S tehnologijo do protivlomne zaščite

Nastavite »pasti«, ki bodo presenetile in odvrnile vlomilce.

Za varnost premoženja morate poskrbeti sami. Kako? Tudi tako, da posežete po napravah in storitvah, zaradi katerih se bodo vlomilci na daleč izognili vašemu domu.
Protivlomna vrata ter železne rešetke na dostopnih okenskih površinah niso odveč, toda obenem niso več edina ovira, ki vlomilce odvrača od vloma. Potrebno je še kaj več, posebej, če doma hranite vredne predmete. Zato upoštevajte preprosto pravilo. Vlomilci bodo raje napadli domove, v katere je lažje vlomiti in ki zanje predstavljajo manjše tveganje. Včasih je dovolj že, če na pročelje hiše ali na hodnik blokovskega stanovanja namestite kamere, kajti »biti viden« je pogosto tisto, česar se nepridipravi najbolj bojijo. 

Zavedati se morate, da absolutna varnost ne obstaja, a z izbiro in namestitvijo protivlomne opreme boste zmanjšali tveganje, da vlomijo ravno v vaš dom.


Kako deluje večina sodobnih varnostnih naprav?

Najvišjo in obenem najbolj celovito raven varnosti zagotavlja profesionalno narejen varnostni sistem, ki vam ga zgradi usposobljeno podjetje in nato skrbi tudi za obiske varnostnega osebja ali policije v primeru incidentov. Ker je s tem povezan občuten strošek, se vse več ljudi odloča za gradnjo lastnega sistema, za delovanje katerega potem skrbijo sami. 

Na srečo so naprave interneta stvari, pametni telefoni in hitri internetni dostopi to naredili mogoče. Ni važno, kaj ima potem nalogo, da vas opozori v primeru težav, naj bo nadzorna kamera visoke razločljivosti ali preprosto ter ceneno tipalo gibanja, postopek je vedno podoben. Opozorilo je poslano preko domačega omrežja v internet in od tam v aplikacijo na telefonu. Kaj storite potem, je popolnoma odvisno od vas in od možnosti, ki so vam na razpolago. 

Bodite pozorni, da zaradi želje po večji varnosti ne bo trpela zasebnost, saj nekatere naprave, da sploh delujejo, podatke pošiljajo na strežnike izdelovalca.


Varnostna funkcija kot del pametnega doma

Skrb za varnost doma je ena od storitev, za katero smo upravičeno pričakovali, da jo bodo ponudili operaterji telekomunikacijskih storitev. A se to ni zgodilo v pričakovanem obsegu, saj storitev, ki je še najbližje celovitemu zagotavljanju varnostni, zaenkrat ponuja le en ponudnik kot eno od funkcij svojega televizijskega digitalnega sprejemnika. 

Nanj povežete naprave pametnega doma, med njimi so tudi kamere, tipala gibanja ter magnetna tipala za okna in vrata. Prednost storitve je poleg razmeroma preproste vgradnje in nastavitve opreme v tem, da ne potrebujete dodatnega središča, ki skrbi za delovanje tipal in povezave v internet ter še ene dodatne aplikacije, saj je nadzor pametnega doma že del ponudnikovega. 

Od operaterjev smo pričakovali, da bodo poskrbeli za nadzorni center, ki bo reagiral v primeru varnostnega incidenta na domu naročnika, česar (še) niso storili.


Varnostne kamere so prva izbira

Čeprav niso odveč tipala gibanja ter (ali) magnetna tipala za vrata in okna, s slednjimi med drugim zlahka preverimo tudi, ali so otroci zaprli vrata za sabo, ko so odšli od doma, so zunanje in notranje kamere prva izbira. 

A preden se odločite, razmislite, kam jih boste postavili, da ne bodo ogrožale zasebnosti družine, prav tako pa je prepovedano, da snemajo površine, ki niso v vaši lasti. Poleg tega postanejo varnostna grožnja, če ne skrbite zanje in za varnost domačega omrežja, česar v dobi pogostejših in intenzivnih spletnih napadov ne moremo popolnoma zanemariti.

Če uporabljate kamere, poskrbite, da je dostop do njih zavarovan z močnim geslom, ki ga redno spreminjajte, ter da so vedno nameščeni najnovejši varnostni popravki.


Kam postaviti varnostno kamero?

Največ težav boste imeli z iskanjem najboljšega mesta. Da kamera deluje, potrebuje električno energijo, povezana mora biti v domače omrežje ter obenem mora biti njen položaj tak, da optimalno pokrije področje nadzora. Če se vam ljubi razbijati in vleči kable na primerno mesto oziroma so že tam, potem imate na razpolago bogat nabor različnih modelov. 

Ne mislimo posegati pregloboko v tehnične podrobnosti, vendar vam predlagamo, da upoštevate naslednje: 

  • Kamera naj ima čim večjo ločljivost, dovolj širok vidni kot, nočni način in sposobnost zaznavanje gibanja, preverite pa tudi, kje hrani posnetke. 
  • Za varovanje zasebnosti je bolje, če so hranjeni na pomnilniku naprave, kot da jih ta ob vsakem incidentu ali po zahtevi za pogled v živo, najprej prenese na spletni strežnik. 


Za vse ostale so primerni modeli kamer, ki so opremljeni z baterijo in po možnosti s sončno celico, ki jo polni ob sončnem dnevu, ter vmesnikom za brezžično omrežje. Pri namestitvi takšne kamere imate več svobode, paziti morate zgolj to, da je pristen signal brezžičnega omrežja in so celice obsijane (če je opremljena za njimi). Če želite nadzirati površine, kjer ni brezžičnega omrežja, potem posezite po kamerah z modemom za mobilno omrežje. 

Sodobne kamere z baterijami delujejo celo več mesecev, predno jih je potrebno za nekaj časa priključiti na izvor energije.


Ni odveč, če je kamera opremljena z močno sijalko ali celo zvočnim alarmom, ki se vklopi ob incidentu. V bolj celovitem varnostnem domu ni težko obenem sprožiti prižiganja in ugašanja vseh pametnih luči v domu, saj bodo v takšnem primeru tatovi hitro pobrali šila in kopita. 

Varovanje vrednih predmetov

Vlomilci najraje ukradejo predmete, ki imajo vrednost na črnem trgu in jih zlahka hitro prodajo. Poleg denarja in nakita so visoko na seznamu mobilne naprave, zato je pomembno, da imajo, čeprav jih morda uporabljate le doma, vključeno zaklepanje zaslona. V primeru kraje mobilne naprave boste lažje na daljavo s funkcijo »poišči mojo napravo« z operacijskega sistema izvedeli njeno trenutno lokacijo in po potrebi na daleč izbrisali podatke. 

Ravno tako ni odveč, da v dragocenejše predmete skrijete digitalni sledilnik. Še posebej priljubljen je Applov AirTag, ki pride v poštev, če imate vsaj eno Applovo napravo. Če vam predmet ukradejo, je zaradi načina delovanja in razširjenosti telefonov iPhone verjetnost, da kmalu po odtujitve dobite sporočilo o njegovi približni lokaciji, razmeroma visoka. 

Ker imajo digitalni sledilniki baterijo, ki delujejo leto, če ne celo več, vam zanje toliko časa ni treba skrbeti.


Hipne začasne rešitve

Kadar je nadzor potreben le omejen čas, vam ni treba zaradi tega kupovati in nameščati dragih nadzornih kamer. Raje uporabite star pametni telefon. Nanj namestite aplikacijo, ki ga bo spremenila v učinkovito nadzorno kamero in postavite na mesto, od koder ima dober pogled na površino, ki bi jo nekaj časa želeli nadzirati. 

Čeprav so za preprečevanje kraje avtomobilov in avtodomov na voljo specializirani satelitski sledilniki, lahko ravno tako uporabite lastno zaščito. Najbolj preprosto je, da vanj skrijete že omenjeni AirTag in upate, da se bo kmalu mimo ukradenega vozila sprehodil nekdo z iPhonom v žepu. Bolj natančno lokacijo vam seveda ponudi v avtomobil skrit star telefon, povezan v omrežje in na akumulator, da mu ne zmanjka energije, z nameščeno primerno sledilno aplikacijo. V takšnem primeru boste položaj odtujenega avtomobila kadarkoli izvedeli do nekaj metrov natančno. 

Za varovanje premoženja smo odgovorni sami, zatorej je pametno, da pravočasno poskrbimo za varovanje, ki ustreza potrebam, znanju in finančnim zmožnostim. Še dobro, da je ponudba varnostnih naprav in storitev pestra kot še nikoli, kajti glede na dogajanje v svetu, je težko pričakovati, da bo tatvin v prihodnje manj. 

Nadaljujte z branjem o tem, kako lahko pametne naprave v vašem domu izboljšajo udobje in varnost bivanja.


Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

Poleg tega, da vam protivlomna zaščita pomaga zmanjšati verjetnost, da bi vaš dom postal tarča nepridipravov, vam prinese tudi do 10 % popusta na zavarovanje doma. To lahko sklenete pri svojem zastopniku, le z nekaj kliki pa tudi preko spleta.
dom, zavarovanje doma, vzdrževanje doma, varnost doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.