Ko otrok dobi pametni telefon

Vklopite starševski nadzor in se z otrokom pogovorite o nevarnostih digitalnega sveta.

Čeprav lahko pametni telefon služi kot orodje za učenje na daljavo, ne pozabite, da je to še vedno predvsem zabaven prenosni računalnik z na dotik občutljivim zaslonom. To pa otroka hitro prevzame. Če vas skrbi, da bi vaš otrok preveč časa zapravil z igranjem mobilnih iger, gledanjem video posnetkov z Youtuba ali pa da bi telefon izgubil, preverite kako lahko tveganja s pravilnim pristopom dodobra omejite.

Kateri pametni telefon naj dobi otrok?

Vprašanje je retorično, ker je Applov pametni telefon predrag, da bi postal otrokova prva naprava, razen če mu namenite starega. Ni namreč smiselno kupovati pregrešno dragega, ko mu bo enako dobro služil cenovno dostopen pameten telefon. Ker Apple v nižjem cenovnem razredu nima izdelkov, imate na voljo naprave s sistemom Android.

 

Ne glede na to, kaj izberete, imata sistema iOs in Android podobne funkcije starševskega nadzora, pri čemer morate upoštevati naslednje. Otroci se radi igrajo, kar ni narobe, če jim postavite omejitve. Internet je kot ocean, vabljiv in tudi nevaren. In ravno tako pomembno. Vsi imajo pravico do zasebnosti. Otroci niso izjema. Morate jim pustiti nekaj zasebnosti in hkrati zaščititi njegovo zasebnost na spletu.

 

Bolje je, da ima otrok svoj telefon, kot da mu občasno dovolite igrati se z vašim, ker vam zaradi obsega in pomena storitev na njem lahko po nesreči povzroči škodo.

 

Otroku odprite lasten račun

Odločitev, ali boste otroku odprli Googlov (ali Applov) račun, je vaša, saj po pravilih svoj račun lahko ustvari le oseba starejša od 13 let. Pametni telefon s sistemom Android sicer lahko aktivirate brez računa, a potem otrok in vi ne boste imeli dostopa do nekaterih storitev. Na začetku je prav tako bolje, da otrok gesla ne pozna.

 

V nobenem primeru ne vpisujte podatkov plačilne kartice, saj vaš otrok verjetno še ne razume pomena denarja in lahko da bo zapravljal brez omejitev.

 

Ko se z otrokom dogovorite, da mu boste kupili igro ali dodatke v igri, šele takrat vpišite plačilno kartico, plačajte in nato podatke izbrišite z otrokove naprave.

 

Plačevanje je preprostejše, če Googlove račune povežete v družino, saj bodo lahko otroci z vašim privoljenjem nakupe opravili sami, s kartico, ki je vpisana v vašem računu.

 

Storitev Googlove družine, ki poveže uporabniške račune v »družino« je mogoča le, če vsi uporabljajo naprave s sistemom Android.

 

Ko boste otroku urejali račun, ne pozabiti vpisati vašega poštenega naslova, saj boste imeli tako poln nadzor nad njim. Obvezno vključite še dvostopenjsko avtorizacijo - pošiljanje enkratne kode na poštni naslov ali vašo telefonsko številko pri dejanjih, ki lahko vplivajo na varnost otrokove naprave.

 

Vklopite starševski nadzor

Kar ostane, je le še, da ponastavite telefon, vpišete račun, izbrišete nepotrebne aplikacije, ki so privzeto na njem in v tržnici Play vklopite funkcijo starševskega nadzora.

 

Odprete tržnico, se dotaknete ikone s tremi črticami v zgornjem desnem kotu in nato v meniju izberete »Nastavitve«. Na daljšem seznamu poiščete možnost »Starševski nadzor« in jo vklopite s tem, da najprej oblikujete kodo PIN, ki preprečuje, da bi otrok funkcijo izklopil oziroma namestil aplikacijo, ki zanj ni primerna. Filtriranje poteka glede na oznake evropskega sistema ocenjevanja vsebine iger (PEGI).

 

Še več informacij o tem, kaj otrok počne, katere aplikacije uporablja in koliko časa, pa boste pridobili z uporabo Googlove aplikacije Family Link.

 

Ne glede na to, ali so otroci majhni ali najstniki, lahko z njo nastavite digitalna pravila, s pomočjo katerih jih boste vodili pri učenju, igranju in raziskovanju spleta.

 

Če poznate geslo otrokovega računa, lahko s funkcijo iskanja naprave vedno tudi preverite, kje je njegov telefon.

 

Izklopite mobilne podatke

Dostop do neprimernih vsebin lahko preprečite tudi tako, da na otrokovem telefonu izklopite mobilne podatke, tako da lahko do spleta dostopa le od doma, preko domačega brezžičnega omrežja. To vam hkrati omogoča tudi, da spremljate, kaj počne.

 

Vendar je ta ukrep kratkega daha. Prej ali slej se bo otrok naučil uporabljati javna brezžična omrežja in bolje je, da ga do takrat naučite prepoznati nevarnosti, ki nanj prežijo s spleta.


Omejite čas uporabe

Tudi najbolj nedolžne igre povzročijo težave, če otrok z njimi pretirava, se z njimi zamoti več ur in medtem pozabi na pomembne stvari. Da ne bo tako, mu je treba primerno starosti omejiti čas, ko lahko telefon uporablja za zabavo.

 

Če ima vsaj eden od staršev Googlov račun, uporabite prej omenjeno aplikacijo (Family Link), medtem ko boste morali v nasprotnem primeru poseči po drugi aplikaciji, na primer Kasperky Safe Kid.

 

Določite lahko, koliko ur na dan in kdaj lahko otrok prosto uporablja napravo. Ko čas poteče, lahko izven dovoljenega časovnega okvira uporabe telefon še vedno uporabljajo za telefonske klice, ne pa več za druge storitve in aplikacije. Otrok telefona običajno tudi ne more povezati v neznana brezžična omrežja in mu je preprečen dostop do nastavitev.

 

Pomembna je tudi fizična varnost

Pametni telefoni tudi starejšim ali bolj izkušenim uporabnikom radi zdrsnejo iz rok in zgrmijo po tleh, kako torej ne bi bilo enako z otroki, ki jim razumevanje občutljivosti elektronskih naprav še ni zlezlo pod kožo. Otrokov telefon mora biti zato obvezno shranjen v čim boljšem ovitku. Nič hudega, če je debel in velik, glavno je, da bo preprečil razbitje in okvaro telefona, ko se bo ta hitro in pobližje spoznal s tlemi. Hkrati ne pozabite zaščititi tudi površine zaslona z varnostjo folijo.

 

Kaj še lahko storite?

Ne glede na to, ali ima otrokov telefon posebno aplikacijo za starševski nadzor ali ne, je pomembno, da je njegov telefon tako dobro zaščiten, kot je vaš:

  • Da se zaklene po nastavljenem času, ko ni v uporabi, da vanj ne morejo posegati otrokovi prijatelji in sošolci.
  • Telefon zaščitite s kodo PIN, geslom ali vzorcem, ki si ga bo otrok zlahka zapomnil in drugi težko uganili. Tipala prstnega odtisa običajno niso najbolj primerna, saj zaradi majhnih otroških prstkov ne delujejo najbolje. Bolje se obnese prepoznava obraza s pomočjo sprednje kamere, pri kateri upoštevajte, da razen izjem ne moremo govoriti o visoki stopnji varnosti.
  • Na koncu še prilagodite sliko zaklenjenega zaslona, da je na njej prikazana vaša telefonska številka za primere, da otrok telefon izgubi in ga najde neznanec.

 

Preverite še 10 preventivnih ukrepov za preprečevanje vdora v telefon.

 

Raznorazne aplikacije za nadzor nad otrokovim računom in omejevanje komunikacijskih zmožnosti pametnega telefona ne morejo zamenjati vzgoje. Pomagajo pri tem, da otrok naključno ne naleti na neprimerno vsebino in da ni drugače v nevarnosti zaradi svoje neizkušenosti oz. neznanja. A ker je radoveden, bo prej ali slej našel načine, kako se nadzoru izogniti ali ga prilagoditi.

 

Zato bodite ob otroku, ko spoznava digitalni svet, ko brska po spletu, gleda video posnetke in začenja uporabljati družbena omrežja. O vsem tem se z njim pogovarjate in ga poskušajte naučiti, da bo varno uporabljal pametni telefon, in to tudi brez vašega nadzora.

 

Zavarujte svoj mobilni telefon

Počen ekran na telefonu, popravilo in servis telefona, vlomska tatvina ali rop telefona … prenesite vse te skrbi na zavarovalnico. Sklenite zavarovanje novega mobilnega telefona kar preko spleta.

otroci, mobilni telefon, spletna varnost, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.