Kaj omogočajo orodja za starševski nadzor?

Poskrbijo, da telefon ni ves čas v uporabi.

Starši od nekdaj poskušamo otrokom postavljati meje. Ne bomo se spuščali v debate o vzgoji in še čem, bomo pa pogledali možnosti za starševski nadzor na pametnih telefonih. Gre za tehnološko reševanje »problema«, ki ga je prinesel tehnološki napredek.

Vsi preživimo preveč časa s telefoni v rokah, zato ni nič narobe, če tako sebi kot mladini glede uporabe telefona in računalnika postavimo omejitve. Orodja, kot so Family Link na androidni strani ali Screen Time v okolju iOS, omogočajo ravno to. Ti dve orodji sta del operacijskega sistema in popolnoma zastonj, na voljo pa je še kopica aplikacij drugih ponudnikov, večinoma plačljivih. Med bolj znanimi lahko omenimo FamiKit, Qustodio, Eset Parental Control in Microsoft Family Safety.


Namen orodij za starševski nadzor

Nekateri starši jih uporabljajo primarno za omejevanje, koliko časa dnevno lahko otroci uporabljajo svoj telefon, tablico in osebni računalnik. Drugi jih vidijo predvsem v vlogi blokiranja neprimernih vsebin oz. spletnih strani. Zdi se mi, da ta vidik v naših krajih ni tako pomemben, kot je denimo na drugi strani Atlantika. Prav tako je v Sloveniji verjetno manj kot kje drugje uporabljana možnost sledenja lokacije otrokovega telefona.

 

Orodja, kot so Family Link in alternative, se pri nas primarno uporabljajo kot pripomočki za zaklepanje naprav, da mladina ne »visi« ves čas pred zasloni.

 

Težko in zoprno se je namreč ves čas pregovarjati z otroki, naj odložijo telefone in počno kaj drugega, morda bolj koristnega. Vendar omenjena orodja niso brez napak in lukenj, zato predstavljajo le en del vzpostavljanja reda ali urnika.

 

Več o tem, kako poskrbeti za otrokovo varnost pri uporabi telefona in vstopu v digitalni svet, preberite v članku Ko otrok dobi pametni telefon.


Kako uporabljati Family Link in Screen Time?

Za uporabo Family Linka, pa tudi orodja Screen Time, morate najprej uporabniške račune staršev in otrok – tiste za dostop do Googlovih storitev in drugem Applovih - povezati v »družino«.

 

Pri Googlu se to stori v nastavitvah računa (razdelek Vaša družina v Googlu), pri Applu pa v nastavitvah iPhona. Nato lahko določite, da so določeni skrbniki in drugi »nadzorovani« ter s tem del Family Linka, ki se mu bomo v tem članku bolj posvetili.


Kaj omogoča Family Link?

V grobem rečeno ponuja tri sklope nadzora. Prvi je vsebinsko blokiranje, drugi lokacijsko spremljanje in tretji sklop so časovne omejitve. Vanj se po vzpostavitvi družine in njegovem vklopu samodejno uvrstijo vse naprave, v katere je otrok vpisan z uporabniškim imenom, ki je del družine.

 

Tu se sicer že pojavi prva težava tega orodja, saj uporabniki nimajo nobene možnosti ročno dodajati ali odstranjevati naprav, sistem vse to ureja samodejno. Predvsem naprave, ki niso več v uporabi, se še tedne ali celo mesece prikazujejo med nadzorovanimi, preden jih končno umakne s seznama.

 

Za pravilno delovanje in takojšnjo odzivnost na spremembe v nastavitvah morata kajpak biti obe napravi – skrbnikova in nadzorovana – povezani v internet.

 


Časovne omejitve

Otroku lahko nastavite, od kdaj do kdaj v dnevu (lahko za vsak dan posebej) so njegov telefon in ostale naprave (denimo tablica ali prenosnik z operacijskim sistemom Chrome OS) odklenjene in v katerem obdobju dneva zaklenjene.

 

Na žalost je mogoče dan zgolj razdeliti na 2 obdobji. Ob tej uri (zvečer) se zaklene in ob tej (naslednji dan) odklene. Ni pa mogoče bolj podrobno določiti, denimo med vikendi eno jutranje in eno popoldansko obdobje.


Skupni čas uporabe naprav

Druga nastavitev je skupen čas, ki ga ima za uporabo svojih naprav na voljo. Tega je mogoče nastavljati na 15 minut natančno, vendar, kar je nova pomanjkljivost, ne na posamezno napravo. Če torej nastavimo pol ure in ima otrok telefon in prenosnik, bo na vsakem imel po toliko, skupno torej eno uro.

 

Veliko bolje bi bilo, če bi se dalo določiti na napravo, kot se da po preteku dovoljenega časa posebej »odobriti« dodatnega. V čas tudi ne štejejo določene aplikacije, kot so denimo telefoniranje in drugei načini komuniciranjakacijske, lahko pa še kakšna, ki jo skrbnik izvzame oz. jo otroku s kakšnim trikom uspe uvrstiti na seznam vedno dovoljenih.

 

Family Link glede omejevanja časa uporabe telefona ni povsem dosleden in otrok bo skoraj zagotovo našel način, da si bo čas (konkretno) podaljšal.

 

Spremljanje lokacije

Lokacijsko spremljanje pomaga staršem, da vedo, kje je njihov otrok. Ta funkcionalnost je zagotovo bolj pomembna v velemestih ali kakšnih drugih okoljih s potencialnimi nevarnostmi kot v Sloveniji. Starši z njo lahko na zemljevidu spremljajo lokacijo, enako kot denimo člani »družine« z iPhoni, ki so vključeni v storitev Find My. Kakšnih dodatnih zmožnosti pa lokacijski del Family Linka ne ponuja.


Blokiranje vsebin

Bolj zmogljivo je blokiranje vsebine in posameznih aplikacij. V nastavitvah lahko določite, do kakšne oznake primernosti (po starosti) lahko otrok namešča aplikacije in igre, katere vrste vsebin ne sme gledati na YouTubu, iskati na Googlu ali odpirati v brskalniku Chrome.

 

Vsaj pri slednjem se »cenzuri« zlahka izogne z namestitvijo drugega brskalnika. Za vsako posamezno aplikacijo je sicer mogoče določiti, ali je dovoljena ali ne, in ob namestitvi vsake starši dobijo obvestilo in e-pošto.


Pomanjkljivosti Family Linka

Problem orodja Family Link je v tem, da ga otroci dokaj zlahka »prelisičijo«. Enostavni triki, ne bomo jih natančneje popisovali, namreč omogočajo »goljufanje« pri dnevnih limitih in njihovo »ponastavljanje« na veliko ohlapnejše vrednosti od tistih, ki so jih nastavili starši.

 

Zato je treba ure, ko je telefon odklenjen, in trajanje vsakodnevne zabave s telefonom vedno znova preverjati in na novo prilagajati. In morda zraven uvesti še kakšno dodatno »blokado«, ki jo je težje obiti. Morda določiti ure, ko je otrokovim napravam na voljo Wi-Fi, če domači usmerjevalnik to omogoča, vendar seveda ta metoda ne bo imela učinka, če ima otrok naročnino z zadostno količino mobilnega prenosa podatkov.

 

Alternativne aplikacije na Androidu ponujajo podoben nabor možnosti. Pri vseh je mogoče nastavljati časovne limite in vsebinsko cenzuro, zahtevajo pa zato veliko dovoljenj na telefonu, saj drugače nimajo dostopa do nujnih podstati sistema in ne morejo ostati nad ostalimi aplikacijami. Morda nimajo toliko lukenj, ki bi otrokom omogočale goljufanje, a hkrati niso dosti bolj prilagodljive kot je Family Link. Poleg tega ponudniki zahtevajo nekje od 20 evrov pri najcenejših pa vse do 60 evrov letne naročnine.

 

Naleteli smo tudi na primere, ko se je aplikacija za starševski nadzor dobesedno »tepla« z odklepanjem zaslona s prstnim odtisom, in smo komajda lahko vstopili v otrokov telefon ter vse skupaj izklopili.

 

Idealnega in povsem zanesljivega načina za digitalen starševski nadzor tako ni, zato bo še vedno treba uporabljati tudi klasične metode, kakršne smo poznali tudi pri igračah in pripomočkih, ki niso omogočali nadzora in upravljanja na daljavo.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

otroci, mobilni telefon, spletna varnost, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.