Naložbene aplikacije so priročne, a naj vas ne zapeljejo

Kaj ponujajo in na kaj morate paziti pri njihovi uporabi?

V obdobjih, ko vrednost denarja pada, vse več ljudi začne iskati možnosti za vlaganja in oplemenitenje sredstev. Že v običajnih razmerah so obljube o zaslužkih z delnicami ali drugimi investicijami mikavne, ko inflacija dobesedno požira prihranke, pa toliko bolj. Za vlaganja z domačega kavča zgolj s telefonom v roki je na voljo veliko možnosti, večinoma pri ponudnikih iz tujine. Prav tako za spremljanje porabe in finančnega stanja.

Predvsem pri aplikacijah za vlaganje svetujem nekaj previdnosti. Ne toliko zaradi samih storitev, ki jih ponujajo tovrstne aplikacije, temveč zaradi samoobvladovanja.  

 

Uporabljate zgolj preverjene naložbene aplikacije

Vlagateljske aplikacije ponujajo veliko možnosti, kam vložiti denar. Na spletu ste zagotovo zasledili kakšen oglas za katero od najbolj znanih tujih aplikacij. Te najpogosteje oglašujejo vlaganje v delnice ali v zadnjem času v kriptovalute, obstaja pa še marsikaj drugega, od klasičnih do specializiranih skladov, vlaganj v borzne indekse ali skupke delnic, zasledovanje valutnih razlik ali premikov cen različnih dobrih (žita, kovin, itd), nakupov in prodaj zlata ali srebra in še bi lahko naštevali.

 

Določene od teh investicij so dokaj »statične« in občasne, pri drugih morate konstantno spremljati dogajanje in reagirati pravi čas. Zato aplikacije ponujajo svetovalne »bote« in avtomatizacije, ki pomagajo ujeti kar se da visoke zaslužke. Toda tovrstno iskanje hitrih dobičkov lahko postane impulzivno in vas zasvoji, podobno kot igre na srečo.

 

Vlagajte pretežno denar, ki ga (vsaj trenutno) ne pogrešate, in ne pričakujte takojšnjega zaslužka. Sadove boste verjetno želi čez deset let ali še kasneje.

 

Nekatere najbolj znane in priljubljene tovrstne aplikacije niso na voljo globalno, nekatere so na voljo le v ZDA. Čeprav ne gre za banke, so vseeno predmet regulacije in vse zato ne zaprosijo za regulatorna dovoljenja v vseh državah.

 

Vedno se prepričajte, ali ima izbrana storitev vsa potrebna dovoljenja. Predvsem ne vlagajte preko kakšne neznane spletne strani s preveč mamljivimi obljubami, ker gre skoraj zagotovo za prevaro.

 

Preverite stroške uporabe naložbenih aplikacij

Vnaprej preverite vse različne stroške. Tudi nekoliko bolj skrite, ki se lahko pojavijo kasneje, če ne prej, pri izplačilu denarja na bančni račun. Določene aplikacije denimo oglašujejo, da nimajo provizije pri kupovanju in prodajanju delnic. To drži, vendar je dokaj visoka provizija za dvige denarja in za trgovanje s kriptovalutami, poleg tega ponudnik zaračunava nedejavnost v računu. Če na primer uporabnik več kot eno leto ne stori ničesar, se aktivira dodaten strošek.

 

Na podobne trike lahko naletite pri številnih aplikacijah, kajti cilj je zaslužiti pri vsakem uporabniku, četudi na prvi pogled ni kakšne naročnine in vstopnih stroškov.

 

Izberite vlagateljsko aplikacijo, ki omogoča pomoč

Izberite storitev oziroma aplikacijo, ki ponuja določeno pomoč ali nasvete pri vlaganju, najsi bodo s pomočjo umetne inteligence ali (še bolje) dejanskih svetovalcev. Bo pa dostop do slednjih zagotovo odvisen od višine investiranih sredstev.

 

Prvi korak je skoraj vedno »pogovor« s klepetalnim botom, šele po vztrajanju in čakanju lahko (morda) pridete do nekoga živega na drugi strani.

 

Zelo redko imajo aplikacije objavljene e-poštne naslove, kamor bi se bilo mogoče obrniti, kadar nastopijo težave ali ob kakšnem varnostnem incidentu, enako velja za telefonske številke, ki bi jih bilo mogoče poklicati.

 

So naložbene aplikacije varne?

Sama uporaba katere od znanih in preverjenih aplikacij ni problematična. Tudi denar je pri teh, ki so regulirane, na varnem. Vseeno pa ne priporočam nameščanja aplikacij iz »neuradnih« virov. Zanašajte se zgolj na privzete tržnice z aplikacijami (App Store, Google Play, AppGallery), kajti le v tem primeru zagotovo ne bodo imele ničesar podtaknjenega v kodi.

 

Uporaba na starejših telefonih v osnovi prav tako ni problematična, kajti vlagateljske, bančne in podobne aplikacije uporabljajo varne in šifrirane povezave. Vseeno pa ni odveč, če ima telefon nameščene kolikor se da sveže varnostne popravke operacijskega sistema. Tako je možnost kakšnih varnostnih lukenj, ki bi jih lahko izkoristili hekerji, čim manjša.

 

Na voljo tudi digitalne banke

Vlaganje, spremljanje porabe in finančnega stanja omogočajo tudi digitalne banke. Tuje spletne oziroma digitalne banke in finančne storitve (t. i. fintech) so pred leti napovedovale pravo revolucijo, ki pa se vendarle ni zgodila. Nekatere od teh storitev so pridobile lepo število uporabnikov, in sčasoma dodale nebančne storitve, kot so vlaganja v kriptovalute in še kaj. Po drugi strani pa so vse bolj krčile obseg brezplačnega ter uvajale naročnine.

 

Digitalne storitve običajno na začetku mamijo z brezplačnostjo, toda kasneje praviloma začno uvajati mesečne naročnine in krčiti obseg zastonjske storitve.

 

Tovrstne banke ponujajo nekaj prednosti pred »klasičnimi«: običajno bistveno boljši uporabniški vmesnik, možnost brezstičnega plačevanja s telefonom ali uro (običajno preko katere od velikih platform, kot so Apple Pay, Garmin Pay ali Google Pay, pri čemer slednja v Sloveniji uradno ne deluje), enostavna nakazila, lep pregled nad potrošnjo, možnost uporabe več plačilnih kartic (različnih bank) znotraj ene aplikacije in podobno.

 

Marsikdo pa zaradi posojil, komplikacij pri nakazilih plače ali slabše podpore komitentom še vedno ne more opustiti bančnega računa pri običajni banki. A premiki se dogajajo tudi pri teh bankah, ki omogočajo številne digitalne storitve in vedno manj je potrebe po fizičnem obisku poslovalnic. Vsekakor pa ni nobene težave v kombiniranju različnih storitev.

 

Digitalna zavarovalnica

Niso digitalne le banke, tudi zavarovanja lahko urejate digitalno. Digitalna poslovalnica i.triglav vam tako na enem mestu ponuja pregled zavarovanj, ki jih ima posameznik sklenjena pri Zavarovalnici Triglav, in vlaganj v Triglav Sklade. V njej je mogoče skleniti zavarovanje (premoženjsko, življenjsko, zdravstveno), pristopiti k skladom ali prijaviti škodni dogodek.

 

Preverite vse prednosti digitalne poslovalnice i.triglav.

osebne finance, premoženje, varčevanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.