Pasti spletnega nakupovanja

Ko plačate spletnemu goljufu, poti nazaj ni.

Naleteli ste na spletno trgovino, kjer so vsi artikli neverjetno cenejši od vseh ostalih ponudb, vse je na zalogi, dostava je brezplačna po celem svetu. Ko kontaktirate prodajalca, vam ta odgovori z elektronskega naslova gmail. Ko vam napiše še, da je edini možen način plačila nakazilo prek sistema WesterUnion, je to še zadnje opozorilo, da se ugodnemu nakupu raje odpovejte. To je namreč  najbolj tipičen primer spletne goljufije.

Nacionalni odzivni center odzivanje na omrežne incidente SI-CERT  opozarja, da na spletu lahko hitro naletimo na lažno spletno trgovino, ki je zgolj spletna stran z lepimi fotografijami, za predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Takšen nakup predstavlja veliko tveganje, saj kupec plačanega blaga ne bo prejel, lahko pa pride tudi do zlorabe podatkov kreditne kartice.

 

Tako je na primer SI-CERT v maju in juniju 2014 zabeležil kar 15 spletnih trgovin, ki so po močno znižanih cenah in z zelo slabimi strojnimi prevodi prodajale »original Ray-Ban« očala. V lovu za dobro ceno se kupci pogosto odločijo za nakup ponaredkov znanih in prestižnih blagovnih znamk. Marsikdo pa se pri tem ne zaveda, da je promet s ponaredki v EU prepovedan, zato so takšni paketi na slovenski carini zaseženi in uničeni. V nekaterih primerih morajo kupci celo sami poravnavati stroške uničenja. Tako so kupci dejansko lahko dvakratno oškodovani.  

 

Ko plačate spletnemu goljufu, poti nazaj ni

»V preteklem letu smo obravnavali 845 primerov spletnih goljufij, v povprečju več kot dva nova primera na dan. Največji delež predstavljajo ravno prevare pri spletnem nakupovanju. Če smo konkretni, so to lažne spletne trgovine in trgovine s ponaredki. Tu je preventiva še toliko bolj pomembna. Ko kupec nasede lažni ponudbi in plača, je namreč možnost, da dobi denar povrnjen, minimalna,«opozarja Jasmina Mešić, koordinatorka Nacionalnega programa ozaveščanja Varni na internetu. Spletni prevaranti zelo uspešno zakrivajo sledi, nakazovanje denarja v afriške države, Indijo in na Kitajsko preiskovanje še dodatno otežuje. V vseh 20 letih delovanja SI-CERT še ni zabeležil primera, ko bi žrtev goljufa dobila povrnjen denar, ki je bil nakazan prek WesternUnion v neko afriško državo, najpogosteje v Nigerijo. 

 

Previdnost je najboljša preventiva

V centru SI-CERT priporočajo, da se seznanite z napotki, kako prepoznati morebitno prevaro. Vse informacije o varnem spletnem nakupovanju so na voljo na portalu www.varninainternetu.si. Na voljo je tudi prijavni obrazec, prek katerega lahko v dvomu posredujete več informacij o določeni spletni trgovini in tako pridobite še dodatno mnenje, če gre za zaupanja vredno spletno trgovino. Strokovnjaki nacionalnega centra SI-CERT pomagajo in svetujejo brezplačno, saj gre za program ozaveščanja, ki je financiran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

 

Včasih se zatakne tudi pri pravi spletni trgovini

Če gre  kaj narobe pri nakupu v »pravi« oz. legitimni trgovini (torej ne govorimo o lažni trgovini, ko se ne moremo sklicevati na nobeno zakonodajo, saj gre dejansko za izmišljeno spletno stran), se lahko obrnetena Tržni inšpektorat RS, če gre za slovensko podjetje oz. na Evropski potrošniški center EPC, če gre za nakup znotraj EU. V določenih segmentih smo kupci pri čezmejnem nakupovanju celo bolj zaščiteni, kot če bi nakupovali v klasičnih fizičnih trgovinah. Tako je na primer podaljšano obdobje, v katerem lahko odstopite od prodajne pogodbe. Določeno je, da lahko potrošnik iz kateregakoli razloga odstopi od prodajne pogodbe, sklenjene na daljavo ali izven poslovnih prostorov, v roku 14 dni od trenutka, ko prejme blago. Če prodajalec potrošnika ni jasno obvestil o tej pravici, se vračilno obdobje podaljša na eno leto.

 

Če se znamo izogniti pastem, spletno nakupovanje prinaša tudi številne prednosti

Prednosti, ki jih prinaša splet v naša življenja, nedvomno odtehtajo tveganja, na katera lahko naletimo. In tako velja tudi za spletne trgovine, saj ponujajo praktično nepregledno množico najrazličnejših izdelkov in storitev po ugodnih cenah.  Nakup je hiter, udoben, enostaven, spletni trgovci ponujajo vedno boljšo uporabniško izkušnjo. Da niti ne omenjamo prijaznega delovnega časa – 24 ur na dan, tudi med vikendi. In kar je najpomembnejše, spletno nakupovanje je tudi varno, če le upoštevamo osnovne recepte varnega spletnega komuniciranja in plačevanja.

spletno nakupovanje, spletna varnost , zavarovanje plačilnih kartic