Pametne zapestnice lahko svetujejo

Pametne zapestnice vam lahko pomagajo prepoznati morebitne zdravstvene težave.

Pametne ure in pametne zapestnice so se iz naprav za prikaz točnega časa in obvestil s pametnega telefona spremenile v zapletene naprave za beleženje telesnih dejavnosti in spremljanje zdravja. Ob rednem nošenju lahko namreč z zbranimi podatki pomagajo pravočasno odkriti nekatere najbolj pogoste zdravstvene težave.

Čeprav so nekatere nosljive naprave ponekod potrjene kot primerne za medicinsko uporabo, izdelovalci opozarjajo, da so funkcije nadzora zdravja zgolj informativne narave. Niso sposobne natančno in samodejno diagnosticirati raznovrstnih zdravstvenih težav. Zato ne morejo zamenjati obiska pri osebnem zdravniku, lahko pa vam pomagajo prepoznati, kdaj je (skrajni) čas zanj.

 

Pametne zapestnice spodbujajo h gibanju

Sodoben življenjski slog pisarniških delavcev je skrajno nezdrav. Dolgotrajno sedenje in premalo gibanja lahko vodi v nastanek hudih zdravstvenih težav.

 

Ko se odločite, da se boste več gibali ali celo trenirali, je za beleženje primerna vsaka nosljiva naprava. Postavite si lahko cilje: bodisi izboljšanje telesne pripravljenosti bodisi izgubo telesne teže, ki vam jih pametna zapestnica pomaga doseči.

 

Več o uporabi pametnih ur za izboljšanje telesne pripravljenosti in o tem, kako izbrati pravo pametno uro zase, preberite v članku Ura na zapestju ali telefon na nadlahti?

 

Zgolj nekatere naprave pa so sposobne proaktivnega delovanja. Ko zaznajo predolgo sedenje, opozorijo, da je čas za krajše razgibavanje in celo na zaslonu prikažejo primerne vaje. Seveda pa je odvisno od vaše odločitve, ali boste nasvet upoštevali ali ne.

 

Vse več nosljivih naprav je sposobnih proaktivnega opozarjanja. Pred nakupom se zato pozanimajte in poiščite tako, ki bo najbolj ustrezala vašim željam in potrebam.

 

Meri srčni utrip

Sodi med najpogostejše motnje srčnega ritma pri odraslih, katere pojavnost s starostjo narašča. Preddvori srca utripajo v lastnem veliko prehitrem ritmu, zato se učinkovitost črpanja krvi lahko zmanjša za petino. Posledica so utrujenost, manjše telesne zmogljivosti, omotica, vrtoglavica, težko dihanje in celo bolečine v prsnem košu. V skrajnem primeru lahko pride do koronarne srčne bolezni ali celo možganske kapi. Zdravljenje je možno, vendar je nujno stanje odkriti pravočasno.

 

Atrijsko fibrilacijo lahko zazna naprava za elektrokardiogramom (EKG), ki beleži slabotne električne signale srčne mišice in na papir (ali na zaslon) izriše krivuljo bitja srca. V primeru medicinske naprave je v stiku s kožo mnogo elektrod, medtem ko ima večina nosljivih naprav s to možnostjo le dve. Eno v hrbtišču, ki je stalno v stiku s kožo na zapestju in drugo v gumbu, ki se ga dotaknemo s prstom druge roke. Ker je elektrokardiogram ure manj natančen ni primeren za diagnosticiranje srčnih težav. Kljub temu pa vas lahko opozori, da je čas za obisk zdravnika.

 

Beleži spanec

Kar nekaj nosljivih pametnih ur ima sposobnost beleženja časa spanja, nekatere ga lahko celo analizirajo in ocenijo kakovost spanca. Spanje je izrednega pomena za zdravje, zato ni nepomembno, koliko časa spimo rahlo, globoko in koliko časa je naše telo v fazi REM. Med motnje spanja spada spalna apneja, neenakomerno dihanje med spanjem. Če težave ne zdravimo, lahko povzroči višji krvni tlak, slabšo koncentracijo in v skrajnem primeru povečuje tveganje možganske kapi.

 

Na trgu ni nosljive naprave, ki bi bila sposobna zaznati spalno apnejo, vendar lahko iz zbranih podatkov o nemirnem spanju razberete morebitne težave in se naročite na posvet pri zdravniku.

 

V članku Trdno spite? si preberite več o opozorilnih znakih spalne apneje in o tem, kako lahko na njen potek vplivate sami.

 

Raven kisika v krvi

Spalno apnejo v teoriji lahko zaznajo novejše pametne ure s sposobnostjo stalnega beleženja ravni kisika v krvi (SpO2). Tako imenovani oksimeter pomaga zaznati tudi težave z dihanjem, ki so lahko posledica obolenj pljuč.

 

Hemoglobin v rdečih krvničkah prenaša kisik iz pljuč do zadnje celice v telesu, tako da se molekule kisika vežejo na železove atome v njem. Od tu tudi rdeča barva. Razmerje oziroma odstotek med krvničkami z vezanim kisikom in tistimi brez pa razumemo kot raven kisika v krvi. Ta je pri zdravi osebi okoli 95 odstotkov, vse nad 89 odstotki velja za normalno, medtem ko se pod to mejo začnejo težave, saj od srca najbolj oddaljene celice ne prejmejo dovolj kisika.

 

Sposobnost stalnega beleženja SpO2 že imajo nekatere pametne ure ter tudi nekatere športne ure.

 

Predlaga dihalne vaje za sprostitev

V težavnih časih bi moral vsak kdo redno spremljati raven stresa. Uradna medicina obravnava stres kot fizično ali psihološko poživilo (stimulans), ki lahko povzroči duševno ali psihološko reakcijo, kar lahko vodi tudi v bolezen. Nakopičena napetost lahko povzroči številne težave kot so visok krvni tlak,  nespečnost in povečano tveganje srčnega napada. Nosljive naprave, ki so sposobne spremljanja stresa, obenem prikažejo priporočila, kako se soočiti z njim. Največkrat predlagajo dihalne vaje za sprostitev, ki jih lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli.

 

Stres so sposobne meriti novejše pametne ure.

 

Prihodnost pametnih zapestnic in ur

Zaželeni funkciji sta še merjenje krvnega tlaka in zaznavanje tveganja razvoja sladkorne bolezni.

 

V razvoju pa so tako že algoritmi na podlagi globokega učenja, ki naj bi z analizo podatkov tipala srčnega utripa obstoječih naprav pomagale določiti tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Dokler jim to ne uspe, je raven sladkorja v krvi mogoče spremljati le s pomočjo drugih naprav in bolj ali manj bolečega »špikanja« v prst.

 

Podatki naj bodo osebne narave

Nosljive naprave zaradi stalnega beleženja zberejo veliko podatkov, ki jih nato aplikacija na telefonu prikaže v bolj ali manj razumljivi obliki grafikonov in drugih kazalnikov. Večina uporabnikov se v tem preprosto ne znajde in predvsem ne vedo, kakšno mnenje naj si ustvarijo na podlagi pridobljenih podatkov. Zato je še vedno najbolj pomembno, da pozorno spremljate simptome in svoje počutje.

 

Če se ne počutite dobro, obiščite zdravnika ne glede na to, kaj kažejo podatki EKG-ja ali ravni kisika v krvi.

 

Varovanje podatkov o vašem zdravju

Posebno poglavje je varnost zbranih podatkov, saj so zdravstveni podatki najbolj zanimivi za podatkovno in oglaševalsko industrijo. Pomnilniki pametnih naprav so namreč omejeni, zato ti v rednih intervalih, oziroma ko je to mogoče, podatke prenesejo v aplikacijo na pametnem telefonu.

 

Žal tudi tam ne ostanejo dolgo. Aplikacija jih namreč prenese na strežnik ponudnika storitve v oblaku. To ima prednosti kot slabosti. Podatki so valuta digitalnega sveta, zato se z njimi trguje v brezosebni obliki, medtem ko so prednosti te, da lahko menjamo tako nosljive naprave kot telefone in ob tem ne izgubimo zbranih podatkov za več let nazaj. Ohranimo lahko vse podatke od začetka beleženja telesne dejavnosti in kasneje zdravja. Druge možnosti namreč ni. Ni pametne ure ali športne zapestnice, ki bi delovala izključno lokalno s podatki zgolj v njenem pomnilniku ali v pomnilniku pametnega telefona.

 

Zbrani podatki so na spletnih strežnikih varovani le z geslom, zato naj bo to čim daljše, predvsem pa ga ne pozabite redno spreminjati!

 

Še več o uporabnosti pametnih ur pa si preberite v članku Uporabni podatki z zapestja.

 

prosti čas, aktivno življenje, preventiva, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.