Triglav Vreme: 7 nasvetov za najboljšo izkušnjo

Kako uporabljati posodobljeno aplikacijo Triglav Vreme, da vam bo res v pomoč.

Uporabljate aplikacijo Triglav Vreme? Potem vam ni več treba gledati v nebo, spremljati smeri vetra in iz tega prepoznavati znake bližajoče se nevihte.  Aplikacijo smo tudi z vašo pomočjo izboljšali, da vam bo Triglav Vreme še bolj v pomoč.

Zbrali smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali aplikacijo Triglav Vreme uporabljati čim učinkoviteje:

 

1. Nastavite si opozorila 

Potisna sporočila prejemate samo za priljubljene kraje oz. za regije, v katerih se kraji nahajajo (privzeta kraja ob namestitvi sta Ljubljana in Maribor). Če za določeno regijo ne želite več prejemati potisnih sporočil, si s seznama odstranite kraje, ki so v tisti regiji.

 

Prejemanje potisnih sporočil lahko v nastavitvah aplikacije enostavno omejite. Nastavite lahko tudi stopnjo opozorila, pri kateri želite, da vam aplikacija pošlje sporočilo: za rdeče alarme (ukrepajte), oranžne alarme (bodite pozorni) in rumene alarme (bodite pripravljeni). Če nastavite možnost »brez opozorila«, potem vam opozoril za ta vremenski pojav aplikacija ne bo pošiljala. Na ta način lahko izključite vsa opozorila.

 

Opozorila smo prenovili tako, da krožnica okoli ikone vsakega izdanega opozorila, ki predstavlja 24 ur, kaže koliko časa velja tovrstno opozorilo (več o tem si lahko preberete s klikom na ikono »i« na zaslonu opozoril).

 

 

Obenem lahko z novo različico nastavite, kako pogosto vam aplikacija pošilja opozorila. Če recimo izberete možnost obveščanja na vsake tri ure, potem istega opozorila ne boste prejeli nadaljnje 3 ure. Če pa bi se stopnja nevarnosti povečala, boste prejeli novo obvestilo, za katero bo veljalo enako pravilo.

 

2. Spremljajte natančno vremensko napoved 

Da bi aplikacija omogočala čim bolj zanesljive podatke in napovedi, smo se za pomoč obrnili na strokovnjake iz Agencije za okolje, ARSO. Podatke o vremenu aplikacija tako prenaša z njihovih strežnikov.

 

Prenovljena aplikacija ponuja še bolj točno napoved, saj pri krajih prikazuje napoved po urah za 24 ur vnaprej. Za pet dni vnaprej pa je na voljo triurna napoved. Pri splošni napovedi lahko spremljate vreme za šest dni vnaprej, po novem tudi z verjetnostjo padavin.

 

3. Lažji pregled vremenskih kart

S klikom na karte se vam odpre možnost pregleda jakosti padavin, količine padavin (spremljanje količine padavin je možno pri napovedi vremena za vsak priljubljen kraj), pa tudi temperatur, hitrosti vetra, oblačnosti in toče na interaktivnem zemljevidu. Za lažji pregled vremenskih kart smo dodali tudi trenutno lokacijo. Pri zaslonu Toča smo prav tako dodali trenutno lokacijo za lažjo predstavo, kakšna je nevarnost toče na lokaciji, kjer se trenutno nahajate.

 

4. Na voljo podatki za smučišča v tujini 

Nova aplikacija ponuja tudi vremenske podatke in spletne kamere za nekatera večja smučišča v Avstriji in Italiji.

 

5. Omejite uporabo prenosa podatkov 

V nastavitvah lahko določite, koliko podatkov lahko aplikacija uporabi, ali nastavite, da se osvežuje samo preko Wi-Fi omrežja.

 

6. Nastavite si vremensko napoved, ki se bo prikazovala na namizju telefona oziroma v centru za obvestila 

Govorimo o tako imenovanem vtičniku, ki ga lahko uporabnik nastavi za prikazovanje vremenske napovedi na namizju mobilne naprave (pri napravah z operacijskim sistemom Android) oziroma v centru za obvestila (»notification centru«) na napravah z operacijskim sistemom iOS.

 

7. Uredite si svoj seznam

Nova različica aplikacije omogoča, da lahko spreminjate vrstni red priljubljenih krajev, smučišč in gora, ki jih spremljate. Enostavno. Na vrhu strani Vreme odprete Seznam krajev. Tu si nastavite, katere kraje želite spremljati in po katerem vrstnem redu. Pri kraju imate na desno štiri vodoravne črtice. Kliknete in držite, kar vam omogoča, da vrstico kraja premikate navzgor ali navzdol.

 

Ali bo zavarovalnica zavrnila izplačilo škode?

Spraševali ste nas, če drži, da bo zavarovalnica zavrnila izplačilo škode, če vam toča poškoduje avto, čeprav vas je na točo ali drugo nevarnost opozorila aplikacija.

 

To ne drži, saj je aplikacija anonimna in v zavarovalnici ne vemo, kdo je oseba, ki aplikacijo uporablja.

 

Namen aplikacije je uporabnike zaščititi pred nezaželenimi in nepotrebnimi pripetljaji, da bi v takih primerih lahko ustrezno ukrepali in se zaščitili. Preventivno ravnanje tako lahko prispeva k zmanjšanju morebitne škode.

 

Če škoda kljub vsemu nastane, zavarovalnice ne bo zanimala aplikacija, temveč zgolj ustrezno sklenjena zavarovalna polica.

 

Preverite, ali imate tovrstne nevarnosti vključene in zanje določeno ustrezno višino kritja. Če imate dodatna vprašanja o tem, je najbolje, da se za pomoč obrnete na vašega zastopnika ali najbližjo poslovalnico.

 

Na koncu naj poudarimo, da je mobilna aplikacija »živa« stvar, zato jo bomo tudi v prihodnje še izboljševali.

 

Pri tem so nam v pomoč mnenja uporabnikov, ki jih skupaj z našimi ugotovitvami neprestano preizkušamo in jih bomo v prihodnje tudi vključili v aplikacijo. Tako bo ta postala nepogrešljiv del vašega telefona in storitev, ki vam bo vedno v pomoč.

 

Prenos aplikacije za Android: Prenos aplikacije za iOS:
podnebje, vremenski pojavi, mobilni telefon, Triglav Vreme
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.