodo ali nesladkane sokove in čaje.

 

7. Čim več se gibajte. 

Namesto »na cigareto« greste lahko na sprehod ali tek ali kakšno drugo športno aktivnost oziroma počnete nekaj, kar bo vaše misli odvrnilo od želje po kajenju.

 

8. Izogibajte se družbi in lokalom, kjer ste bili navajeni kaditi. Spremenite določene rituale.

Ključna sta predvsem prva dva tedna, ko se morate zamotiti, zaposliti in biti prijazni do sebe. Izberite zabavne in ne stresne aktivnosti ter se izognite vsemu, za kar veste, da povečuje tveganje, da bi spet začeli kaditi.

 

9. Odpovejte se »občasni cigareti, ki po vašem mnenju ne more škoditi«. 

V takem početju tiči velika nevarnost, da postanete ponovno redni kadilec ali kadilka. Vendar pa ne obupajte, če se pregrešite. Tudi dr. Tomaž Čakš poudarja: »V prvem poskusu mnogim ne uspe, potrebno je poskušati vedno znova. Enkrat bo zagotovo uspelo. Velikokrat imajo kadilci, ki jim ne uspe prenehati, slabo vest. Brez potrebe. Če ni šlo prvič, se je potrebno iz tega nekaj naučiti in iti naprej. Potrebno je vztrajati in ne obupati.«

 

10. Nagradite se za svoj uspeh. 

Ne osredotočite se zgolj na težave, temveč se nagradite za svoj uspeh. Ne čakajte na eno leto, obeležite lahko tudi manjše mejnike. Z denarjem, ki ste ga privarčevali, ker ne kadite, si lahko vsak teden privoščite kakšno nagrado ali pa varčujete za kaj večjega, kot je potovanje …

 

Izberite tisto, kar je vam pomembno. Niti ni potrebno, da je nagrada finančna, temveč da vas razveseli in spodbudi za naprej.

 

Kaj se zgodi po zadnji cigareti?

In kaj lahko pričakujete na vaši poti odvajanja? Če je vaša odvisnost od kajenja že daljša in so cigarete vaš vsakdanji spremljevalec, se bo po zadnji cigareti zgodilo tole: 

 

 • 20 minut
  Srčni utrip in krvni tlak se znižata, enako velja za temperaturo rok in stopal.
 • 2 uri
  Pojavijo se prvi simptomi odvajanja: hrepenenje po nikotinu, tesnoba, razdražljivost.
 • 8 ur
  Stopnja nikotina v krvnem obtoku se občutno zniža.
 • 12 ur
  V telesu se zniža stopnja ogljikovega monoksida, narašča stopnja kisika.
 • 24 ur
  Telo se čisti. Tveganje za srčni napad je vsaj za odtenek nižje.
 • 48 ur
  Prebujata se občutka za voh in okušanje, ki so ju prej zavirale cigarete.
 • 72 ur
  V telesu ni nikotina zadnje cigarete, pljuča so čistejša. Hkrati bodo na vrhuncu tudi simptomi odvajanja od odvisnosti: glavobol, slabost, tudi krči so znak, da telesu ne dajete več strupov.

 

Bi radi prenehali kaditi? Vztrajajte!

Vztrajajte naprej. Vsak dan brez cigarete je lahko nova mala zmaga, nagrajena z boljšo telesno formo in zdravjem.

 

Postavite si mejnike: prvi teden, prvi mesec, prvo leto brez kajenja. Pomislite: kadilec, ki je opustil cigarete, v enem letu zniža nevarnost srčne kapi za polovico v primerjavi z nevarnostjo v obdobju, ko je kadil. Vztrajajte.

 

Kadilci plačujejo več

V Zavarovalnici Triglav koncept za izračunavanje premij življenjskega zavarovanja imenujemo življenjski slog. Z njim zavarovance umestimo v eno izmed treh kategorij, ki se cenovno razlikujejo, in sicer:

 

 • kadilec
 • nekadilec
 • nekadilec z zdravim življenjskim slogom.

 

Ob tem upoštevamo še indeks telesne mase, poklic, navedene prostočasne dejavnosti, starost, želeno zavarovalno dobo, pridobljene informacije o zdravstvenem tveganju ter morebitna druga potencialna tveganja.

 

Ob zdravem življenjskem slogu, ki prinaša manj tveganja, je tudi vaše življenjsko zavarovanje cenejše.

preventiva, zdravje, celovita zdravstvena obravnava, zdravstveno zavarovanje, življenjsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.