Življenjsko zavarovanje: katero je pravo zame?

Preverite, kaj je dobro vedeti pri izbiri življenjskega zavarovanja.

Kako si zagotoviti finančno varnost, če zbolite ali se poškodujete? Kako preprečiti, da bi se vaši otroci znašli v finančni stiski in dolgovih, če se vam zgodi najhujše? Kako si zagotoviti finančno varnost, če ostanete sami, brez družine? To so vprašanja, o katerih nihče ne razmišlja rad. A se izkažejo za še kako pomembna, če se zgodijo neljubi dogodki. Takrat si želite, da bi vam pomagalo zavarovanje. Preverite, kaj je pomembno pri izbiri življenjskega zavarovanja.

Življenjsko zavarovanje vam in vašim najdražjim pomaga, da se po težkih dogodkih in preizkušnjah lažje postavite na noge. Lahko pa je tudi naložba, ki vas pripelje bližje vašim ciljem za prihodnost. Razlogov, zakaj skleniti življenjsko zavarovanje, je več. Odločitev, katero življenjsko zavarovanje je pravo, pa ni lahka in si je zanjo treba vzeti čas.

 

Izbira življenjskega zavarovanja: kako izbrati pravega?

Najbolje bo, da si postavite nekaj vprašanj:

 

  • Kako bodo živeli vaši najdražji, če se vam zgodi najhujše? Bodo lahko poplačali morebitni kredit? Se bodo otroci lahko šolali?
  • Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Načrtujete nakup nepremičnine ali pa se vam bo pridružil nov družinski član?
  • Pomisliti pa morate tudi nase. Kaj, če vi ostanete sami? Kako si zagotovite finančno varnost, ko jo najbolj potrebujete?
  • Kako bo izgledalo vaše življenje, če se poškodujete ali hudo zbolite? Kako si zagotoviti varno finančno stanje, če ne bi več zmogli delovnih obremenitev?

Na mnoga od teh vprašanj smo odgovorili v webinarju Poskrbite za finančno varnost najbližjih - če ostanejo sami. Ogledate si ga lahko tukaj.

 

Zbrali pa smo tudi nekaj najpogostejših vprašanj, ki si jih postavljate o življenjskih zavarovanjih. V nadaljevanju odgovarjamo nanja.

 

Potrebujem tudi življenjsko zavarovanje, če imam že zavarovan kredit?

Mnogi imajo kredit za stanovanje ali hišo, ki je zavarovan z zavarovanjem, ter predvidevajo, da je to dovolj. Pa je res? Ne, žal ni dovolj. Naj pojasnimo.

 

Ko najemate kredit morate ločiti med zavarovanjem kredita, ki ga običajno zahteva banka ob podpisu kreditne pogodbe, in življenjskim zavarovanjem kreditojemalca. Zavarovanje kredita banki zagotavlja, da bo posojeni denar dobila nazaj. Če pride do najhujšega, bo vaš kredit pri banki sicer res odplačala zavarovalnica, a se bo potem ta dolg prenesel na zapuščino oziroma – na dediče. V tem primeru so dediči dolžni poplačati kredit, ali pa se odpovedati zapuščini.

 

Kako torej preprečiti, da bi finančno breme kredita padlo na vaše otroke, partnerja ali ostale družinske člane? S sklenitvijo življenjskega zavarovanja za primer smrti, ki ga lahko sklenete v zavarovalnici ali v banki istočasno z najemom kredita. Ob relativno nizkih premijah si lahko zagotovite visoko zavarovalno vsoto.

 

Kakšna je priporočljiva zavarovalna vsota za vas, lahko izračunate s pomočjo enostavnega kalkulatorja.

 

Pri sklenitvi Življenjskega zavarovanja kreditojemalcev lahko z dodatnima zavarovanjema za primer brezposelnosti in trajne invalidnosti poskrbite tudi za lastno finančno varnost. 

 

Kako bom živel, če zbolim?

Tudi če ste v tem trenutku popolnoma zdravi, je pametno razmisliti o življenjskem zavarovanju, ki mu lahko priključite Dodatno zavarovanje za hude bolezni.

 

Zakaj? Zdravstveno zavarovanje vam bo krilo stroške, povezane z zdravljenjem. A problem nastane, ker delovna nezmožnost in daljša odsotnost z dela vplivata na višino vaših dohodkov za vsakdanje stroške.  Dodatno zavarovanje za hude bolezni je namenjeno pokritju nepričakovanih dodatnih stroškov zdravljenja, morebitnega izpada dohodka zaradi dolgotrajne bolezni, možnost prilagoditve življenjskega prostora ali povečanih stroškov za potrebno nego in podobno.

 

Z Dodatnim zavarovanjem za hude bolezni se tem finančnim težavam izognete. Na voljo sta dva možnosti, in sicer osnovni paket, ki krije 9 hudih bolezni in razširjeni paket, ki krije 24 hudih bolezni.

 

Razširjeni paket vključuje delno izplačilo zavarovalne vsote že pri lažjih oblikah nekaterih bolezni, krije pa tudi pojav 19 hudih bolezni in poškodb pri vaših otrocih, ter izdelavo genetske analize Triglav DNK za vaše otroke.

 

Novost na slovenskem trgu

Dodatno zavarovanje za hude bolezni krije tudi bolezni sodobnega časa, kot so stres, anksioznost, depresija in izgorelost. V času pandemije se je namreč izkazalo, da se je duševno zdravje ljudi znašlo na preizkušnji in tako se je povečalo povpraševanje po psihoterapevtskih storitvah. To potrjuje tudi raziskava Svetovne zdravstvene organizacije. Po podatkih NIJZ pa poleg srčno-žilnih bolezni, raka, kroničnih bolezni dihal med najpogostejše nenalezljive bolezni sodijo predvsem nekatere duševne bolezni, kot so stres, anksioznost ali tesnoba, depresija in izgorelost na delovnem mestu.

 

Če se sprašujete, ali se lahko zavarujete tudi, če ste kronični bolnik, lahko več o tem preberete v članku Se lahko življenjsko zavaruješ, če si bolan?

 

Kako si lahko zagotovim varno finančno prihodnost?

Kakšni so vaši cilji za prihodnost? Višja pokojnina, finančna pomoč otrokom pri osamosvojitvi ali pa varčujete za nekaj čisto drugega?

 

Življenjska zavarovanja namreč niso namenjena zgolj kritju stroškov ali zmanjševanju finančnih bremen. Za vse, ki bi želeli biti zavarovani za primer najhujšega in hkrati tudi varčevati ter plemenititi svoj denar v vzajemnih skladih, je na voljo širok nabor različnih naložbenih življenjskih zavarovanj.

 

Primerna so tako za tiste, ki si želijo sami upravljati s svojim premoženjem, kot tudi za tiste, ki to želijo prepustiti finančnim strokovnjakom.

 

Glede na razmere, povezane s koronavirusom, se morda sprašujete, ali je odločitev za naložbeno življenjsko zavarovanje smiselna. Vse o naložbah v času koronavirusa lahko preberete v članku Kaj v času koronavirusa z naložbami?

 

Najbolje bo, da se o vseh dilemah, ki jih imate, pogovorite z enim od naših zastopnikov, ki v tem času delajo na daljavo.

 

Želim imeti življenjsko zavarovanje. Kako naprej?

Izbira življenjskega zavarovanja naj bo premišljena, saj je pomembno, da je prilagojeno vašemu življenju, življenjskemu slogu in načrtom, ki jih imate za prihodnost.

 

Da boste res izbrali pravo možnost, je najbolje, da se pogovorite z našim zastopnikom. Za pogovor z njim se lahko naročite tukaj.

 

Če želite pred tem preveriti priporočeno zavarovalno vsoto, če bi se zgodilo najhujše, lahko to preverite z našim kalkulatorjem.

življenjsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.