Koliko vas stane izgubljen ali ukraden pametni telefon?

Kaj vse imate shranjeno na pametnem telefonu in kaj, če ta pride v neprave roke?

Če vam ukradejo pametni telefon, bo vrednost aparata najmanj, kar vas bo prizadelo. Veliko večjo škodo vam lahko povzroči možnost zlorabe vaših podatkov.  Predstavljajte si, da  s pametnim telefonom neznanec objavlja fotografije na vašem Facebook profilu, prebira vašo elektronsko pošto, pridobi osebne podatke in dostopa do vseh vaših fotografij ali celo banke. Kako lahko to preprečite?

Ob nakupu telefona

Funkcije vašega novega pametnega telefona nič ne zaostajajo za vašim računalnikom, saj ima vse – operacijski sistem, programe oziroma aplikacije in internetno povezavo. Vendar pa je vsaka naprava pametna toliko, kot je pameten njen uporabnik. Tako vsaj poudarjajo na SI-CERT.

 

Proti določenim nevarnostim, kot so poškodbe ali tatvine, lahko za novo mobilno napravo sklenete ustrezno zavarovanje. Za zaščito sebe in svojih podatkov pa upoštevajte nekaj ključnih nasvetov, ki so nam jih pomagali zbrati strokovnjaki s SI-CERT.

 

Nasveti za varno uporabo mobilnega telefona:

Nujna koraka – PIN koda in  zaklepanje zaslona

Čeprav je zoprno, da jih morate stalno vnašati, je prvi korak do boljše zaščite vašega telefona uporaba PIN-kode za zaklepanje SIM-kartice, kot jo poznamo še iz časov »navadnih« mobilnikov, ali kode za zaklepanje zaslona (vzorec, PIN-koda ali geslo). Na novejših napravah lahko nastavite tudi geslo za šifriranje shranjenih podatkov. Vendar pa vsi ti koraki ne zagotavljajo popolne zaščite, saj jih  je možno obiti. Policija zato svetuje, da telefonov ne puščate na vidnejših mestih brez nadzora (npr. v vozilu na armaturni plošči, v lokalu na mizi).

 

Previdno pri zelo občutljivih podatkih. 

Izogibajte se shranjevanju osebnih podatkov, kot so PIN-kode številke bančnih kartic, potnega lista, davčna številka in gesla za dostop do storitev na spletu, na vaši pametni napravi.  Če imate na napravi občutljive podatke, priporočamo  vklop šifriranja naprave. S tem neznancu preprečite krajo  podatkov iz naprave brez gesla za dostop. Do šifriranja naprave dostopate na naslednji način:

 

Android: Nastavitve > Varnost > Šifriranje

iOS: Settings > General > Passcode.

 

Previdno pri uporabi mobilnih aplikacij.

Pametni telefoni so priljubljeni tudi zaradi množice različnih aplikacij, ki so nam v pomoč (Triglav Vreme, recepti, aplikacije za spremljanje športnih aktivnosti), nas zabavajo (igrice, družbena omrežja) ali si brez njih sploh več ne moremo predstavljati vsakdana (budilka, koledar, e-bančništvo). Vendar, če pridejo ti dostopi v neprave roke, je škoda lahko nepredstavljiva.

 

Pomembno je, da aplikacije vedno nalagate zgolj iz uradne trgovine, saj lahko pri nalaganju aplikacij iz nepreverjenih virov hitro ujamete virus. Vedno tudi preverite komentarje drugih, ki so naložili aplikacijo. Prav tako preverite skrite stroške – morda po določenem času aplikacija za nadaljnjo rabo zahteva plačilo.

 

Na mobilnem telefonu imate lahko dostop tudi do spletne poslovalnice i.triglav, ki vam omogoča, da pregledujete svoje zavarovalne police, stanje in strukturo privarčevanih sredstev plačila, izplačila in škode. Za dodatno varnost je vstop v aplikacijo zaščiten s štirimestno PIN kodo, katere ne hranite na telefonu.

 

Redno ustvarjajte varnostne kopije podatkov. 

Vseh pomembnih podatkov, ki jih imate na svojem pametnem telefonu, v  primeru okvare, izgube ali kraje naprave zagotovo ne želite izgubiti. Zato je priporočljivo, da si ustvarite varnostne kopije. Te lahko shranite na domači računalnik ali »v oblak« (npr. GoogleDrive, OneDrive, iCloud, Droppbox). Toda pri shranjevanju »v oblaku« velja previdnost, saj so vsi pomembni dokumenti zaščiteni zgolj z geslom. Zato strokovnjaki močno priporočajo, da aktivirate dvostopenjsko avtentikacijo. Kar pomeni, da ob vsaki prijavi v račun na mobilni telefon dobite še dodatno, enkratno kodo, ali pa dodatno kodo generirate z aplikacijo na pametnem telefonu.

 

Ob izgubi ali kraji telefona takoj ukrepajte

Takoj pokličite svojega operaterja in prekličite SIM-kartico, saj lahko nekdo uporablja vaš telefon in vam povzroči stroške. Na policiji pravijo, da so pri sami preiskavi kaznivih dejanj tatvin mobilnikov zelo pomembne serijske številke in posebnosti – opis mobilnika, še posebej v primerih, ko storilci tatvin na telefonu spremenijo IMEI številko, na podlagi katere je mogoče telefon identificirati.

 

Preko spletne strani za nadzor pametne naprave lahko izgubljeni telefon  locirate, zaklenete, iz njega izbrišete podatke ali pa zgolj sprožite zvonjenje, če ste napravo založili:

 

Android: http://www.android.com/devicemanager

iPhone, iPad: https://www.icloud.com/

Windows Phone: https://account.microsoft.com/devices

 

Vendar to lahko naredite le v primeru, če ima naprava povezavo z  internetom (WiFi ali mobilni podatki). Če neznanec napravo ugasne, ne boste mogli locirati izgubljenega pametnega telefona. Da boste tudi v tem primeru preprečili dostop do podatkov na napravi, vam svetujemo, da predhodno vklopite šifriranje naprave (glejte zgoraj).

 

Zavarujte svoj mobilni telefon

Počen ekran na telefonu, popravilo in servis telefona, vlomska tatvina ali rop telefona … prenesite vse te skrbi na zavarovalnico. Sklenite zavarovanje novega mobilnega telefona kar preko spleta.

spletna varnost, mobilni telefon
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.