Kako starejšim pomagati pri uporabi računalnika in interneta?

Učenje računalniških veščin zahteva potrpežljivost.

Vas večkrat pokliče babica in vas vsa zbegana sprašuje: »Joooj, nekaj sem naredila narobe na računalniku, nič več ni tako, kot je bilo«. Ali pa vas dedek veselo pokliče, da je zadel več milijonov in da mora poslati samo še elektronsko sporočilo s TRR računom? Poznan scenarij? Pripravili smo vam nekaj trikov in nasvetov o tem, kako pomagati dedku in babici pri začetni uporabi računalnika in interneta.

Potrpežljivo in vztrajno

Pri delu s starejšimi, vašimi dedki in babicami ali starši, morate uporabiti malce prilagojen pristop poučevanja in pomoči. Razumeti morate, da večina starejših še nikoli ni bila v stiku z računalnikom. Učenje uporabe računalnika je za njih nekaj povsem novega.

 

Pri tem je zelo pomembno, da jih sprva poskušate čim bolj umiriti, da izgubijo morebitni strah in se s povsem odprto glavo lotijo učenja.

 

Ko jim razlagate ali pomagate, morate biti malce bolj potrpežljivi. Razlagajte jim počasneje, razločno in dovolj jasno. Pomembno je, da vas babica in dedek razumeta, zato mora biti razlaga preprosta in ponazorjena s primeri iz resničnega, vsakdanjega življenja. Prav tako boste morali marsikatero stvar večkrat ponoviti, zato kar vztrajno.

 

Poskrbite za osnovne nastavitve

Pri prvih korakih boste dedku in babici najbolj pomagali z začetnimi nastavitvami in vzpostavitvijo delovanja računalnika.

 

Poskrbite za vse potrebne nastavitve, kot so resolucija ekrana, velikost ikon, vklopitev lupe, bralnika in podobnih zadev, ki jih lahko prilagodite težavam starejših ljudi, ki so telesnega značaja: Če se jim na primer pri uporabi miške tresejo roke, nastavite počasno delovanje miške, če imajo težave z vidom, spremenite ločljivost slike na zaslonu ipd.

 

Če uporabljate skupni računalnik, ustvarite nov uporabniški račun (Nadzorna plošča – Uporabniški računi), ki bo ločen od vašega. Na namizje nastavite samo ikone in programe, ki jih vaša dedek ali babica potrebujeta. Vse druge odstranite z namizja in orodne vrstice.

 

V priljubljenem brskalniku nastavite zaznamke oziroma priljubljene spletne povezave, ki jih dedek in babica najpogosteje uporabljata.

 

Na začetku poskrbite tudi, da računalnik ustrezno zaščitite z namestitvijo antivirusnih programov in protipožarnega zidu, ki jih tudi redno posodabljajte. Zaščita naj bo nastavljena tako, da ne bo samodejno pregledovala le spletnih strani, ampak tudi elektronsko pošto.

 

Če boste uporabljali brezžičen dostop do interneta (Wi-fi), na usmerjevalniku (routerju) določite varno geslo, s katerim boste onemogočili drugim v območju, da se priklopijo na vaš internet. Če bi se izkazalo kot koristno, lahko na usmerjevalniku tudi omejite, katere spletne strani lahko uporabniki obiskujejo.

 

Naučite jih ravnanja z osebnimi podatki

Dedku in babici pojasnite, kako ravnati z osebnimi podatki in kako je s posredovanjem osebnih podatkov nepreverjenim povezavam ali posameznikom.

 

Povejte jim, da naj za registracijo različnih uporabniških računov uporabijo različna gesla. Ta naj bodo varna – taka, ki niso očitna ali se jih ne da hitro uganiti. Gesla naj bodo skrivnost in naj jih pogosto spreminjajo.

 

Če starejši sodelujejo na kakšnih forumih, v debatah ali kje pustijo javno objavljen svoj elektronski naslov, priporočamo, da ga raje opišejo, namesto da ga v celoti objavijo na internetu (primer: pika.nogavicka@simbioza.eu = pika pika nogavicka afna simbioza pika eu). Tako si zagotovijo, da ga ne bodo prebrali in uporabili pošiljatelji nezaželene pošte.

 

Z dobrim geslom varujete vašo spletno identiteto, zato osvojite 5 pravil dobrega gesla.

 

Če je predobro, da bi bilo resnično, najbrž res ni

Niso zadeli milijonov, prav tako pa ne bodo dobili poceni originalne torbice. Naučite starejše, da ni vse, kar preberejo ali vidijo na internetu, res. Spodbujajte jih, naj vas vprašajo, če niso prepričani o določenih stvareh.

 

Internet je zakladnica podatkov, ki nam sicer olajšajo življenje, vendar pa vsebujejo veliko informacij, ki niso zanesljive. Hitro nas zavedejo, saj lahko na internetu informacije in komentarje objavi kdorkoli. Zato je nujno, da znamo kritično presoditi točnost teh informacij.

 

Ne bo odveč ponoviti nasvetov za varen nakup prek spleta.

 

Priporočamo tudi razširitev v priljubljenem brskalniku, ki se imenuje AdBlock. Je brezplačni blokator oglasov (ad blocker), ki ga uporablja več kot 50 milijonov ljudi in blokira vse nadležne oglase, zlonamerno programsko opremo (malware) in sledenje. Tako se bodo lahko vaši dedki in babice izognili pojavnim oglasom z nizkimi cenami različnih torbic ali loterijskimi milijonskimi zaslužki.

 

Pomoč na daljavo

Za hitro pomoč na daljavo, ko babica nekaj naredi narobe na računalniku, ikona izgine z namizja in nič več ni tako, kot je bilo, je najhitrejša rešitev, da si na svoj računalnik in na računalnik starih staršev naložite brezplačni program TeamViewer.

 

TeamViewer je program, ki omogoča upravljanje z računalnikom, na katerega se povežete prek interneta. To je lahko vaš računalnik doma ali v službi ali pa računalnik nekoga, ki mu želite pomagati na daljavo. Uporabnika obeh računalnikov lahko delata istočasno. Na voljo je v brezplačni obliki in je preprost za uporabo.

 

Seveda pa so stvari, ki so boljše tudi off-line! Družite in negujte stike z ljudmi, ki jih imate radi. Vzemite si čas za bližnje, obiščite jih na kavi in jim potrpežljivo pomagajte pri prvih korakih spoznavanja modernih tehnologij.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

spletna varnost, spletno nakupovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.