Kako poskrbeti za pametni telefon pozimi?

Nizke temperature ne vplivajo dobro na pametne telefone in druge elektronske naprave.

Večina osebnih naprav dobro deluje v temperaturnem območju med 0 in 35 stopinjami Celzija. To sicer ne pomeni, da v hujšem mrazu ne bodo delovale, bodo pa delovale slabše. Zato ne smete biti presenečeni, če bo po nekaj urah uživanja na snegu še zjutraj polna baterija telefona kazala samo še nekaj odstotkov napolnjenosti. Mraz ne vpliva negativno le na baterije, temveč nasploh na vse elektronske komponente. Poglejmo, na kaj morate paziti, ko uporabljate elektronske naprave pozimi oz. v mrazu.

Pametne ure se najbolje obnesejo na mrazu

Pametne ure so najbolj odporne na mraz. Nosimo jih na zapestju, kjer jih od spodaj ogreva temperatura telesa, medtem ko jih od zgoraj večino časa od mraza izolirajo debelejša zimska oblačila. Pametnih telefonov, še manj pa tabličnih in prenosnih računalnikov, ne hranimo tako blizu telesa. Ponavadi jih hranimo v žepu zimskih bund ali, ko gre za večje naprave, v nahrbtniku, kjer so na udaru nizkih temperatur. Zaradi tega ni odveč upoštevati, kako jih uporabljati v zimskih mesecih in kako v tem času primerno poskrbeti zanje.


Naprav, ki jih na prostem nujno ne potrebujete, v hladnem vremenu raje pustite doma na toplem.


Kako pozimi uporabljati pametni telefon?

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da je telefon zazvonil, medtem ko ste nosili rokavice, vi pa klica z rokavicami niste mogli sprejeti? Ekrani na dotik se namreč odzivajo na naravno prevodnost telesa oziroma prstov na roki. Rokavica prekine naravno prevodnost prstov, zato se zasloni nanje slabše odzivajo. S prstom v rokavici niti klice ne morete sprejeti, kaj šele, da bi ga uporabili za brskanje po spletu ali tipkanje sporočil.

 

Najlažje je, da rokavico preprosto snamete med uporabo pametnega telefona. Še boljša rešitev je pa nakup rokavic, ki imajo v konice všite prevodne niti oz. touchscreen rokavice, ki so narejene ravno za takšne primere. Roke zaščitijo pred mrazom in ob tem omogočajo uporabo mobilnega telefona na hladnem. Je pa ta rešitev primerna bolj za prostočasno uporabo pametnega telefona pozimi.


Službeno delo na pametnem telefonu zahteva naprednejše rešitve. Zaposleni morajo včasih v hladu vnašati podatke preko tabličnega ali prenosnega računalnika. 


Elegantna rešitev uporabe naprav z na dotik občutljivim zaslonom med nošenjem rokavic je uporaba pisala za telefon oz. stylusa.


Elektronika ne mara mraza

Nizke temperature lahko pri mobilnih in nosljivih napravah povzročijo številne težave. Najbolj pogosto je hitrejše praznjenje baterije in počasno delovanje uporabniškega vmesnika, včasih pa pride tudi do poškodb elektronike. Zakaj pride do tega? Tekočina v bateriji se pod vplivom mraza zgosti, zaradi česar se zmanjša njena zmožnost, da zadrži polnjenje in napajanje telefona. 


V razmerah nizkih temperatur kemične reakcije ne potekajo optimalno. Baterije se zato na mrazu izpraznijo hitreje kot običajno. Včasih naprava celo kaže dovoljšno napolnjenost, potem pa že v naslednjem trenutku kazalnik napolnjenosti občutno pade. K sreči so takšne težave le začasne. Ko napravo ponovno segrejete na normalno temperaturo, bi se baterija morala obnašati normalno.


Če je vaše delo odvisno od dobro delujočega telefona, potem imejte pri roki dodatno baterijo ali powerbank, saj bo v hladnem vremenu zagotovila običajne čase uporabe.


Poleg tega lahko mraz povzroči, da se materiali v telefonu skrčijo, kar lahko poškoduje notranje komponente, kot sta zaslon ali kamera. Še posebej občutljivi so zasloni na tekoče kristale (LCD in plast občutljiva na dotike, ki postane manj odzivna). 

Obenem so v mrazu na poškodbe in zlome bolj občutljive steklene površine. Toliko bolj, če so že od prej na njih poškodbe in praske. Lastniki najdražjih telefonov bodite na to še posebej pozorni, kajti izdelovalci pri najdražjih telefonih že vrsto let uporabljajo steklo kot enega izmed materialov ohišja.


Če se naprava samodejno ugasne, je ne poskušajte zagnati, vse dokler ni ogreta na sobno temperaturo. V nasprotnem primeru tvegate poškodbe notranjih komponent telefona.


Kaj narediti, če telefon pade v sneg?

Na mobilne in nosljive naprave morate vedno paziti. Ne samo pozimi. Če ura ali telefon padeta na zaledenelo površino, je to zanju podobno nevarno, kot če bi padla na beton. Poškodbe ure so manj verjetne, ker je manjša od telefona ali tablice, lažja in ima pogosto trdnejše ohišje. Zaslon ali hrbtišče telefona se lažje poškodujeta pri udarcu kot pametna ura.

 

Če padeta v sneg, padeta vsaj na mehko, tako da ju udarec ne bo poškodoval. A je zaradi topnosti snega učinek podoben, kot bi napravo poškropili z vodo. Več časa imate, da ga obrišete in dovolj grobo stresete, da sneg pade iz vseh odprtin. Pozorno očistite predvsem odprtine za polnjenje in za priključek slušalk. Zaščita je razmeroma preprosta. Tako kot poleti tudi pozimi telefon pred različnimi poškodbami zadovoljivo dobro ščiti ovitek in še bolj etui.


Nasvete, kako zaščitit telefon pred padcem v vodo in kako ravnati, če se vam to zgodi, preberite tukaj.


Vpliv mraza na prenosnike

Prenosni računalniki so še dodatno dovzetni na težave, povezane z mrazom, preprosto zato, ker so votli in vanje prodira okoliški zrak. Kadar ga pustite na mrazu, se najbolj ohladijo kovinski deli, predvsem deli hladilnega sistema. Če tak prenosnik prinesete v vlažen topel prostor, se tam kondenzirajo kapljice vode, ki povzročijo korozijo ali v skrajnem primeru kratek stik. 


Rešitev je počasno ogrevanje prenosnika, s čimer ga prilagodite na toplejše razmere.


Za začetek ga pustite v predprostoru, s čimer preprečite kondenzacijo. Vsekakor pa je bolje, da vsaj nekaj časa prenosnika ne vključite. Da se naprave ne bi po nepotrebnem preveč ohladile, jih po nepotrebnem ne puščajte dolgo na mrzlih mestih. Kot uro je tudi telefon najboljše imeti v žepu blizu telesa, kjer bo lahko absorbiral nekaj telesne toplote, vendar je to lahko tudi nevarno, če padete. Če pa jih že morate pustiti nekje, kjer je hladno, potem naprave izklopite. V izklopljenem stanju brez težav zdržijo celo dosti nižje temperature kot takrat, ko vključene.

  

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.
 

Zavarujte svoj mobilni telefonPočen ekran na telefonu, popravilo in servis telefona, vlomska tatvina ali rop telefona … prenesite vse te skrbi na zavarovalnico. Sklenite zavarovanje novega mobilnega telefona kar preko spleta.

Mobilni telefon, baterija, tehnologija, zavarovanje naprav
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.