Če deluje, ga nikar ne mečite stran!

Zbrali smo nekaj zamisli, kako lahko svoj star mobilni telefon še naprej uporabljate.

Star pametni telefon lahko poskušate prodati. Če ne gre ravno za iPhone ali ne preveč star premijski model telefona z operacijskim sistemom Android, zanj ne boste dobili veliko. Nikakor ne toliko, kot je vreden, saj sta subvencioniranje telefonov operaterjev in inflacija novih modelov naredila svoje. Nihče pri zdravi pameti ne bo kupil odsluženega telefona za nekaj sto evrov, če pa novega za podoben denar dobi pri operaterju. Lahko pa ga preprosto poklonite. Katere možnosti še obstajajo?

Najprej preverite baterijo

Če je star telefon starejši od enega leta, se splača pogledati, kako je z njegovo baterijo. Stanja baterije ni preprosto preveriti. Še najboljši preizkus je opazovanje, koliko časa telefon zdrži med polnjenji. Ali se vam zdi, da je ta čas izrazito krajši, kot je bil? Kajti če je baterija preslabotna, potem jo boste morali zamenjati ali pa star telefon v novi vlogi uporabljati tako, da bo več čas priključen na električno omrežje.

 

Sodobnim telefonom sami ne morete zamenjati baterije, potreben bo obisk servisa. Prej pa se pozanimajte, koliko bo stala menjava.

 

Star pametni telefon postane igrača

Na dotik občutljive naprave so idealne za otroke, ki tovrstno interakcijo izjemno hitro usvojijo. Skorajda ni otroka, ki se ne bi raje igral s telefonom ali tablico kot z njemu namenjenimi igračami.

 

Hkrati je na voljo veliko mobilnih iger, pri katerih morate biti pozorni, da so otrokom primerne. Če »otrokov« račun (Googlov ali Applov) nima vpisanih podatkov plačilne kartice, ne more narediti škode. Poleg iger mu lahko na telefon naložite primerne pesmi in videoposnetke.

 

Preden otroku zaupate telefon, z njega odstranite vse aplikacije in podatke za povezavo v omrežje Wi-Fi. Najbolje je, da telefon povrnete na tovarniške nastavitve, nato pa še ročno izbrišete, kar se da in za kar menite, da otrok ne potrebuje ali zanj  ni primerno.

 

Problem so le tiste igre, ki zahtevajo podatkovno povezavo. V tem primeru boste nastavitve Wi-Fi vseeno morali pustiti in se pozabavati z nastavitvami starševskega nadzora.

 

Star telefon lahko postane igralna konzola vse družine, toliko bolj, če ima podporo za tehnologijo, ki sliko s telefona zrcali na večji zaslon televizorja.

 

Glasbeni predvajalnik

Pametni telefoni so predvajalniki digitalne glasbe, nekateri pa imajo vgrajen tudi radio. Če tega nimajo, so na voljo spletne radijske postaje in storitve pretočne glasbe. Le namestiti morate glasbene datoteke in radijske aplikacije ali pa telefon prek domačega omrežja povezati do samostojnega skladišča digitalnih vsebin (če ga imate) oziroma računalnika v domačem omrežju, kjer je glasbena zbirka.

 

Ker pa so zvočniki telefona slabi, se vam splača pobrskati, ali imate doma kakšne odslužene zvočnike, ki jih nanj priključite.

 

Stari pametni telefon lahko postane tudi predvajalnik glasbe v vozilu. V obeh primerih ni odveč, če je medtem priključen na napajanje, še toliko bolj, ker vam tako ne bo treba skrbeti za stanje še ene naprave. Če nimate avtomobilskega napajalnika, tega kupite. Cenejši so izdelki »tretjih« ponudnikov kot originalni dodatki izdelovalca telefona.

 

Na voljo so tudi aplikacije za upravljanje (krmiljenje) različnih domačih naprav. Tako je pravzaprav ta funkcionalnost telefonu kar pisana na kožo.

 

Ko nam je zanj vseeno

Večina telefonov ni najbolj odporna na grobo ravnanje, zato pazite, kje in v kakšne namene ga uporabljate. Starega telefona pa vam ne bo tako škoda kot novega. Recimo za namestitev telefona na kolo in uporabo tega kot kolesarski računalnik oziroma kot pripomoček za spremljanje vadbe.

 

Aplikacij je veliko, omenimo Stravo, ki se nam zdi ena boljših in je primerna za vsakovrstno rekreiranje, ne le za kolesarjenje.

 

Težje bo najti način, kako telefon namestiti na krmilo kolesa. Držalo lahko kupite ali pa si ga, če ste dovolj spretni, naredite sami.

 

Še vedno je primeren za komunikacijo

Uporaba odsluženega telefona med preživljanjem prostega časa ima še eno prednost. Ker ste odstranili kartico SIM, vas nihče ne bo zmotil. Če pa vseeno pride do nesreče, lahko še vedno pokličite na številko za klic v sili.

 

Ni pa klic v sili edina možnost za telefoniranje s starim telefonom.

 

Druga je telefoniranje prek interneta z uporabo storitev, kot je Viber. Ta sicer potrebuje podatkovno povezavo, vendar je to lahko omrežje Wi-Fi, ki ga v civiliziranem svetu ni težko najti.

 

V vsakdanjem življenju lahko telefon prevzame tudi funkcijo bralnika e-knjig, pod pogojem, da ima kolikor toliko dovolj velik zaslon oziroma vas branje na manjšem ne moti.

 

Odslužen telefon je lahko hitro postavljena nadzorna kamera

Star telefon lahko hitro spremenite tudi v odlično nadzorno kamero. Nanj morate le namestiti aplikacijo, ki slikovni tok pošilja prek domačega omrežja ali pa mobilnega, na primer IP Webcam. Je preprosta za uporabo in pripravljena na delovanje takoj, ko jo zaženete. Na zaslonu se pokaže »slika« kamere, na dnu pa je izpisana povezava URL, preko katere sliko spremljate na drugi napravi.

 

Deluje pa le, ko sta obe napravi v istem omrežju. Če nista, potem morate prej nastaviti oblačno storitev Invideon in dovoliti, da star telefon video podatkovni tok pošilja na spletni strežnik.

 

Telefon namestite na primerno mesto, pri tem pomagajo nosilci in stojala, tudi tisti za vgradnjo v avtomobil, če je le pri roki ustrezno gladka površina. Objektiv kamere telefona naj gleda v prostor, ki bi ga radi nadzirali, odveč pa tudi ne bo, če bo priključen na električno omrežje, da ne boste odvisni od vzdržljivosti baterije.

 

Star pametni telefon je še vedno uporaben, čeprav so na trgu novi, izboljšani modeli.

 

Uporabite ga za dostopno točko omrežja Wi-Fi

Odslužen telefon se odlično obnese tudi v vlogi dostopne točke za druge vaše naprave, predvsem v državah, kjer je podatkovno mobilno gostovanje še vedno zasoljeno drago.

 

V bližnji Bosni in Hercegovini boste na primer za kartico SIM lokalnega operaterja, ki vam pet dni nudi do 15 GB podatkov, odšteli okoli 2 evra. Za isto količino bi v primeru gostovanja plačali kar nekaj denarja.

 

Kadar se znajdete v takšnih razmerah, se vam splača pregledati lokalno ponudbo, izbrati ustrezno in kupljeno lokalno kartico SIM vstaviti v odsluženi telefon. Nato vključite funkcijo dostopna točka, po potrebi spremenite ime omrežja Wi-Fi in geslo za vstop in nato nanj priključite druge naprave, ki jih imate pri sebi.

 

Kamorkoli greste oziroma kjerkoli ste, okoli vas je vedno brezžično omrežje Wi-Fi, če so le na voljo omrežja lokalnih operaterjev.

 

Če je telefon priključen v omrežje Wi-Fi, podpira funkcijo Wi-Fi klic, to pa podpira tudi vaš operater, potem lahko tudi v tujini kličete kot doma.

 

Star telefon je uporaben za marsikaj, če pa nič od zapisanega ne potrebujete, ga raje poklonite, kot da ga vržete stran.

 

Pred tem pa iz njega izbrišite vse podatke, med katerimi so zagotovo tudi osebni. Kako? Najprej odstranite pomnilniško kartico, in če je ne boste uporabili sami v kateri drugi napravi, jo formatirajte z računalnikom, preden jo ponovno vstavite. V naslednjem koraku telefon povrnite na tovarniške nastavitve.

 

Star pametni telefon pa lahko pospravite tudi v predal. Imejte ga za vsak primer, če se bo nov iz takšnih ali drugačnih razlogov pokvaril.

 

Svoj nov pametni telefon lahko tudi zavarujete. V članku pojasnjujemo kako.

 

spletna varnost, mobilni telefon, zavarovanje kibernetske zaščite
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.