Analiza spanca: Kako in zakaj spremljati spanje

Kako pametne naprave spremljajo spanje in zakaj je to lahko pomembno?

Spanje je ključnega pomena za zagotavljanje kakovostnega življenja, saj izboljšuje odpornost, znižuje krvni tlak ter okrepi možganske funkcije, telesno pripravljenost in energijsko bilanco. Zaradi tega je vse več pametnih in boljših športnih ur sposobnih bolj ali manj natančne analize kakovosti spanja, prikaza s spanjem povezanih podatkov in podati priporočila za izboljšanje spanja. Morda tega ne potrebujete, saj vsako jutro »čutite«, kako dobro ste spali. A odveč ni, saj vam ni treba ničesar žrtvovati. Le v posteljo morate z uro na zapestju.

Faze spanja

Zdravniki spanje gledajo skozi drugačno in bolj strokovno prizmo kot pametne ure. Delijo ga na spanje, med katerim ni hitrega premikanja oči (ne-REM) in spanjem, ko se to dogaja (REM).

Ne-REM ali mirno spanje

Ne-REM spanje je razdeljeno v tri faze:

  • 1. faza: Uspavanje (N1)
  • 2. faza: Plitko spanje (N2)
  • 3. faza: Globok spanec počasnih valov (N3)


Prvi dve zaznamujeta postopno znižanje srčnega utripa, telesne temperature in dejavnosti možganov, medtem ko se v tretji pojavijo izbruhi počasnih možganskih valov. Ti postanejo znova intenzivnejši, ko telo preide v spanje hitrega premikanja oči (REM).

4. faza: REM spanje

REM faza je ime dobila po hitrem premikanju oči (ang. rapid eye movement) in je najbolj aktivna faza spanja. Je izjemno pomembna, saj spodbuja regeneracijo telesa in zdrav razvoj možganov, ker v tej fazi pride do obdelave informacij, spominov, čustev itd.


Med spanjem v REM fazi možganski valovi postanejo hitrejši, zato takrat najbolj doživeto sanjamo.


V fazi sanjanja so mišice delno paralizirane, kar preprečuje fizični odziv telesa na dogajanje v sanjah, da se z gibi ne poškodujemo.

Spalni cikli

Strokovnjaki so ugotovili tudi, da spimo v ciklih, v katerih se faze spanja izmenjujejo v zaporedju N1 – N2 – N3 – spanje REM. Prvi cikel traja v povprečju 90 minut. Trajanje naslednjih je običajno med 100 in 120 minutami. Proti jutru, ko je čas prebujanja vse bližje, je spanje REM z vsakim ciklom daljše na račun krajših faz globokega spanja. Število ciklov je odvisno od dolžine spanja, a je splošno sprejeto, da je dobro, če se med spanjem zamenjajo trije ali štirje.

Kako pametne naprave spremljajo spanje

Sodobne ure oziroma širše gledano nosljive naprave so sposobne izmeriti veliko fizioloških znakov, a možganskih valov ne znajo meriti (meritev EEG), zato natančnost določanja faz spanja ne more biti na enaki ravni, kot je v primeru medicinskih naprav.


To ne pomeni, da niso sposobne oceniti faz, pri določanjih katerih so možganski valovi pomembnejši kot pri drugih, le da ocena temelji na drugih meritvah in tipalih. Na spremljanju srčnega utripa, temperature na površju kože, nasičenosti kisika v krvi, premikanju telesa, smrčanju, če je ura opremljena z mikrofonom, in ritmu dihanja. Tu se pokažejo razlike med urami, kajti niso vse opremljene z raznolikimi tipali, ki so nujno za določanje faz spanja.


Poleg ustreznih tipal je analiza kakovosti spanja odvisna od zmogljivih programskih algoritmov, zato so pri tej funkciji v prednosti veliki proizvajalci pametnih ur.

Spremljanje gibanja in merjenje srčnega utripa

Razlike med urami in nekaterimi športnimi zapestnicami, ki ravno tako nudijo spremljanje spanja, so zelo velike, saj nekatere same zaznajo, kdaj se uležemo v posteljo, zato brez težav prepoznajo popoldanski dremež, medtem ko moramo drugim povedati, kdaj je običajni čas za počitek, da so takrat bolj »pozorne.


Pri vseh je osrednji način ugotavljanja, ali smo budni ali spimo, spremljanje gibanja telesa, kar počnejo z žiroskopi in tipali za merjenje pospeška. Čeprav nikdar nismo popolnoma pri miru, je gibanje med spanjem vseeno manj izrazito kot v budnem stanju. S spremljanjem gibanja obenem ocenijo, ali je spanje mirno ali nemirno, kar je pogoj za natančnejše ugotavljanje posameznih faz spanja, a samo po sebi ni dovolj. Potrebno je še tipalo srčnega utripa. Od njegove natančnosti je nato odvisna pravilnost zaznave faz spanja.


Večina strokovnjakov kljub nespornemu napredku trdi, da so tipala nosljive naprave premalo natančna za uporabne izsledke o kakovosti spanja.


Če natančneje pogledate izsledke analize spanja najboljših pametnih ur, se nežno razlikujejo od na znanosti podprte razčlenitve spanja. Povedo, kolikokrat smo se ponoči zbudili ter pokažejo grafikon, v katerem se ponavljajo faze rahlega, globokega in spanja hitrega premikanja oči (REM). Večje so razlike v primeru nekaterih športnih ur, pri katerih analiza spanja ni prioritetna funkcija, saj te podajo zgolj trajanje ter gibanje srčnega utripa in morda nasičenosti kisika v krvi.

Ne le izbira naprave, za analizo spanja je pomembna tudi pravilna uporaba 

Da ura sploh izmeri in nato analizira spanje, jo moramo imeti na zapestju ves čas. Tudi ponoči, ko spimo, torej takrat, ko jo večina preprosto sname in odloži na nočno omarico. Da je ne bi, ne sme motiti in biti neudobna.


V prednosti so lahke, ne prevelike in predvsem tanke ure z nežnim paščkom, ki so dovolj udobne, da niti ne pomislimo, da bi jih ponoči sneli.


Pogoj natančne meritve srčnega utripa je zategnjen pašček, ki uro trdno drži na zapestju. Ohlapnost paščka sicer vpliva na udobnejše nošenje, vendar po drugi strani poslabša natančnost tipala, kar se bo zagotovo izrazilo v manj dobri analizi spanja.

Kako pomaga spremljanje spanja?

Vse več pametnih in športnih ur se hvali s funkcijo spremljanja spanja, saj se vse bolj zavedamo, kako pomembno je spanje za kakovostno življenje. Na občutek, da je vse v redu ali da nekaj ni, se ne moremo vedno zanašati. Ravno v tem se skriva razlog, čemu funkcija, ki poda merljive podatke, še zdaleč ni odveč in se jo splača vključiti, če jo vaša pametna ali športna ura podpira.


Nerazumevanje podatkov o kakovosti spanja zlahka povzroča stres, zato je njihovo razumevanje nujno.

V katero smer gre razvoj?

V drobnem tisku pametnih in športnih ur vedno piše, da niso medicinske naprave in da so podatki, ki jih posredujejo, primerni za osebno rabo, a ne za diagnosticiranje in zdravljenje težav. Zdravnik je tisti, ki to naredi. A ura je odličen pripomoček, ki lahko pokaže na obstoj morebitne težave, kot je spalna apneja ali kako drugače moteno dihanje.

Nihče se ne bi branil pravočasnega opozorila na nekaj, kar zlahka ogrozi življenje. Zato vse več ur pridobiva sposobnost zaznave smrčanja in zavedanja o dihanju, kar obenem ravno tako izboljša uporabnost ure kot pripomočka za spremljanje in analizo kakovosti spanja. Odveč torej ni, le privaditi se boste morali, da vsaj občasno v aplikaciji na pametnem telefonu ali na zaslonu pametne ure preverite, kako ste to noč spali.


Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

S svojo napravo boste za spremljanje in analizo spanja najverjetneje morali ustvariti spletni račun, zato preberite nekaj nasvetov, kako čim bolje poskrbeti za varnost podatkov. Da vas ne bo skrbelo uničenje, poškodovanje, okvara ali odtujitev same naprave, pa jo enostavno zavarujte preko spleta.
zavarovanje naprav, spletna varnost, zdravje, preventiva, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.