Pametni kuhinjski aparati za več varnosti in varčnosti

Povezani kuhinjski aparati, ki jih pogosto označujemo kot »pametne«, so vse bolj priljubljeni zaradi priročnosti, varnosti in pozitivnega vpliva na račun za elektriko. 

Pogosto spremembe ustaljenega življenjskega sloga, ki se jih velikokrat otepamo z vsemi štirimi, povečajo zanimanje za nekatere naprave oziroma njihove funkcije. Marsikdo bo ob omembi, da se pečice, hladilniki, štedilniki in drugi kuhinjski aparati povežejo v omrežje in so dosegljivi v aplikacijah, zamahnil z roko, češ da je to nepotrebno. A to se bo kmalu spremenilo. 

Če vas že ne skrbi za varnost doma, potem boste mnenje o pametnih kuhinjskih aparatih kaj kmalu spremenili zaradi novega načina obračuna omrežnine, ko ne bo več nepomembno, kdaj bo aparat delal. Še en razlog je, zakaj postajajo tovrstni aparati zanimivejši. Njihovo priročnost uporabe in avtonomnost bodo povečali algoritmi umetne inteligence. To je čarobna beseda, od katere si verjetno proizvajalci obetajo več kot kupci. 

Pamet je še vedno precenjena 

Smejali smo se, ko smo prvič slišali, da se kavni aparat poveže v omrežje in je dostopen od kjerkoli. Zakaj, ko je vendar vsakomur jasno, da opojnega napitka ne more pretočiti preko interneta. Pomisleki so še vedno na mestu. Proizvajalci nas namreč radi prepričujejo, da je to prednost, če je aparat pameten, pa čeprav od tega nimamo ravno veliko. Oziroma vsaj nismo imeli. Toda tudi na tem področju se stvari počasi spreminjajo. 

Samsung je pred leti kot eden prvih v hladilnik vgradil kamere, da ste od daleč pogledali, katerih živil je zmanjkalo.


Večino kuhinjskih aparatov, kot so že omenjeni kavni avtomati, pa tudi kuhinjski roboti, so začeli opremljati z zasloni. Ti niso namenjeni zgolj upravljanju in opozarjanju, temveč tudi izpisu recepta in vodenju po korakih. Koliko česa in kdaj je treba v mešanico dodati naslednjo sestavino? Podobno je s povezanimi aparati brez zaslona, kjer le tega zamenja aplikacija na telefonu ali tabličnem računalniku. Manj udobno, a vendarle bolje kot nič, sploh ko se odločite, da bi skuhali nekaj novega. 

Ker je negospodarno je opremiti čisto vsak kuhinjski aparat z ergonomsko dovolj velikim zaslonom, občutljivim na dotik, je Samsung že pred časom uvedel en zaslon za vse naprave. Vgradil ga je v hladilnik in temu namenil osrednje mesto v kuhinji. 

Zadnje čase pa se veliko govori še o uvedbi algoritmov umetne inteligence, ki vam bodo (prej ali slej) pomagali pri vsem, kar v kuhinji počnete. Do tja je še dolga pot, kajti smo šele na začetku, ki ga ilustrira Samsungov zadnji model »pametnega« hladilnika. S kamero prepozna zaenkrat samo trinajst živil in nato podatek uporabi za prikaz recepta obeda, ki ga lahko pripravite. Ker podobno razmišljajo tudi drugi proizvajalci gospodinjskih aparatov, je verjeti, da bo razvoj šel v smeri centralizacije in povezovanja kuhinjskih aparatov.  

Kuhalnik kave na spletu poišče napotek za pripravo kave, ki ustreza vašemu okusu, in vam ga predlaga za popestritev jutranjega obreda.


Sem ugasnil plin ali pečico? 

Za indukcijske plošče je znano, da preprečijo razlitje kipeče tekočine in se ugasnejo ob vnaprej nastavljenem času. Zagovorniki in uporabniki plina imate manj takšnih možnosti, vendar to ne pomeni, da ni na voljo drugih rešitev. Tudi mnogi sodobni plinski kuhalniki so bogato opremljeni z mehanizmi za preprečevanja uhajanja plina, požara ali drugih nevšečnosti. Kar nekaj kuhalnikov dovoli, da stanje preverite v aplikaciji. Podobno je s pečicami in drugimi kuhinjskimi aparati, ki lahko povzročijo večjo ali manjšo škodo. 
 

Največja prednost povezanega aparata je možnost, da od daleč preverite, ali deluje, kot mora.


Pri tem še zdaleč niste omejeni le na kuhalnike ali pečico. Ravno tako je pomembno, da aparat javi napako, čeprav še tako nedolžno. To vam omogoči, da reagirate takoj in ne šele takrat, ko pridete domov ter je pogosto že prepozno. In pri tem ne gre le za zažgano hrano ali požar, temveč aparat javi napako tudi v primeru razlitja vode in podobno. 

Preberite, kako vam lahko, ko v kuhinji ne gre vse po načrtu in zagori ali se zgodi druga škoda, pomaga zavarovanje doma.


Zagotavljanje varnosti je pomemben element pametnih naprav, o katerem se premalo govori. Delno zaradi tega, ker ni enotnega standarda in ker so kuhinjski aparati različnih ponudnikov sposobni omejenega povezovanja. Kar v praksi pomeni, da smo obsojeni na več med seboj nezdružljivih aplikacij, če ne želimo, da so vsi aparati iste znamke. 
 
Veliko upov polagamo v odprtokodni standard Matter, skupni univerzalni jezik za pametne domače naprave, ki bo omogočil združljivost aparatov različnih znamk v okviru poljubne aplikacije pametnega doma. 

Vse bolj priljubljene med lastniki domov so tudi pametne ključavnice. Preberite, kaj je dobro vedeti za njihovo varno uporabo.


Veliki porabniki naj delajo, ko je tok cenejši 

Kuhinjski aparati so večji porabniki elektrike doma, zato se pozna na mesečnem računu, če skrbno pazimo, kdaj delajo. Marsikaterim že zdaj nastavimo čas, ko naj se zaženejo, a če so povezani in dostopni preko aplikacije, potem imamo neprimerno več možnosti. Po potrebi spremenimo že nastavljen čas vklopa ali ga zaženemo na daljavo. Če so vsi aparati iste znamke (in obenem povezani v omrežje), potem imamo pogosto še možnost oblikovanja pravil delovanja. Na primer: ko pralni stroj zaključi s pranjem, naj pomivalni začne pomivati. 

Zaradi spremenjenega obračuna omrežnine bo pomembno, da energijsko potratni aparati ne delajo istočasno in da jih zaženemo takrat, ko je tok cenejši.


V primerih, ko aparati niso od istega ponudnika,  je za podobno raven nadzora nad delovanjem priporočljivo uporabiti storitev, ki jih poveže med seboj. Seveda pod pogojem, da jo podpirajo. Takšne so Google Home, Apple Homekit in spletna storitev IFTTT

Kaj nas čaka v (bližnji) prihodnosti? 

Algoritmi umetne inteligence bodo zelo kmalu močno vplivali na zasnovo kuhinjskih in drugih gospodinjskih aparatov. Za zdaj je razmeroma normalno, da ima na primer pomivalni stroj cel kup programov, kmalu pa to ne bo več nujno. V stroj bomo preprosto zložili posodo ter ga  zagnali.  Stroj bo zaznal tip posode in raven umazanije, glede na to pa bo prilagodil čas in moč delovanja, da bo posoda čim prej spet čista ob minimalni porabi detergenta, vode in energije. Nismo še tam, a šele takrat bomo lahko govorili, da so kuhinjski aparati zares pametni.
 

Več o pametnih napravah, ki vam lahko olajšajo bivanje in vsakodnevna opravila, lahko preberete v članku Kako pameten je vaš dom?


Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d. 

(Pametne) Kuhinjske aparate in vso ostalo stanovanjsko opremo lahko zavarujete v okviru zavarovanja doma.
dom, varnost doma, vzdrževanje doma, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.