Tehnološke novosti: Nepogrešljiv sopotnik ali past?

Kako se izogniti negativnim vplivom tehnoloških novosti, kot sta nomofobija in FOMO.

Čeprav vsaka nova tehnologija pri posamezniku sprva povzroči vznemirjenje, si v želji po stalni dosegljivosti in priključenosti v svet nevede dela precejšnjo škodo. Nomofobija in FOMO sta relativno nova pojava, ki sta vzniknila hkrati z razvojem novih tehnologij. Kako lahko torej zmanjšamo njihov negativen vpliv?

Digitalne tehnologije so postale naš najtesnejši sopotnik. So naš informator in povezovalec, množica privlačnih vsebin pa nas lahko tudi preveč zaposli ali celo zasvoji. Prav zato tehnološke novosti in njihova uvedba v naš vsakdanjik terjajo odgovorne uporabnike.

 

Zapolnjevanje notranje praznine

Da bi prepoznali pasti novih tehnologij, moramo sprva vedeti, kje se skriva njihova privlačnost. Če za primer vzamemo splet, ta ponuja številne možnosti in zato lahko zadovoljuje različne potrebe.

 

Iskanje informacij zadovoljuje potrebo po znanju, družbena omrežja potrebo po druženju, pisanje bloga potrebo po izražanju in spoštovanju, igranje iger potrebo po sproščanju ali mentalni stimulaciji.

 

Splet ponuja tudi neskončne možnosti psihološkega pobega, raziskovanja in eksperimentiranja. Tu so tudi smeh in zabava, takojšna odzivnost oziroma instantne povratne informacije in podobno. Poleg tega ima dobro strukturo nagrajevanja, je intenziven in interaktiven.

 

Vse našteto lahko zapolni praznino. Pomaga, da negativne občutke negotovosti in stiske zamenjamo s pozitivnimi čustvi, kot so zadovoljstvo, sreča in pripadnost.

 

Žepna tehnologija in nomofobija

Ob vsem navdušenju nad pozitivnimi učinki tehnoloških novosti se zgodi, da teh nimamo nikoli dovolj in jih želimo vedno več. Mimogrede se ujamemo v zanko.

 

Medtem ko nam je klasični mobilni telefon še dajal občutek svobode, pametni že spreminja naše vedenje in navade. Marsikdo si življenja brez njega ne more več predstavljati.

 

Navezanost je lahko tako intenzivna, da se počutimo nelagodno, če telefon nekje pozabimo, ga izklopimo ali če nimamo dostopa do interneta. Pri nekaterih posameznikih se takrat pojavi specifičen strah, to je strah pred nedosegljivostjo, ki ga imenujemo nomofobija.

 

Po drugi strani naš notranji mir kratita prav nenehna dosegljivost in pričakovanje, da bomo vedno in povsod odzivni. To pa lahko povzroča občutke preobremenjenosti in stresa.

 

FOMO – nova oblika socialne tesnobe

Na spletu se brez premora odvija množica dogodkov in dejavnosti. Jasno je, da vsem ves čas ne moremo slediti. A prav to je lahko vzrok za pojav druge vrste strahu, to je strah pred zamujenimi priložnostmi.

 

Ta pojav so psihologi  označili s kratico FOMO (ang. fear of missing out). Študije kažejo, da se FOMO pojavlja predvsem pri mladostnikih in je tesno povezan z razmahom družbenih omrežij.

 

Nenehna potreba po povezanosti na spletu lahko vodi do stanja zaskrbljenosti in nemira, v skrajnih primerih tudi do patološke odvisnost od interneta.

 

Preberite si več v članku Moj otrok je odvisen od spletnih igric in Otrokom vse bolj preti odvisnost od spleta.

 

FOMO je relativno nova oblika socialne tesnobe. Opredeljuje se kot zaskrbljenost posameznika, da zamuja prijetne, zadovoljujoče, morda zanj koristne družabne dogodke.

 

Zaskrbljen je tudi zaradi svoje želje po vsakršni vključenosti v dogodke, ki jih doživljajo drugi. Pa naj bodo to prijatelji, znanci ali celo popolni tujci.

 

Razmislite, kaj vam zares koristi

Kako naj potem sprejemate tehnološke novosti, izkoristite njihove prednosti in obenem zmanjšate njihov negativni vpliv? Odgovor ni preprost. Najprej se morate vprašati, zakaj neko tehnologijo v svojem vsakdanjiku sploh potrebujete.

 

Vsekakor je marsikatera od njih lahko koristna – številne aplikacije nas povezujejo in na enostaven način rešujejo mnoge sodobne tegobe. To so na primer spletne platforme ekonomije souporabe, s katero lahko vsakdo postane zasebni sobodajalec ali prostočasni taksist.

 

Internet stvari (koncept spletnega povezovanja vseh možnih naprav, ki nas obkrožajo) od nas zahteva, da se stalno prilagajamo in sprejemamo novosti. A to ni samodejno zagotovilo za bolj kakovostno življenje.

 

Digitalni post: nujnost ali še ena modna muha?

Strokovnjaki brez dvoma tistim, ki v svojem delovnem okolju doživljajo tehnostres, priporočajo uvedbo digitalnih postov.

 

Določite si »vikend odklope« ter mobilne telefone in računalnike pospravite v najtemnejši kot hiše.

 

Po izkušnjah novinarja in avtorja knjige Daniela Sieberga je priporočljiv vsaj delni oziroma selektivni odklop od tehnoloških naprav in aplikacij. Predvsem za posameznike, ki ocenijo, da jim te vzamejo preveč prostega časa.

 

Po njegovih opažanjih se ljudje sprva izklopijo iz radovednosti in s kančkom strahu. Kasneje pa jim izklopi pridejo prav zaradi razbremenilnega učinka in boljše osredotočenosti.

 

Naučite se postaviti prioritete

Digitalni post vam omogoča, da se posvetite stvarem, ki so vam pomembne. Poleg tega se morate osebno angažirati, da vzpostavite stik z drugimi. Šele takrat opazite, kako zelo so ljudje v vaši okolici zaposleni s svojimi napravami. 

 

Ne nazadnje se po začetnem navdušenju nad tehnološkimi novostmi postopoma le začnemo obnašati bolj kritično. Skozi izkušnje in učenje pa tudi bolj pametno in odgovorno.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

mobilni telefon, spletna varnost, zdravje, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.