Aplikacije za tek

Katere vam lahko pomagajo in kako?

Tek velja za enega bolj zdravih športov, saj dokazano pozitivno vpliva na mišice, ožilje, pljuča in možgane, poleg tega pa se ga je preprosto lotiti, saj ne zahteva drage opreme in veliko časa. Toda kot vsak šport tudi tek zahteva primerno telesno pripravljenost. Pri doseganju le-te lahko pomagajo pametne oziroma športne ure in zapestnice ter tekaške aplikacije za pametne telefone.

Najlažje je s »spremljevalko« na zapestju

Bistvo treninga je zajem informacij in njihova analiza, s katero lahko sledite napredku in si začrtate pot do njega. Pametni telefon, ki ga imamo med tekom v torbici na nadlahti, ne more zajeti verjetno najbolj pomembnega podatka. Srčnega utripa.

 

Srčni utrip pa zabeležijo nosljive naprave, bodisi pasovi za merjenje srčnega utripa ali ure ali zapestnice z optičnim tipalom. Poleg tega so manjše in med tekom pretirano ne motijo, tiste najboljše pa omogočajo predvajanje glasbe na povezane brezžične slušalke in celo mobilno plačevanje. Ker skoraj ni več modela brez GPS sprejemnika, je izginil še en razlog, zaradi katerega so nekateri tekači med treningom vseeno morali imeti pri sebi tudi telefon.

 

Ko so podatki zbrani, jih mora vsaka nosljiva naprava prenesti na aplikacijo, kajti nobena nima dovolj zmogljivosti, da bi izvedla analizo treninga in oblikovala napotke za naslednjega glede na prej zastavljene cilje. To je funkcija, ki jo v svetu brez tehnoloških pomagal, opravi trener.

 

Razmišljate o nakupu pametne ure ali zapestnice, a ne veste, kako izbrati pravo? Nekaj nasvetov najdete v članku.

 

Katere vrste aplikacij za tek so na voljo?

Aplikacije delimo na dva tabora. Na eni strani so tiste, ki jih dostavi izdelovalec nosljive naprave in na drugi neodvisne aplikacije, ki svoje mesto pod soncem največkrat opravičujejo s strokovnejšo in poglobljeno analizo. Medtem ko so prve bolj splošne in največkrat želijo zajeti vse možne funkcije, so druge mnogo bolj specializirane.

 

Dobra novica je ta, da pri večini lahko uvozite zbrane podatke. Za vsak primer vseeno preverite, ali nosljiva naprava, ki jo nameravate kupiti, podpira prenos podatkov v aplikacijo, ki jo že uporabljate ali jo nameravate uporabljati v prihodnje.

 

Ste se že prijavili na 11. Triglav tek? Če se še niste, potem imate še nekaj časa, da zberete traso in izpilite tekaško formo.

 

Kako vam lahko pomagajo aplikacije?

Predno se pozabavamo z opisom po mnenju mnogih tekačev najboljših tekaških aplikacij, si poglejmo, česa so sposobne vse. Osnovna naloga je spremljanje poti in tempa na podlagi podatkov sprejemnika satelitske navigacije. Kadar tečemo več krogov po enaki trasi, aplikacije prikažejo čas za vsak krog posebej, sicer pa pretečeno pot razdelijo na kilometre, ki jih ravno tako opremijo s časovnimi podatki. Nato po potrebi vključijo še podatke o srčnem utripu in morebitne podatke tipal, ki jih imamo med tekom ravno tako pri sebi.

 

Satelitski sprejemnik ni uporaben le za beleženje poti, temveč pomaga najti priljubljene tekaške trase v bližini.

 

Beleženje podatkov je zgolj ena od funkcij sodobnih športnih aplikacij. Ravno tako pomembna je njihova analiza, spremljanje napredka in podajanje priporočil za treninge.

 

Tako lahko na primer izberemo vadbeni program za pripravo na maraton ali pol maraton in aplikacija bo pred vsakim tekom priporočila primerno dolžino, vrsto in intenzivnost treninga.

 

V tej vlogi se nekatere izkažejo bolje od drugih, kajti gre za analizo na podlagi strokovnega znanja in izkušenj, ki jih ponudniki aplikacij nimajo ali jih ne nameravajo nuditi brezplačno. V primeru aplikacij, ki so neodvisne od izdelovalca nosljivih naprav, so zato te funkcije največkrat na voljo v plačljivih različicah. Če se nameravate zanašati na funkcijo navideznega trenerja aplikacije, ki med tekom obvešča o napredku in ni povezana s pametno ali športno uro oziroma zapestnico, potem boste morali imeti telefon med vadbo pri sebi.

 

Za tek specializirane športne ure, kot sta Garmin Forerunner ali Huawei Watch GT Runner, nudijo še posebej podrobno analizo vsakega treninga posebej in poglobljeno spremljanje napredka.

 

Če ni treba, podatkov ne delite z neznanci

Zaradi priročnosti uporabe, izmenjave podatkov in zato, ker ni smiselno vseh podatkov hraniti na pomnilniku telefona, aplikacije hranijo podatke na strežnikih ponudnika. Vprašali se boste, kako varno je to. Če namreč vedno začnete tek pred svojim pragom, potem ima lahko kdorkoli dostop do podatkov o vadbah ali izve domači naslov. Kdor je suženj navad in vedno teče izbrane dneve ob istem času, nevede izdaja, kdaj je odstoten. Vsekakor bodite pozorni na nastavitve podatkov in zasebnosti v aplikaciji, kajti privzeto so te dokaj splošne in svoje podatke delite le s prijatelji, ne z vsemi uporabniki izbrane aplikacije.

 

Preverite nekaj nasvetov, kako čim bolje poskrbeti za varnost spletnih računov in podatkov.

 

Kakšne so prednosti neodvisnih aplikacij?

Vprašali se boste, v čem so neodvisne aplikacije, ki večinoma polno funkcionalnost omogočajo v plačljivih različicah, boljše od aplikacij izdelovalcev pametnih oziroma športnih ur in zapestnic. Razlog se skriva v neodvisnosti.

 

Podatkov, ki ste jih zbirali več let z različnimi napravami, ne bi radi izgubili, ko se enkrat odločite za nosljivo napravo enega in naslednjič drugega izdelovalca. V nadaljevanju naštete aplikacije beležijo gibanje s tipali telefona, nudijo strokovno analizo treninga in napotkov zanj ter podpirajo bolj ali manj širok nabor podprtih nosljivih naprav.

 

Naš izbor 5 najboljših aplikacij za tekače

Strava

Čeprav ima začetke v kolesarjenju, je priljubljena med tekači in drugimi rekreativnimi športniki. Kako zelo priljubljena je, kaže že podatek, da je uporabnikov 50 milijonov. Krivda, da smo morda manj aktivni, kot bi želeli, se lahko skriva v pomanjkanju motivacije. Motiviranje je hkrati ena od odlik aplikacije Strava, saj ni boljšega kot je spremljanje dosežkov prijateljev in tekmecev ter zastavljanje izzivov. Podprtih je več kot 30 športov, nudi združljivost z bogatim naborom nosljivih naprav, toda naprednejše funkcije so na voljo v plačljivi različici. Mesečna naročnina znaša 7,99 in letna 60 evrov.

 

Runkeeper

Ena prvih športnih aplikacij, ki je izredno priljubljena ravno med tekači, podpira pa tudi druge glavne športe in aktivnosti. Podatke ji zagotavljajo tipala pametnega telefona, medtem ko beleži razdaljo, tempo, čas vadbe in podobno. Poleg tega ponuja različne načrte vadb, skupaj z opomniki in igričarskimi izzivi, seznam tekaških tras v bližini in podobno. Poleg tega, da analizira napredek, hkrati omogoča sinhronizacijo podatkov z drugimi aplikacijami in storitvami. Največ funkcij nudi v plačljivi različici. Mesečna naročnina znaša 9,99 in letna 39,99 evrov.

 

Map My Run

Aplikacija Map My Run izdelovalca športne opreme Under Armour nudi podporo spremljanja različnih športov, ravno tako podrobne analize podatkov in napotke, medtem ko izstopa v funkciji iskanja novih tekaških poti v okolici. Na tem področju celo prekaša Stravo. Mesečna naročnina znaša 5,99 in letna 29,99 dolarjev.

 

Adidas Running by Runtastic

Še ena aplikacija, za katero skrbi izdelovalec športne opreme. Po nekaterih podatkih ima celo največ uporabnikov, okoli 150 milijonov, čeprav je način delovanja drugačen kot pri Stravi. Ta se zgleduje po družbenih omrežjih, od tu ohlapna pravila za deljenje podatkov, medtem ko Adidasova aplikacija takoj prikaže zaslon za beleženje dejavnosti, da bi nas spodbudila. Spodbudi so namenjene še nekatere druge vsebine in funkcije, ki so uporabniku na voljo. Mesečna naročnina znaša 9,99 in letna 59,99 dolarjev.

 

Nike Run Club (NRC)

Podjetje Nike se pri razvoju svoje aplikacije zgleduje po Applu, zato nudi na dejavnosti osredotočen uporabniški vmesnik, ki želi uporabnika čim prej spraviti v pogon. Nudi ogromno vodenih tekov in treningov, pri čemer uporabniku dovoli veliko svobode pri prilagajanju potrebam. Ker je pretežno namenjena tekačem, je podpora za druge športe dokaj omejena. Je pa v nečem posebna - vse funkcije so na voljo popolnoma brezplačno.

 

Čeprav je na voljo še kar nekaj drugih aplikacij, smo se v članku osredotočili le na omenjenih pet, ki so med uporabniki (verjetno) najbolj poznane. Vse v brezplačni različici nudijo dovolj funkcij za solidno spremljanje treningov in napredka, glede plačljivih pa se boste morali odločiti, ali so vredne naročnine ali ne.

 

Hkrati nima smisla zanemariti, da aplikacije izdelovalcev nosljivih naprav postajajo vse bolj zmogljive in imajo hkrati eno očitno prednost. Poleg športa in beleženja aktivnosti se namreč osredotočajo še na zdravje, česar zgoraj omenjene aplikacije zaradi pretežnega zanašanja na tipala pametnega telefona ne morejo nuditi.

aktivno življenje, tek, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.