Komu lahko zaupate svoje naložbe?

Zakaj je naložbe bolje zaupati pravim finančnim strokovnjakom.

Verjetno ste se že spraševali: »Kam naj vložim svoja sredstva, da bodo varna in obenem donosna?« Še nekaj let nazaj je bil odgovor na to vprašanje povsem drugačen kot danes. Zadnja finančna kriza je namreč nekdaj veljavna pravila postavila na glavo.

Višje tveganje – višji donos?

Vse do nedavnega je bila finančno-varčevalska logika dokaj jasna in razumljiva. Višje tveganje je načeloma prinašalo višje pričakovane donose ali tudi višje pričakovane izgube. Ekonomska teorija je hkrati tudi trdila, da nižje tveganje prinaša nižje pričakovane donose in nižje pričakovane izgube. Do konca zadnje krize je bilo to osnovno načelo ekonomske teorije. Včasih je veljalo, da si je vlagatelj izbral delniške naložbe, če je bil tveganju relativno naklonjen. V nasprotnem se je odločil za obvezniške naložbe – v določenih primerih so nekateri finančni strokovnjaki vlagateljem priporočali celo nakup zlata.

 

Ekonomsko okolje je vse bolj nepredvidljivo

Ko pa se v celotno zgodbo vmeša »realnost« v obliki zadnje finančne krize, se lahko ekonomsko načelo zelo hitro spremeni oziroma postavi na glavo. V zadnjem času tako finančniki opažamo, da se ne obvezniški ne delniški trgi ne obnašajo več »tradicionalno« oziroma tako, kot smo bili do sedaj vajeni. Obenem pa smo bili tudi priča prvim izbrisom vrednosti podrejenih obveznic ter koncu uravnavanja tečaja med švicarskim frankom in evrom s strani švicarske centralne banke, kar je močno prizadelo nekatere kreditojemalce.

 

Ukvarjanje z naložbami postaja vedno bolj zapleteno, ekonomsko okolje pa čedalje bolj nepredvidljivo. Zato je priporočljivo in predvsem smotrno, da upravljanje sredstev prepustite strokovnjakom s tega področja.

 

Naložbe zaupajte finančnemu svetovalcu

Za uspešno upravljanje sredstev in zadovoljevanje obeh ciljev, ki ju želite doseči, torej donosa in varnosti, je nujno dnevno spremljanje kapitalskih trgov in stalno ukvarjanje s finančnimi instrumenti. Ne dovolite, da vas pri iskanju ustreznega svetovalca »zavedejo« najrazličnejše medijske kampanje, s »finančnimi guruji«, ki vam obljubljajo vse mogoče, večinoma pa nič kaj dobrega za vlagatelje. Bolj ali manj gre za »dnevne« zgodbe«, ki pa na dolgi rok zagotovo ne držijo. Verjetno se še spomnite raznoraznih mikro kreditiranj in t.i. »forex« trgovanja? Zaupajte predvsem tistim finančnim svetovalcem, ki imajo določeno zgodovino in prihajajo iz največjih upravljavskih družb.

 

Ko ste enkrat izbrali upravljavca svojega premoženja, vam ostane še nekaj odločitev, ki bodo pomembno vplivale, da bo na koncu varčevanje izpolnilo vaša pričakovanja. Vzemite si dovolj časa, pogovorite se z vašim svetovalcem in potem pri sprejetih odločitvah vztrajajte do konca svojega varčevalnega obdobja:

 

  • Določite znesek, ki ga lahko »pogrešite« vsak mesec (če se odločite za takšno vrsto varčevanja) in ki ne bo bistveno posegal v vaš vsakdan.
  • Določite cilje varčevanja – je to večji nakup v prihodnosti, sanacija oziroma obnova nepremičnine, daljši in razkošnejši dopust, zagotavljanje socialne varnosti, ipd.?
  • Kakšna je vaša želja po tveganju?

 

Vztrajajte na začrtani poti

Zagotovo boste v času varčevalnega obdobja dobili različne dobronamerne nasvete in predloge, kako bi lahko svojo naložbo še bolje oplemenitili. Iz izkušenj lahko trdimo, da so ti v večini primerov izjemno nekoristni in včasih celo škodljivi. Obdržite svojo začetno naložbeno odločitev in v teh nemirnih ter nepredvidljivih časih zaupajte svojemu upravljavcu, da vas bo varno in v skladu z dogovorjenimi naložbenimi cilji pripeljal do konca vašega varčevalnega načrta.

 

Odločitev za finančnega svetovalca: Se to pri mojih prihrankih sploh splača?

Svet naložb in varčevanja je za marsikoga zapleten in nerazumljiv. Zato je odločitev za finančnega svetovalca smiselna in naj ne bo odvisna od višine sredstev, ki jih nameravate nameniti za varčevanje, pojasnjujejo v družbi Triglav Skladi. Dodajajo še, da vam finančni svetovalec lahko pomaga odgovoriti na vprašanja, ki vas pestijo v zvezi z varčevanjem, na primer:

 

  • na razpolago imam določena sredstva pa ne vem, ali bi se odločil za naložbo;
  • ne vem, katera oblika naložbe bi bila najbolj primerna zame;
  • želim varčevati v vzajemnih skladih, ker z donosi v bankah nisem zadovoljen, vendar ne vem, ali je varčevanje v skladih primerno zame;
  • odločil bi se za varčevanje v vzajemnih skladih, vendar ne vem, katere sklade bi izbral, da bi uresničili svoja naložbena pričakovanja;
  • primanjkuje mi časa, poleg tega pa se ne počutim dovolj strokovno podkovanega, da bi na lastno pest začel aktivno vlagati na borzi;

 

Na podlagi pogovora vam bo finančni svetovalec lahko pomagal izbrati takšno naložbeno rešitev, ki bo kar se da ustrezala vašim naložbenim pričakovanjem in ciljem. Pri tem bo celovito obravnaval vse vaše finančno premoženje, kamor poleg naložb na kapitalske trge spadajo tudi depoziti, življenjska zavarovanja, nepremičnine, ipd.

varčevanje, osebne finance
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih.