Varčevanje v zlatu – kaj morate vedeti?

Je to res varno in dobro za ohranjanje premoženja?

Zlato in srebro ter druge plemenite kovine veljajo za varno in stabilno naložbo. Še posebej v času inflacije ter v kriznih časih, ko je na finančnih trgih več negotovosti, marsikdo začne razmišljati o tem, da bi se lotil varčevanja v zlatu. Pa je to res varno in dobro za ohranjanje premoženja? Svetujejo sodelavci iz družbe Triglav Skladi.  

Je varčevanje v zlatu varno?

Vsaka naložba s seboj prinaša določeno tveganje. Čeprav vlaganje v plemenite kovine velja za manj tvegano, je zato kljub vsemu možno, še posebej na kratek rok, da je rezultat vložka manjša ali večja izguba.

 

Možnost za to je večja, če se vlaganja lotite nepremišljeno in prenaglo, npr. v času večjih sprememb na finančnih trgih, ko marsikdo brez pravega premisleka sredstva iz finančnih naložb preusmeri v plemenite kovine.

 

Tudi pred vlaganjem v zlato, srebro in druge plemenite kovine sta potrebna premislek in načrt. Razmislite:

  • Kaj želite z naložbo doseči?
  • Koliko časa želite vlagati?
  • Kakšno tveganje ste pripravljeni sprejeti?

Od vaših odgovorov bo odvisno, kam je najbolje, da vložite svoja sredstva.

 

Prednosti in izzivi varčevanja v zlatu

Tako kot to velja za ostale naložbe, ima tudi vlaganje v zlato nekatere prednosti pa tudi nekatere izzive, ki jih je dobro imeti v mislih, preden začnete.

Prednosti varčevanja v zlatu

Zlato, srebro in druge plemenite kovine (npr. platina, paladij, rutenij) so visoko likvidna naložba, kar pomeni, da jih lahko hitro zamenjate za denarna sredstva, ki jih lahko potem uporabite, kakorkoli želite: za novo naložbo, poplačilo obveznosti ali karkoli drugega.

 

Ena glavnih prednosti plemenitih kovin je, da je njihov nakup enostaven, prav tako tudi njihova prodaja in pretvorba v denar.

 

Ker jih je možno kupiti v fizični obliki, se marsikomu zdijo tudi bolj varne in več vredne, kot pa nekaj neoprijemljivega, kot so npr. delnice.

 

Tudi o vlaganju v delnice smo že pisali. Več o tem si lahko preberete v članku Kako začeti trgovati z delnicami?

 

Izzivi varčevanja v zlatu

Čeprav je možnost nakupa plemenitih kovin v fizični obliki prednost, je to hkrati tudi slabost oz. predstavlja glavni izziv pri vlaganju v zlato.

 

Tudi zlato morate tako kot denar v gotovini nekje varno shraniti.

 

Če nameravate plemenite kovine hraniti doma, potrebujete za to nujno kakovosten sef. Pri tem je dobro merilo cena – za kakovosten in varen sef boste lahko odšteli tisoč in več evrov.

 Sef za hranjenje zlata

Če boste zlato hranili doma, za to nujno potrebujete kakovosten sef.


Ključno pa je tudi, da je sef pravilno vgrajen in še dodatno varovan z alarmnim sistemom.

 

Poleg kakovostnega in pravilno vgrajenega sefa ter alarmnega sistema, je za zaščito dragocenosti pomembna tudi sklenitev pravega zavarovanja za primer različnih nevarnosti. Zavarovanje doma vam omogoča, da zavarujete objekt, etažno lastnino ter opremo in premičnine, kamor se uvrščajo tudi zlato, gotovina, vrednostni papirji ipd. Če boste svoje dragocenosti hranili v zaklenjenem sefu, trezorčku ali železni blagajni, ki bo ustrezno vzidan oz. pričvrščen na del zgradbe v skladu z navodili proizvajalca ali pa bo težji od 100 kg, pa se bo jamstvo, določeno na domski zavarovalni polici, celo podvojilo.

 

Zaradi tveganja in stroškov, povezanih s hrambo plemenitih kovin doma, se zato mnogi odločijo za najem bančnega sefa. Z vidika varnosti je to vsekakor boljša možnost, žal pa je v zadnjih letih težko priti do prostega sefa na banki, saj je marsikje povpraševanje večje od ponudbe.

 
Hramba naložbenega zlata v banki

Zlato lahko varno hranite tudi v sefu na banki.


Je varčevanje v zlatu lahko zaščita pred inflacijo?

Tako kot velja za ostale vrste naložb, je tudi varčevanje v zlatu odvisno od dogajanja na trgu.

 

Iz pregleda gibanja cen zlata v preteklosti je namreč razvidno, da tudi plemenite kovine niso imune na nihanje vrednosti. Med letoma 2011 in 2017 se je tako cena zlata znižala za več kot tretjino. Če bi torej kupili zlato leta 2011, nato pa ga leta 2017 prodali, bi izgubili več kot 35 %.

 

Posebna previdnost pa je potrebna pri vlaganju v zlato v času inflacije.

 

Še posebej pri kratkotrajnih naložbah in naložbah na srednji rok (kar lahko pomeni tudi več desetletij) je lahko namreč zlato pred inflacijo zelo slaba zaščita.

 

Poglejmo na primeru: v obdobju od leta 1980 do 2001 je cena zlata, prilagojena za inflacijo, padla za več kot 80 %.

 

Kljub temu pa velja pa poudariti, da je od leta 2009 do letos cena zlata zrasla za kar 151%, kar pomeni, da je vlaganje v zlato na dolgi rok še vedno varnejša naložba. Še posebej v obdobjih, ko je na delniških trgih kazalo “slabo” oziroma je delniški indeks utrpel padec (tudi npr. v času pandemije), je cena zlata rasla.

 

Najbolj varne so razpršene naložbe

Pred začetkom vlaganja morate vedno najprej temeljito razmisliti, kaj želite, kaj si lahko privoščite in koliko ste pripravljeni tvegati.

 

Je vaš cilj zaščita pred inflacijo in zmerno plemenitenje premoženja, hkrati pa želite vlagati na srednji ali dolgi rok? Potem je pametno razmisliti o vlaganju v vzajemne sklade. S tem se boste izognili skrbem glede fizične hrambe plemenitih kovin, hkrati pa boste dosegli večjo razpršenost naložbe.

 

Z razpršenostjo naložbe pa se lahko najbolje zaščitite pred nihanjem in morebitnimi izgubami v negotovih časih.

 

Če je torej vaša odločitev, da boste začeli z varčevanjem v zlatu, naj to ne bo vaša edina naložba.

 

Vas zanima, kakšna je donosnost in varnost vzajemnih skladov glede na to, kakšni so vaši vlagateljski cilji? Preverite s preprostim vlagateljskim kalkulatorjem.

varčevanje, osebne finance, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.