Delite zgodbo:
Delite zgodbo:
»Zgodilo se je sredi dneva v prvem nadstropju stanovanjskega bloka. Ko smo prispeli, je dnevna soba že gorela. Požar smo brez težav pogasili, ko je na prizorišče prihitela gospodinja. Bila je v šoku in na vprašanja policistov, kaj bi lahko bil vzrok za požar, je le hlipala: 'Kaj bo rekel mož, kaj bo rekel mož?!' Kasneje smo ugotovili, da so zagorele v koš odvržene krpe, s katerimi je na balkon odnesla lonec z gorečim oljem,« eno od prigod po gašenju požara opisuje Neuvirt. Ko gasilci ukrotijo ognjene zublje in je požar pogašen, se vrnejo v gasilski dom. Najprej poskrbijo za opremo, nadomestijo manjkajoča gasilna sredstva in očistijo obleke, da je vse pripravljeno na naslednjo intervencijo.
Oskar Neuvirt
»Medgeneracijsko deljenje gasilskih znanj in izkušenj je za varno in učinkovito gašenje bistvenega pomena.« Oskar Neuvirt

Sledi kratka analiza, ki jo izvede vodja intervencije. »Dober poveljnik bo najprej pohvalil svojo ekipo, poudaril, kaj so naredili prav, šele nato pa izpostavil tudi morebitne pomanjkljivosti intervencije. Zamer ne sme biti, saj brez odkritosti ni napredka,« pravi Neuvirt.

Ko je požar večji in zahtevnejši, ga gasilci skupaj s policijo in reševalci analizirajo na poveljstvu društva ali na občinskem poveljstvu. Pri požarih, ki so povzročili tudi veliko gmotno škodo, pa vzrok za nastanek požara iščejo forenziki. Kako poteka preiskava, je pojasnil Janez Golja, upokojeni vodja Nacionalnega forenzičnega laboratorija ter sedanji sodni izvedenec za ugotavljanje vzrokov požara in eksplozij.

Janez Golja
»Najti vzrok požara ni ključnega pomena le za nadaljnje preiskovanje, ampak tudi za preprečevanje požarov.« Janez Golja

Kako forenziki preiskujejo razloge za nastanek požara?

  1. Najprej ugotovijo, kje je začelo goreti.
  2. Na tem mestu iščejo vzrok požara.

Podatek o tem, kje je začelo goreti, forenziki dobijo od prvega očividca požara, ki praviloma požar tudi sporoči na številko 112. Forenzikom očividec pomaga zožiti prostor, kjer iščejo vzroke požara. To je zlasti nepogrešljivo za uspešno preiskavo v primerih, ko ogenj uniči veliko proizvodno dvorano ali skladišče. Forenziki o razširjenosti ognja ob prihodu povprašajo tudi gasilce.

Forenziki nato opravijo zunanji pregled pogorišča

Na podlagi videza pogorelega objekta, na primer kako so ogoreli ali zgoreli leseni deli, skušajo ugotoviti, kje je začelo goreti. Pri tem jim, kot dodaja Golja, pomaga dejstvo, da se gorenje vedno širi navzgor. »Začetek gorenja je na najnižji točki in zato tam tudi iščemo vzrok požara,« pojasnjuje Golja. Kje je začelo goreti, sklepajo tudi po prisotnosti kondenza na stenah prostorov ter nad okni in drugimi odprtinami v prostoru.

Kako se je požar širil iz prostora v prostor, ugotovijo na podlagi zgorelosti lesenih vratnih in okenskih okvirjev. Pri tem pregledajo električno napeljavo in stanje varovalk ter pridobijo podatek o tem, kdaj se je električna energija izključila.

Kako ugotovijo vzrok požara?

Sledi brskanje po pogorišču. Če na primer pogori drvarnica, v kateri so bila samo polena in tam ni bilo električne napeljave, kurilnih naprav ali samooksidativnih olj, lahko elektriko, kurjenje in samovžig izključijo.

»V navedenem primeru gre za požig. Na pogorišču odvzamemo vzorce, v katerih v laboratoriju iščejo ostanke vnetljivih tekočin. V večini primerov jih ne najdejo, ker v požaru popolnoma zgorijo. Če vzroka ne najdemo, po vsej verjetnosti lahko povemo, kaj ni bil vzrok požara,« pojasnjuje Golja.

Forenziki nato končne ugotovitve, ki temeljijo na preiskavi požara, spišejo v obliki dokumenta, ki ga policija uporabi pri nadaljnjem preiskovanju samega požara. Če gre za kaznivo dejanje, dokumentacijo predložijo tožilstvu in sodišču ter jo uporabijo kot dokazno gradivo, pojasnjuje Golja.

Forenziki in cenilci med drugim zavarovalnicam pomagajo odkriti vzrok požara. Tako lahko te ocenijo, ali je zavarovanec upravičen do kritja škode, ki jo je povzročil požar.

Požar je le ena od temeljnih nevarnosti, ki jih krije požarno zavarovanje. To krije tudi škode, ki jih povzročijo strela, eksplozija, vihar in toča. Med manj verjetnimi primeri, ki jih sicer tudi krije zavarovanje, pa so strmoglavljenje letala ali drugega zračnega plovila na zgradbo, škoda zaradi protestov in udarec zavarovančevega motornega vozila.

Lastnikom stanovanj ali hiš običajno priporočamo paketno zavarovanje DOM, saj vključuje vsa kritja, ki najpogosteje ogrožajo dom, krite pa so tako nepremičnina kot premičnine. Paket C pa v višini do 5.000 evrov krije celo stroške najema nadomestnega stanovanja.

Ob sklepanju paketa vam ni treba opredeljevati temeljne zavarovalne vsote, zadošča površina hiše, saj je zavarovalnica že določila zavarovalno vsoto, ki ustreza za večino nepremičnin v Sloveniji, in jo preračunala na kvadratni meter površine. Sklepanje je zato enostavnejše in hitrejše, saj je površino hiše lažje natančno oceniti kot ovrednotiti njeno vrednost. Prav tako se ne dogajajo napake, ker bi bila vrednost nepremičnine in s tem zavarovalna vsota ocenjeni prenizko.

Vendar pa pri paketnem zavarovanju veljajo določeni limiti kritij, na katere bodite pozorni. Če imate v hiši na primer predmete visokih vrednosti, bo za vas primernejše sklepanje posamičnih požarnih zavarovanj in zavarovanj stanovanjskih premičnin, ki omogočajo več fleksibilnosti glede kritih nevarnosti in limitov.

Obvestite nas najkasneje v treh dneh oziroma nemudoma, ko izveste za požar, če je na primer zagorelo, ko vas ni bilo doma. Ob tem zavarujte dokazila o nastanku škode. Dobro je, da škodo čim natančneje fotografirate in ohranite poškodovane oziroma uničene dele.

Škodo lahko prijavite osebno na zavarovalnici, prek zavarovalnega zastopnika, po internetu, telefonu ali z aplikacijo Triglav Asistenca. Obrazci za prijavo škode so objavljeni na spletnih straneh Zavarovalnice Triglav, dobite pa jih lahko tudi v vseh naših poslovalnicah in pri naših zastopnikih. V članku vam pomagamo, kako izpolnite obrazec.

V nekaj dneh po prejemu prijave škode bo cenilec stopil v stik z vami in se dogovoril o nadaljnjih postopkih reševanja primera.

Priložite vse podatke in druge dokaze, vključno s fotografijami in računi zgorelih predmetov, če jih imate, ob pomoči katerih bo mogoče ugotoviti vzrok, obseg in višino škode.

Da, poleg tega morate navesti, katere stvari so bile uničene ali poškodovane.

Čas reševanja primera je odvisen od zapletenosti škodnega primera. Pri enostavnih škodnih primerih manjših vrednosti, pri katerih se zavarovalnina izplača na podlagi ocene višine škode, je lahko izplačilo izvedeno že v nekaj dneh po prijavi.

Kadar se zavarovalnina izplačuje na podlagi računov za sanacijo škode, je seveda treba počakati, da se najprej odpravijo posledice požara. Ob večjih požarih sanacija običajno traja več mesecev. V takšnih primerih lahko zavarovalnica del zavarovalnine nakaže tudi predčasno v obliki avansa.

Paketno zavarovanje DOM vključuje tudi nezgodno zavarovanje članov gospodinjstva, a le do višine 5.000 evrov za trajno invalidnost zaradi posledic nezgode oziroma 2.500 evrov za nezgodno smrt. Osebe so zavarovane ne glede na to, kje se nezgoda pripeti, torej ne le doma.

Vendar pa glavni namen zavarovanja DOM ni zavarovanje oseb, zato priporočamo sklenitev dodatnega nezgodnega zavarovanja za višjo zavarovalno vsoto, ki bo omogočilo zadostno kritje v primeru hujše nezgode.

Domače živali, kot so psi, lahko zavarujete posebej, saj niso vključene v kritje paketnega zavarovanja DOM. Enako velja za zavarovanje gospodarskih živali.

Zavarovalnica požarno škodo na sosednjem stanovanju praviloma plača iz požarne police, ki jo ima lastnik sosednjega stanovanja. Če je jasno, da je požar zakrivil lastnik prvega stanovanja in je zato zgorelo tudi sosednje stanovanje, gre lahko tudi za odgovornostno zavarovalno kritje. Tudi v tem primeru bi lastniku sosednjega stanovanja priporočili, da kritje škode uveljavlja iz svoje požarne police. Zavarovalnica pa bi lahko zahtevala povračilo (regres) s strani lastnika stanovanja, v katerem je začelo goreti.

Požarno zavarovanje ne krije škode, ko je bil zavarovan predmet izpostavljen ognju ali toploti zaradi obdelave, predelave oziroma v druge namene – sem štejemo na primer likanje, sušenje, praženje, peko, kuhanje, segrevanje, dimljenje – ali zato, ker je stvar padla ali jo je nekdo vrgel v ognjišče, je pregorela, se osmodila zaradi cigarete, žerjavice, svetilke, peči in podobnega.

Če bi recimo med likanjem zažgali oblačilo, zavarovanje škode na oblačilu ali likalni deski ne bi krilo. Če pa bi se zaradi tega razvil požar, bi požarno zavarovanje takšne škode krilo.

Premija požarnega zavarovanja je odvisna od vrste stavbe, na primer masivno grajena, lesena, montažna, večnadstropna. Do popusta ste upravičeni, če imate nepremičnino opremljeno s sistemi za odkrivanje in gašenje požara, denimo s temperaturnimi ali dimnimi javljalniki požara ali bonpet kapsulami.

Naročite se na e-novičnik

Vam je bila naša zgodba všeč? Več nasvetov, izkušenj in uporabnih vsebin vam lahko dostavimo tudi v vaš e-nabiralnik. Tukaj se lahko naročite nanje.V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo naročilo na e-novice potrebujete privolitev staršev ali skrbnikov.

Privolim, da lahko zavarovalnica moje osebne podatke obdeluje za naslednje namene:

Z vašo privolitvijo vam bomo lahko preko vaše elektronske pošte vsak mesec pošiljali novičnike z zanimivimi zgodbami in nasveti za brezskrben vsakdan. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. S pomočjo mesečnih novičnikov vas bomo obveščali o zanimivih zgodbah, nasvetih in koristnih vsebinah ter vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v RS, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu). S tem privoljenjem vam bomo lahko trženjske ponudbe in druge zanimive ter poučne vsebine posredovali le v obliki izbranih novičnikov, ki jih boste prejemali na vaš elektronski naslov.

Uspešno ste se prijavili na e-novičnik.