5 nasvetov, preden spet sedete na kolo

Prednosti kolesarjenja so številne, a le, če upoštevamo nekaj osnovnih pravil.

Če bi le eno tretjino kratkih poti, ki jih sicer naredimo z avtom, prevozili s kolesom, bi stopnja srčnih bolezni upadla od 5 do 10 odstotkov, navaja spletni portal BikeBiz. Tu se številne prednosti kolesarjenja šele začnejo in sedaj je pravi čas, da jih tudi sami izkoristite. Prebudite svoje kolo iz zimskega dremeža. Prej pa preverite še, kako z le nekaj »kljukicami« lahko poskrbite, da boste brezskrbno začeli z novo kolesarsko sezono.

Čeprav je vožnja kolesa videti otročje lahka (malčki konec koncev suvereno poganjajo pedala, še preden dobro izgovorijo R), so nevarnosti za vsakim ovinkom. Na kolesu ste vključeni v vso nepredvidljivost prometa, k temu pa dodatno prispevajo dokaj visoke hitrosti, ki jih pri vožnji lahko dosegate.

 

Dobra novica je, da lahko samo z nekaj ukrepi in malo treznega razmisleka zelo dobro poskrbite za varnost sebe, kolesa in drugih. Pri tem ne potrebujete vrhunskih dodatkov za kolo, ampak le ustrezno poznavanje predpisov, opremo in pripravo, preden sedete na kolo.

 

Kaj so natančneje glavni pogoji za varnost? Po navedbah strokovnjakov Slovenske kolesarske mreže so to: brezhibno opremljeno kolo, čelada, ki jo morate nositi pravilno, pa zračna tlačilka in paket za popravila, s katerima si v težavah lahko pomagate sami. Nujni so tudi obvladovanje same vožnje, ter skrb za vidnost in predvidljivost v prometu. Pomembno je tudi, da v prometu drugim udeležencem jasno kažete svoje namene, obenem pa predvidevate ravnanje drugih. V temi in ob zmanjšani vidljivosti naj bodo vaše kolo in oblačila opremljeni z lučmi in odsevniki. In da ne pozabimo: prvo je seveda upoštevanje prometnih pravil!

 

Na cesti morate imeti vseskozi odprte oči in biti osredotočeni na vožnjo: posebej bodite pozorni na ovire na cestišču, luknje, razpoke, pesek in podobno.

 

Če kolesarite po neurejenih poteh, pa je treba na podlago sploh paziti, saj je še nevarnejša kot na urejenih poteh. Tu morate biti pozorni tudi na sprehajalce oziroma pohodnike, ki jih s svojo vožnjo ne smete ogrožati. Za marsikateri dogodek, ki ga kljub upoštevanju vseh nasvetov ne morete predvideti, pa je tukaj zavarovanje odgovornosti in asistence za kolesarje v akciji. Ob zavarovanju avtomobila lahko sklenete tudi zavarovanje odgovornosti in asistence kolesarjev ter uporabnikov prevoznih sredstev.

 

Da se z vašim konjičkom s pedali ne bi odpeljali tatovi, preberite nekaj nasvetov, kako lahko poskrbite za varnost in zavarovanje.

 

Strnimo vse zapisano v 5 enostavnih nasvetov:

 

  • Spoštujte prometne predpise. Ali poznate 7 najbolj spregledanih predpisov za kolesarje? Osvežite svoje znanje.
  • Kolo naj bo pred vožnjo tehnično brezhibno.
  • Na kolo sedite, ko vožnjo obvladate.
  • Na kolesu bodite vidni in previdni.
  • Dobro zavarovanje vas lahko spravi iz mariskatere zagate.

 

Želimo vam veliko užitkov ob kolesarjenju.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

prosti čas, kolesarjenje, preventiva, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.