Si kot podjetnik upate na dopust?

Podjetnike smo vprašali, ali si privoščijo dopust in kako ga preživijo.

Se kot podjetnik sprašujete, če greste lahko na dopust? Na to vprašanje boste morali odgovoriti sami, mi pa vam odločitev lahko olajšamo z mnenji drugih podjetnikov. Zbrali smo njihove nasvete, kdaj gredo na dopust, za koliko časa in ali tudi med oddihom prižgejo računalnik in sprejemajo klice strank.

Dela je vedno dovolj

Podjetnikom, na katere smo se obrnili z vprašanji, je skupno to, da imajo vedno veliko dela. Nekateri sicer v določenih obdobjih več, v drugih nekaj manj. Tako Maja Golob pravi, da imajo največ dela v njihovih agenciji za direktni marketing ravno preden se začnejo dopusti in ob koncu leta. Sicer pa je projektov vedno veliko.

 

Pri podjetju Simona Borštnarja so najbolj obremenjeni od poznega poletja do začetka zime, saj se ukvarjajo z montažo ogrevalnih, hladilnih in prezračevalnih sistemov, kot so toplotne črpalke, kotli na biomaso, klimatske naprave itd.

 

Janez Strojan se ukvarja z avtovleko, s pomočjo na cesti in reševanjem ob prometnih nesrečah. Pri njih je najbolj pestro ob prvem snegu, pa tudi ob ponedeljkih oziroma ob začetku delovnega tedna, po praznikih ter ob koncu tedna.

 

Uredniku in novinarju spletnega portala Tehnozvezdje.si Matjažu Ropretu ki z ekipo poskuša bralcem čim bolj poljudno, a tudi dovolj poglobljeno približati nove tehnologije, izdelke in storitve, se delo nikoli ne konča. »Stran mora živeti, ne glede na to, ali smo v službi ali na dopustu,« pravi.

 

Dopust tudi za podjetnike mora biti

Kljub obilici dela se naši sogovorniki strinjajo, da si je čas za dopust treba vzeti.

 

Maja pravi, da so ugotovili, da vsi v podjetju potrebujejo odklop. Naročniki od njih pričakujejo, da v njihov obstoječi način razmišljanja in komuniciranja s strankami vnesejo inovativnost in svežino, kar pa jim uspe le, če so spočiti. Zato zadnja tri leta v mesecu juliju pisarno zaprejo kar za cel mesec.

 

»Kreativnost se z blagodejnimi učinki dopusta okrepi. Tako pridobimo vsi,« pravi Maja Golob.

 

Tudi Simon Borštnar se odpravi na dopust,  da vsaj nekaj časa preživi z družino. A delo mu dopušča le dopust za krajši čas, manj kot en teden in še to pred začetkom poletja in kasneje kakšen vikend proti koncu poletja.

 

Kratek dopust si privošči tudi Janez Strojan, in sicer 11 dni, da si napolni baterije in lažje nadaljuje z delom. To nujno potrebuje, saj mora biti pri delu na voljo 24 ur na dan.

 

Matjaž Ropret pravi, da sicer gre na dopust, a če hoče na večdnevni oddih, mora vnaprej poskrbeti, da bodo stvari tekle v času, ko ga ne bo. Zato pripravi kakšen prispevek vnaprej in ga nastavi za objavo v času dopusta.

 

Poleg tega se mora dogovoriti z ostalimi pisci na portalu, da kaj napišejo pred njegovim odhodom, ali da objavljajo, ko ga ni. Pa tudi, da poskrbijo za družbena omrežja v tem času.

 

Ali podjetniki na dopustu uspejo pozabiti na delo?

Vsi naši podjetniki pravijo, da jih pred odhodom na dopust čaka precej urejanja podrobnosti okrog dela in zagotavljanja ustreznih nadomeščanj in obveščanja naročnikov.

 

Maja Golob si vzame teden dni popolnega digitalnega mrka, brez tehnologije. Odzove se le izjemoma oziroma če se zgodi kaj nujnega. Ampak praksa je pokazala, da so to res redki primeri.  

 

»Popolnoma se od dela ne odklopim,« pa pove Simon Borštnar, ki tudi na dopustu opravi nekaj telefonskih klicev in usklajevanj z zaposlenimi.

 

»Na dopustu se držim delitve časa, tako da dnevno službene obveznosti opravljam največ 2 uri,« pravi Simon Borštnar.

 

Klicev pa ne sprejema Janez Strojan, ki jih v času odsotnosti preusmeri na sina, ki ga, kolikor lahko, nadomešča pri vleki avtomobilov. Tako lahko vsaj delno odklopi od vsakdanjika in se lažje spočije.

 

Matjaž Ropret med dopustom poskuša biti čim manj »priklopljen«, a ker mu večurno poležavanje na plaži nikoli ni predstavljalo idealnega dopusta, vseeno ostaja v stiku s svetom. Drži pa se vodila, da telefon vključi samo med popoldanskim počitkom in zvečer. Pogosto pa še takrat ne. Od računalnika se poskuša držati še bolj stran, razen če res ni treba urediti kaj nujnega.

 

Nasveti podjetnikom iz prve roke

Vsi podjetniki, s katerimi smo govorili, se odpravijo na dopust, kjer si nabirajo moči za nove podvige doma. »Izkušnje te pripeljejo do tega, da če ne poskrbiš vsaj za malo oddiha, te bolezen prisili k mirovanju,« pove Janez Strojan. In kaj na podlagi svojih izkušenj svetujejo drugim na podobni poti?

 

  1. O odsotnosti pravočasno seznanite stranke in sodelavce.
  2. Pomembne stvari poskusite opraviti oziroma zaključiti pred odhodom na dopust.
  3. Poiščite si zamenjavo, predajte svoje obveznosti sodelavcem in jim zaupajte.
  4. Pojdite na dopust.
  5. Dopust poskušajte preživeti stran od službenih obveznosti, če pa ne gre drugače, se odzovite na nujne zadeve. Tudi s tem ni nič narobe.

 

Test lahko rešite tukaj.

turistično zavarovanje, podjetniški komplet, dopust, sprosti čas, posel
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno podjetniško pot. Enkrat na mesec v vašem nabiralniku.