Kako do denarja iz police življenjskega zavarovanja z varčevanjem?

Kako hitro in enostavno bo šlo, bo odvisno tudi od vas.

Zdaj je čas za izpolnitev vaših želja. Ko ste pred leti sklenili Življenjsko zavarovanje z varčevanjem, se vam je mogoče zdelo, da boste varčevali celo večnost. Toda danes z veseljem ugotavljate, da je vaša polica tik pred iztekom in zanima vas, kako do vašega denarja iz življenjskega zavarovanja, koliko ga boste dobili in ali bo znesek obdavčen.

Postopek izplačila denarja iz življenjskega zavarovanja se začne z obvestilom

Tri mesece pred iztekom življenjskega zavarovanja z varčevanjem boste od zavarovalnice prejeli dopis, s katerim vas obveščamo, da je vaša polica pred iztekom.

 

Z dopisom vas seznanimo, da vas bo pred potekom kontaktiral predstavnik zavarovalnice, da skupaj uredita vso dokumentacijo za izplačilo.

 

Ko pokliče  predstavnik, se dogovorita za obisk, ki je praviloma še pred potekom zavarovanja.

 

Ob obisku izpolnita obrazce za izplačilo:

 

  • Prijavo doživetja.

Obrazec lahko izpolnite tudi sami. Dostopen je na naslednji povezavi

 

  • Izjavo o politični izpostavljenosti.

Zavarovalnica mora na podlagi Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma ugotoviti, ali ste kot upravičenec izplačil iz zavarovalnih polic politično izpostavljena oseba. Izjava je dostopna na naslednji povezavi.

 

  • Izjavo o davčnem rezidentstvu.

V skladu z Zakonom o davčnem postopku mora zavarovalnica preveriti vas kot upravičenca in pridobiti izjavo o vašem davčnem rezidentstvu. Ugotovite mora sporočiti FURS.

 

Izjava je dostopna na naslednji povezavi.

 

Izpolnjeni obrazci se vnesejo v sistem. Nato boste morali počakati na sam potek zavarovanja, kot je naveden na zavarovalni polici, preden bo zavarovalnica naredila obračun zavarovalnine za izplačilo. In koliko časa boste čakali?

 

Nakazilo v 14 dneh

Kako hitro boste prišli do vašega denarja, bo odvisno tudi od vas, kajti postopek se lahko zavleče:

  • Če ste kot upravičenec nedosegljivi in vas ne uspemo kontaktirati, da bi uredil potrebno dokumentacijo za izplačilo.
  • Če je zavarovalna polica zastavljena, zastavni upnik pa ne da soglasja za izplačilo na račun upravičenca. Na primer banka lahko ne da soglasja za izplačilo, če kredit še ni poplačan. Potem se morate dogovoriti z banko.  V večini primerov pa ni težav z izplačilom tudi v primeru zastave. Če redno odplačujete kredit, bo banka dala soglasje za izplačilo.

 

A če gre vse tako kot mora? Nakazilo izplačila bo odvisno od tega, kdaj boste podali zahtevek.

 

Če prijavo doživetja skupaj z ostalo zgoraj našteto dokumentacijo zavarovalnica prejme pred datumom poteka zavarovanja, dobite izplačilo v prvih dneh meseca, ki sledi mesecu, ko je zavarovanje poteklo.

 

Na primer: zavarovanje poteče 30. 9. 2019, izplačilo je v prvih dneh meseca oktobra 2019.

 

Če prejmemo prijavo doživetja po datumu poteka zavarovanja, se reševanje začne takoj in tudi izplačilo običajno sledi v nekaj dneh.

 

V skladu s pogoji moramo po poteku zavarovanja nakazilo opraviti v štirinajstih dneh po prejemu popolnega zahtevka, a običajno je izplačilo že prej./ 

 

Na koliko denarja lahko računate?

 

Dogovorjena zavarovalna vsota skupaj s pripisanimi dobički

Za en del veste, saj bo vaše izplačilo ob izteku zavarovanja v višini zavarovalne vsote, ki ste jo dogovorili ob sklenitvi. To je zagotovljeno. Ni pa to vse.

 

Življenjska zavarovanja z varčevanjem so udeležena tudi v dobičku, ustvarjenem z upravljanjem portfelja tovrstnih zavarovanj.

 

Tako vam zavarovalnica ob izteku zavarovanja, če ste upravičenec za doživetje, izplača dogovorjeno zavarovalno vsoto skupaj s pripisanimi dobički.

 

Kaj pa je z davki?

 

Obdavčenje izplačila je odvisno od zavarovalne dobe in od tega, kdo je upravičenec

Ali bo vaše nakazilo obdavčeno ali ne, bo odvisno tudi od zavarovalne dobe, ki ste si jo ob sklenitvi življenjskega zavarovanja izbrali.

 

V skladu z veljavno zakonodajo se davek od dohodka življenjskih zavarovanj ne obračuna, če je od začetka zavarovanja poteklo 10 let in je zavarovalec ter upravičenec do izplačila ista oseba.

 

Davek od dohodka življenjskih zavarovanj v višini 25 % se obračuna:

  • če je izplačilo pred potekom 10 let in
  • po desetih letih, ko upravičenec za izplačilo ni hkrati tudi zavarovalec.

 

Osnova za obračun davka od dohodka življenjskih zavarovanj je pozitivna razlika med vplačano premijo in zneskom za izplačilo.

 

V primeru smrti zavarovane osebe se davek ne obračuna.

 

Sledi le še izplačilo in izpolnitev želja, morda nov avto, šolnina za šolanje otrok, del kupnine za nov dom ipd.

 

Kaj pa če bi še plemenitili svoj denar? Preverite, kakšne možnosti so vam danes še na voljo.

 

osebne finance, življenjsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.