Veste, da morate varčevati za pokojnino

A naši testi kažejo, da se številni tega pomembnega koraka še niso lotili.

96 odstotkov sodelujočih v našem testu Kakšna bo moja pokojnina, se pravilno zaveda, da če se bodo zanašali le na starostno pokojnino, lahko pričakujejo, da bo njihov življenjski standard po upokojitvi občutno nižji. A rezultati drugega testa, kažejo, da kljub temu zavedanju večina še ni začela varčevati za pokojnino.

Značilnosti družbe so se spremenile

Denar za pokojnine se zagotavlja iz neposrednih vplačil prispevkov delovno aktivnih za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Sistem temelji na medgeneracijski solidarnosti. Delovno aktivni torej neposredno zagotavljajo izplačevanje pokojnin vsakokratnim upokojencem.

 

Morda je bil to v preteklosti dober sistem, ker pa se danes družba spreminja, temu ni več tako. Povprečni prebivalec Slovenije je danes med najstarejšimi v EU. Statistika kaže, da ima vsak peti prebivalec Slovenije 65 let ali več.

 

Povprečna življenjska doba iz leta v leto narašča in v prihodnje bo vedno več starejših, katerih pokojnine bodo odvisne od vplačil delovno aktivnih.

 

Starostna pokojnina ne bo dovolj

Večina izmed 2500 sodelujočih v testu Kakšna bo moja pokojnina se zaveda, da bodo zgoraj omenjena dejstva vplivala tudi na njih.

 

80 % ve, da če se bodo upokojili čez nekaj let, bo za njihovo pokojnino vplačevalo manj delavno aktivnih kot danes.

 

Jasno jim je, da se ne smejo zanašati le na starostno pokojnino, saj bo v tem primeru njihov standard občutno slabši. Kajti v Sloveniji pokojnina v povprečju dosega slabih 60 odstotkov neto plače v času delovne dobe. Tako danes velja, da ob povprečni plači dobrih tisoč evrov po upokojitvi prejmemo dobrih 640 evrov pokojnine. 400 evrska vrzel med prihodki pred in po upokojitvi pomeni občuten razkorak v življenjskem standardu, če ob tem nimate drugih virov prihodkov.

 

Danes začnite varčevati za pokojnino

Za te prihodke pa morate poskrbeti pravočasno. Večina, skoraj 90 odstotkov sodelujočih, je v testu pravilno odgovorila, da je že pri tridesetih priporočljivo začeti dajati na stran za čas, ko bodo upokojeni.

 

Pri varčevanju v obliki vplačevanja v sklade ali mesečnih vplačil v pokojninske družbe je najbolj smiselno začeti okoli 30. leta starosti ali še prej: ob prvi zaposlitvi.

 

To dejstvo potrjujejo tudi izračuni, ki kažejo, da vsakih 10 let zamika pri varčevanju pomeni, da boste morali za enako visok varčevalni cilj (na primer rento ob upokojitvi) nameniti enkrat več denarja, kot bi ga, če bi začeli plačevati deset let prej.

 

Več kot 50 odstotkov sodelujočih v testu je tako zmotno menilo, da če začnejo varčevati pri 40. letih, to pomeni, da bodo morali nameniti 50 % več denarja, da nadoknadijo »izgubljeno« obdobje med 30. in 40. letom, ko niso varčevali. Žal je pravilen odgovor kar 100 % več denarja.

 

Uživajte danes, a ne pozabite na jutri

Test o pokojnini je sicer pokazal, da ljudje vedo, da bodo spremembe pokojninskega sistema vplivale tudi na njih in da bi morali za svoj boljši jutri varčevati tudi sami. To je dobro. A drugi test, Kateri generaciji pripadate glede na vaš odnos do denarja, ki ga je rešilo več kot 9.000 ljudi, kaže, da v praksi varčevanje za pokojnino ni prioriteta.

 

Tako več kot 30 odstotkov odgovarja, da največ denarja namenijo za zabavo in sprostitev, medtem ko jih 27 odstotkov pravi, da za potovanja in dopuste.

 

Seveda je prav, da poskrbite za vse to, a če si takšnega življenjskega sloga želite tudi v prihodnje, je varčevanje nujno. Zato je skrb zbujajoče dejstvo, da je le 6 odstotkov vprašanih odgovorilo, da imajo sklenjeno Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Nadalje kar 66 odstotkov jih sploh še ni začelo varčevati za pokojnino. Že nekaj let varčuje le slabih 22 odstotkov sodelujočih. Kljub vsemu zapisanemu jih 75 odstotkov odgovarja, da imajo rezervo za nujne primere. A rezerva mora biti dovolj visoka.

 

Varčevanje
Infogram

 

Večina finančnih svetovalcev priporoča rezervo za nujne primere v višini vsaj nekaj mesečnih plač.

 

Kakšen del mesečnega dohodka je najbolje nameniti za dodatno pokojnino?

To je vprašanje, ki smo ga postavili v testu Ali znate ravnati z denarjem in skoraj 80 odstotkov sodelujočih je pravilno odgovorilo, da je to odvisno od starosti, finančnih zmožnosti in ciljnega zneska.

 

Kot ste lahko videli, prej ko boste začeli varčevati, manjši je lahko znesek, ki ga dajte na stran in še vedno boste imeli sredstva tudi za druge stvari, ki so vam pomembne.

 

Zato preden se odločite za varčevanje, ugotovite, kakšen znesek želite prejemati ob upokojitvi. V naslednjem koraku preverite, kolikšen del mesečnih prihodkov lahko dajete na stran za varčevanje. Načeloma velja, da vlagajte denar, ki ga ne potrebujete za preživetje.

 

In kako varčevati za pokojnino? 66 odstotkov sodelujočih ve, da je Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje (PDPZ) najbolj primerna oblika varčevanja za pokojnino, saj je edina oblika varčevanja za dodatno pokojnino, pri kateri lahko vsako leto uveljavljate davčno olajšavo.

 

Za vaša vplačila se vam zniža osnova za odmero dohodnine. Svetujemo varčevanje v PDPZ do maksimalne davčne olajšave.

 

Če želite več sredstev nameniti za pokojnino, lahko dodatno varčujete tudi z življenjskim zavarovanjem ali kakšno drugo obliko dolgoročnega varčevanja.

 

Izberite si varčevanje po svoji meri, a izberite čim prej.

 

Če se še niste, vas vabimo, da se tudi vi preizkusite z našima testoma Kakšna bo moja pokojnina? in Kateri generaciji pripadate glede na odnos do denarja.

 

varčevanje, osebne finance, družina, zdravje, pokojnina, pokojninsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.