5 nasvetov za varnejšo hojo v gore pozimi

Pozimi se ni treba izogibati obiska gora, le previdni bodite.

Zima ni čas, da se zleknete na kavč in čakate pomlad. Tudi pozimi pridejo številni lepi dnevi, ki vabijo h gibanju na prostem. Ne izogibajte se niti goram, saj so mnogi vrhovi primerni za obisk v snegu in omogočajo čudovite razglede na zimsko pokrajino. Res pa je, da je v tem obdobju pri hoji v gore potrebna dodatna previdnost in ustrezna oprema. Za pomoč pri pripravi ključnih nasvetov smo zaprosili Planinsko zvezo Slovenije.

1. Samo z ustrezno opremo

Potrebujete vso opremo za gore kot v letnih, kopnih razmerah. Poleg tega pa še dobre zimske pohodniške čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostno osebno zaščitno obleko pred vetrom, mrazom in mokroto, dobro termo izolativno obleko, zaščito pred močnim soncem in dovolj rezervne obleke.

 

Ker je večina koč pozimi zaprtih, potrebujete tudi dovolj tople tekočine in visoko kalorične hrane. Ne smete pozabiti na prvo pomoč in čelno svetilko.

 

Poleg osnovne planinske opreme so v zimskem času obvezni del opreme plazovni trojček (plazovna žolna, aluminijasta lopata in sonda), cepin, dereze in smučarske palice, dobro je imeti tudi krplje ali turne smuči in krajšo vrv. Vso opremo morate znati uporabljati.

 

2. Upoštevajte drugačne razmere

V zimskih dneh so temperature nizke, dnevi krajši in planinske koče zaprte. V gorah je manj ljudi. Marsikje na vas preži nevarnost proženja plazov, na katero morate biti nenehno pozorni, in nevarnost zdrsa.

 

Zdrs je najpogostejši vzrok nesreč v gorah. Preberite si, kako ga preprečite.

 

Nikoli se ne podajajte na poti in vrhove, če jih niste dodobra spoznali že v kopnih razmerah. Pozimi je pokrajina spremenjena, prekrita s snežno odejo, prav tako so prekrite poti in markacije.

 

3. Le toliko, kolikor zmorete

Izberite poti, ki so primerne vašim psihofizičnim sposobnostim, na pot se odpravite zgodaj in hodite previdno. Če se odpravljate v skupini, kar je priporočljivo, se prilagodite najšibkejšemu udeležencu. Vsekakor domačim povejte, kam se odpravljate, in se vpisujte v vpisne knjige v bivakih, planinskih kočah in na vrhovih.

 

4. Informacije, brez katerih ne gre

Več dni pred turo spremljajte vremensko napoved za gore, kamor se odpravljate. Upoštevajte podatke o višini snežne odeje, snežnih razmerah v gorah in stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov.

 

V gore ne odhajajte ob obilnejšem sneženju in vsaj tri dni po njem ter ob napovedanih otoplitvah.

 

Zapomnite si, da se razmere v gorah hitro spreminjajo in so lahko povsem drugačne od pričakovanih ali napovedanih. Če pa do nesreče vseeno pride, ne zavlačujte s klicem na številko 112. Gorski reševalci bodo organizirali reševalno akcijo.

 

Podrobnejše informacije o varnejši hoji v gore v zimskem času lahko dobite na spletni strani Planinske zveze Slovenije; www.pzs.si.

 

5. Previdno pri hoji

Hoja po snegu je predvsem naporna in običajno zahteva več časa. Ne zaupajte slepo gazi, ki je pred vami, temveč sami spremljajte, ali se gibljete po varnem področju. Hoja po zaledenelih površinah pa zahteva predvsem previdnost.

 

Upoštevajte tudi, da lahko na grebenih veter ustvarja snežne opasti, ki se lahko pod našo težo podrejo, zato hodite nekaj metrov pod grebenom na privetrni strani.

 

Pomembno: Vsako turo je potrebno skrbno načrtovati in pridobiti čim več informacij. Bodite previdni pri zbiranju informacij preko posameznih spletnih strani, saj so lahko netočne. Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije skrbita za objavljanje preverjenih vsebin, ki so v skladu s smernicami varnejšega obiskovanja gora.

 

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste poskrbeli, da bo zimski izlet v gore varen in zabaven. Zaključujemo pa z nekaj predlogi za prihajajoče zimske vikende:

  • Za manj izkušene: Kompotela, Velika planina, Planina Konjščica, Pohorje, Uršlja gora, Smrekovec, Pokljuka, Blegoš S klopce na klopco in seveda veliko dobre volje z nasmehom na ustih.  
  • Za izkušene: Brana, Planjava, Raduha, Peca, Debela peč, Viševnik.

 

Več informacij o razmerah v gorah najdete na spletni strani PZS www.pzs.si, na spletni strani http://www.pzs.si/koledar.php pa najdete različne dogodke, ki jih organizira PZS in planinska društva.

 

Pripravili s pomočjo Matjaža Šerkezija in Mateja Planka.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

pohodništvo, zima, prosti čas, aktivno življenje, dopust, očistimo gore
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.